Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Προεδρικό Μέγαρο: Κάρολος: Ζήτω η Ελλάς! - Mishustin: Πολεμήσαμε δίπλα δίπλα - Parley: Ελλάδα και Γαλλία έχουν στενούς δεσμούς

Προεδρικό Μέγαρο: Κάρολος: Ζήτω η Ελλάς! - Mishustin: Πολεμήσαμε δίπλα δίπλα - Parley: Ελλάδα και Γαλλία έχουν στενούς δεσμούς
Με ιδιαίτερα θερμά λόγια μίλησαν για την Ελλάδα μίλησαν οι υψηλοί προσκεκλημένοι στους εορτασμούς της Επετείου του 1821
Σχετικά Άρθρα

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια μίλησαν για την Ελλάδα μίλησαν οι υψηλοί προσκεκλημένοι στους εορτασμούς της Επετείου του 1821 πριν το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στο κεντρικό τραπέζι κάθονταν οι υψηλοί προσκεκλημένοι (δηλαδή ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Mikhael Mishustin, ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Florence Parley και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας (η σύζυγός του Περιστέρα Μπαζιάνα είχε προσκληθεί, αλλά επέλεξε να μην παρεβρεθεί για λόγους προστασίας από την Covid-19) και ο Παναγιώτης Πικραμμένος με τη σύζυγό του.

Τι είπε ο πρίγκιπας Κάρολος

Τις εντυπώσεις κέρδισε ο πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος αναφέρθηκε στους δεσμούς που τον συνδέουν με την Ελλάδα, τονίζοντας πως τον ελληνικό θρίαμβο δεν πέτυχε ένας ήρωας, αλλά πολλοί.
Ολοκλήρωσε δε την ομιλία του με τους στίχους του εθνικού ποιητή μας Διονύσιου Σολωμού, λέγοντας στα ελληνικά:
«Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά. Ζήτω η Ελλάς».
πρ.jpg
Αντιφώνηση Mishustin

Στην αντιφώνησή του, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Mishustin επεσήμανε πως το 2021 είναι μία χρονιά ορόσημο, η επέτειος για τα 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα του Ελληνικού λαού για ανεξαρτησία.
«Ο αγώνας αυτός έφερε την πολυπόθητη λευτεριά από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Και σε αυτό είχε σημαντική συνεισφορά η Ρωσία.
Ελλάδα και Ρωσία βοήθησαν η μία την άλλη και σε άλλες κρίσιμες στιγμές. Ρώσοι αξιωματικοί του ναυτικού συμμετείχαν στην διεθνή ειρηνευτική αποστολή στην Κρήτη.
Ρώσοι στρατιώτες και αξιωματικοί πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αλλά και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πολέμησαν δίπλα-δίπλα με τους Έλληνες αντάρτες εναντίον των εισβολέων Ναζί» είπε, καταλήγοντας:
«Πιστεύω ότι η Ρωσία και η Ελλάδα θα πρέπει να προβούν σε κάθε τι αναγκαίο για να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στην πράξη – να προαγάγουν τη συνεργασία και να εφαρμόσουν νέα υποσχόμενα έργα προς όφελος των λαών των χωρών μας, να αναπτύξουν εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού συμφερόντων και ενδιαφερόντων. Έχουμε κάθε ευκαιρία να το πράξουμε».
23960080.jpg
Tι είπε η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας

«Εξ ονόματος του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, που με μεγάλη του λύπη δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, σας ευχαριστώ που με υποδεχθήκατε για την επέτειο των 200 ετών της Επανάστασης» ανέφερε εισαγωγικά η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Florence Parley κατά την αντιφώνησή της στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε το Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Κάθε ταξίδι στην Ελλάδα είναι ένα ταξίδι στις πηγές μας, τόνισε και επικαλούμενος τον Francois Mitteran είπε πως σε αυτή τη γη, σε αυτά τα χρώματα, σε αυτά τα φώτα, εδώ βρίσκονται όλα τα σημεία αναφοράς μας.
Εξέφρασε τον μεγάλο ενθουσιασμό που «αισθανόμαστε στη Γαλλία, αλλά και σε όλον τον κόσμο όταν μιλούμε για τον μεγάλο αγώνα για την ελευθερία». «Θαυμάζουμε αυτόν τον λαό του Όχι, αυτή τη λατρεία για την ελευθερία που αποκτήσατε με τόσο μεγάλο κόπο» υπογράμμισε και μίλησε για τη «μεγάλη αγάπη που μας ενώνει εδώ και 200 χρόνια».
Περαιτέρω, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας σημείωσε πως το να είσαι Φιλέλληνας σήμερα σημαίνει ελευθερία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη.
παρλ.jpg
Σακελλαροπούλου (ΠτΔ): Μεγάλη η συμβολή των Μεγάλων Δυνάμεων στην Επανάσταση των Ελλήνων

Κατά την προσφώνησή της, η Κυρία Σακελλαροπούλου, αφού καλοσώρισε τους υψηλούς προσκεκλημένους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους στη χώρα μας, τόνισε ότι οι λαοί μας διατηρούν μακρά φιλία και δεσμούς ισχυρούς από τη γέννηση του σύγχρονου ελληνικού Κράτους.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η συμβολή των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ρωσίας, στον αγώνα υπήρξε σπουδαία και υπενθύμισε ότι το φιλελληνικό κίνημα παρείχε συνεχή υποστήριξη, υλική και ηθική, ενώ παρατήρησε ότι μεγάλες μορφές του πνεύματος και των τεχνών ύμνησαν την εξέγερση των Ελλήνων και επηρέασαν ριζικά την κοινή γνώμη στην Ευρώπη και την Αμερική.
«Διαμορφώθηκε μια φιλελληνική συνείδηση που διέκρινε στην απελευθέρωση της χώρας μας ένα μείζον γεωπολιτικό και πολιτειακό γεγονός» τόνισε η Πρόεδρος.
Αναφερόμενη στην αυταπάρνηση και την αυτοθυσία, με την οποία πολέμησαν οι Έλληνες, η κυρία Σακελλαροπούλου επεσήμανε ότι όλες οι κοινωνικές τάξεις, λαϊκοί και κληρικοί, ενώθηκαν μπροστά στον πάνδημο σκοπό για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και πρόσθεσε ότι στο πλευρό των Ελλήνων ήταν και Κύπριοι της Διασποράς που μετείχαν στη Φιλική Εταιρεία και ενίσχυσαν οικονομικά την Επανάσταση, ενώ πολλοί ήταν οι γενναίοι Κύπριοι αγωνιστές, με πιο γνωστή την ηρωική «Φάλαγγα των Κυπρίων», που έδωσαν το αίμα τους στις μάχες του 21.
Υπενθύμισε, δε, ότι οι πρόγονοί μας δεν αγωνίστηκαν, μόνο για την ανεξαρτησία τους, αλλά και για την πολιτική τους ελευθερία, καθώς υπό την επιρροή ιδίως της αμερικανικής και της γαλλικής επανάστασης, έθεσαν τις βάσεις για ένα Κράτος δημοκρατικό και φιλελεύθερο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης