Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Ο μάγος της πολιτικής Netanyahu ελίσσεται για να φτιάξει κυβέρνηση

tags :
Ισραήλ: Ο μάγος της πολιτικής Netanyahu ελίσσεται για να φτιάξει κυβέρνηση

Για να παραμείνει στον θρόνο του, ο Netanyahu πρέπει να πείσει δυο κόμματα να ενταχθούν στην κυβέρνησή του

Γνωστός με το παρωνύμιο ο μάγος της πολιτικής λόγω της ικανότητάς του να ελίσσεται και να παραμένει στην εξουσία, ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ Β. Netanyahu αναλαμβάνει τώρα μια πρωτόγνωρη πρόκληση: να πείσει την ακροδεξιά και τους ισλαμιστές να συνεργαστούν στην ίδια κυβέρνηση.

«Είναι ιστορικό, είναι ειρωνικό είναι παράλογο» να βλέπουμε το πολιτικό μέλλον του μοναδικού εβραϊκού κράτους παγκοσμίως να συνδέεται με ένα ισλαμιστικό κόμμα, κατήγγειλε η G. Talsir, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο εβραϊκό πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.
Τα οριστικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν, το Likud του Netanyahu βρέθηκε στην πρώτη θέση, εξασφαλίζοντας 30 έδρες από τις 120 της Κνεσέτ.
Ακολουθεί το Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον) του κεντρώου Y. Lapid, με 17 έδρες.
Ακολουθούν 11 κόμματα (αραβικά, υπερορθόδοξα, κεντρώα, της εθνικιστικής δεξιάς, της αριστεράς, συντηρητικά, της ριζοσπαστικής δεξιάς και της άκρας δεξιάς) τα οποία χωρίζονται σε τρεις μεγάλες ομάδες: υπέρ του Netanyahu, κατά του Netanyahu και τα ανένταχτα.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός και οι σύμμαχοί του της δεξιάς συγκεντρώνουν 52 έδρες, ενώ ο Lapid και οι πιθανοί του εταίροι έως 57 έδρες.
Οπότε για να καταφέρουν να φτάσουν στην πλειοψηφία των 61 εδρών και οι δύο πλευρές εξαρτώνται από δύο κόμματα.
Για να παραμείνει στον θρόνο του, ο Netanyahu πρέπει να πείσει τα δύο αυτά κόμματα να ενταχθούν στην κυβέρνησή του: αυτό του Ναφτάλι Μπένετ της ριζοσπαστικής δεξιάς και αυτό του M. Abbas του επικεφαλής του μικρού ισλαμιστικού κόμματος Raam, που προκάλεσε έκπληξη αυτή την εβδομάδα στο Ισραήλ εκλέγοντας τέσσερις βουλευτές. Και όχι μόνο πρέπει να τους πείσει να συμμετάσχουν στον συνασπισμό του, αλλά πρέπει να το κάνει χωρίς να χάσει τη στήριξη των άλλων συμμάχων του, μεταξύ των οποίων και το ακροδεξιό κόμμα «Θρησκευτικός Σιωνισμός» που είναι εχθρικό προς τους Άραβες και τους μουσουλμάνους.
«Είναι εντελώς παράξενο να βλέπουμε ότι ο Abbas ενδέχεται να επιτρέψει στα πιο ισλαμοφοβικά στοιχεία της χώρας να βρεθούν στην κυβέρνηση», επεσήμανε η Talsir, η οποία θεωρεί πιθανό το σενάριο αυτό.
«Ο Abbas σκέπτεται στρατηγικά.
Και η ιδέα είναι ότι ο Netanyahu θα του υποσχεθεί χρήματα για να βοηθήσει τους Άραβες», σε αντάλλαγμα ο ηγέτης του μικρού ισλαμιστικού κόμματος ενδέχεται να στηρίξει στο κοινοβούλιο την κυβέρνησή του χωρίς ωστόσο να ενταχθεί στον κυβερνητικό συνασπισμό, εκτίμησε η ίδια.

Παζάρεμα

Η άκρα δεξιά υπό τον αμφιλεγόμενο B. Gvir, ο οποίος έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για υποκίνηση σε ρατσισμό και στήριξη της αντιαραβικής τρομοκρατίας, απορρίπτει οποιαδήποτε συμφωνίας με τον Abbas.
«Όμως αυτή δεν είναι η τελευταία λέξη», σχολίασε σήμερα η αρθρογράφος S. Cadmon στις σελίδες της Yediot Aharonot «Ο Netanyahu είναι ικανός να βγάλει νερό από μια πέτρα» και θα μπορούσε «να προσφέρει το φεγγάρι» στην άκρα δεξιά προκειμένου αυτή να δεχθεί μια κυβέρνηση που στηρίζεται από τους ισλαμιστές, πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Lapid ενδέχεται να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με τη στήριξη των δύο αραβικών κομμάτων, της «Ενιαίας Λίστας», που είναι ανοικτά εχθρική προς τον Netanyahu, και τους ισλαμιστές του Abbas.
Όμως και σε αυτή την περίπτωση ο Lapid θα πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να τους πείσει.
Αν συνεργαστούν αυτά τα αραβικά κόμματα, τότε ενδέχεται νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ να είναι ο Lapid.
Όμως τους τελευταίες μήνες τα χωρίζουν διαφωνίες, κάτι που ώθησε τον Abbas να σχηματίσει δικό του κόμμα.
Ένας παράγοντας που περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση είναι ότι κάποιοι εταίροι του Lapid που προέρχονται από τη δεξιά, αλλά είναι εχθρικοί προς τον Netanyahu, δεν επιθυμούν να δουν το Ισραήλ, το οποίο το 2018 ψήφισε νομοσχέδιο το οποίο αναφέρεται στον εβραϊκό χαρακτήρα του κράτους, να εξαρτάται από αραβικά κόμματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης