Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): «Εξαιρετικά επιθυμητή» η αύξηση της απασχόλησης – Μειώνεται η «κρυφή» ανεργία

Powell (Fed): «Εξαιρετικά επιθυμητή» η αύξηση της απασχόλησης – Μειώνεται η «κρυφή» ανεργία

Ερωτηθείς για την πρόσφατη άνοδο της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου ο επικεφαλής της Fed Jorome Powell απάντησε ότι αυτό αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες για μια «φωτεινότερη» προοπτική της οικονομίας και δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία

Σχετικά Άρθρα

Η σχετικά μετριοπαθής πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για τη μείωση της ανεργίας φέτος – παρά την προσδοκία για ισχυρή ανάπτυξη – αντικατοπτρίζει στην πραγματικότητα «εξαιρετικά επιθυμητά» κέρδη στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με το διοικητή της Fed Jerome Powell, ο οποίος παράστη σε ακρόαση στην Επιτροπή Χρηματοοικονονομικών Υπηρεσιών του Κογκρέσου την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC
«Βλέπουμε τη συμμετοχή (στην αγορά εργασίας) να διευρύνεται», δήλωσε στην Επιτροπή της Γερουσίας, αναφερόμενος στο γεγονός ότι άτομα που δεν καταγράφονται επί του παρόντος στο ποσοστό ανεργίας επιστρεφουν στο εργατικό δυναμικό».
Να σημειωθεί ότι αυτό συμβαίνει γιατί οι μακροχρόνια άνεργοι, πάνω από τους 18 μηνες, δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής στους σχετικούς καταλόγους.
Αυτό αυξάνει το ποσοστό ανεργίας – εντούτοις είναι ένα πολύ επιθυμητό αποτέλεσμα», σημείωσε
Στις τριμηνιαίες προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, οι αξιωματούχοι προβλεπόταν ότι η ανεργία θα μειωθεί στο 4,5% έως το τέλος του έτους από 6,2% τον Φεβρουάριο.

Ανάπτυξη και τιμές

Επίσης η ανάπτυξη τοποθετείται στο 6,5% το 2021.
Αυτός θα ήταν ο ταχύτερος ρυθμός αυξησης του ΑΕΠ από το 1983 όταν μετρήθηκε το τέταρτο τρίμηνο σε ετήσια βάση και θα ακολουθούσε ύφεση 2,4% το 2020 ως αποτέλεσμα της πανδημίας.
Ο πληθωρισμός, όπως υπολογίζεται από τον δείκτη τιμών ατομικών καταναλωτικών δαπανών, τοποθετείται στη μέση πρόβλεψη της Fed ως τέλος του 2021 στο 2,4% αλλά επιβραδύνεται στο 2% τον επόμενο χρόνο.
Διαμορφώθηκε στο 1,5% τον Ιανουάριο.
Ο Powell σημείωσε είπε ότι οι τιμές πιθανότατα θα αυξηθούν λόγω των λεγόμενων «βασικών επιπτώσεων», καθώς το ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο των τιμών το προηγούμενο έτος δεν περιλαμβάνεται στο υπολογισμό, μαζί με κάποια πίεση από τις αναβαλλόμενες δαπάνες και τις διακοπές στην προσφορά εξαιτίας των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Πληθωρισμός

Αλλά αυτή η αλλαγή αναμένεται να είναι προσωρινή και η μακρά περίοδος χαμηλού πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα διατηρήσει τις σε ανεκτό επίπεδο τις πιέσεις τις τιμές.
«Μακροπρόθεσμα πιστεύουμε ότι η δυναμική του πληθωρισμού που έχουμε δει να αναπτύσσεται επί ένα τέταρτο αιώνα δεν έχει ακόμη διαταχθεί», είπε.
Ο Powell πρόσθεσε ότι σε αντίθετη περίπτωση η Fed διαθέτει εργαλεία για την αντιμετώπιση του απότομου και επίπονου πληθωρισμού και θα τα χρησιμοποιήσει.

Ομόλογα

Ερωτηθείς για την αύξηση της απόδσης των 10ετών ομολόγων του Δημοσίου, ο Powell σημείωσε ότι αυτό αντικατοπτρίζει μια φωτεινότερη προοπτική για την οικονομία καθώς η επιταχύνεται ο ρυθμός των εμβολιασμών και δεν προκαλεί ανησυχία.
«Αυτή ήταν μια ομαλή διαδικασία.
Θα με ανησυχούσε αν ίσχυε το αντίθετο», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης