Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αντεπίθεση Μητσοτάκη: Υβριδικό άνοιγμα αγοράς σε 3 φάσεις, αφήγημα επανάκαμψης και επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Αντεπίθεση Μητσοτάκη: Υβριδικό άνοιγμα αγοράς σε 3 φάσεις, αφήγημα επανάκαμψης και επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
Προς υβριδικό άνοιγμα αγοράς σε 3 φάσεις
Σχετικά Άρθρα

To άνοιγμα της αγοράς αποφάσισε ο Πρωθυπουργός μετά την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις αλληλοσυγκρουόμενες εισηγήσεις των επιστημόνων και λοιμωξιολογων της επιτροπής.
Παρόλο που ακόμα τα υψηλά κρούσματα είναι απαγορευτικά για την επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής στους πολίτες, ωστόσο οι επόμενες 10 ημέρες θα είναι οι πιο καθοριστικές για το άνοιγμα της οικονομίας.
Το Μαξίμου θέλει πάση θυσία να ανοίξει το λιανεμπόριο και τα σχολεία από τις 5 Απριλίου, ωστόσο, ίσως αναγκαστεί να ακολουθήσει ένα υβριδικό σχήμα ανοίγοντας κάποιες δραστηριότητες στις 5 Απριλίου και στις 12 κάποιες άλλες.
Την απόφασή του βάρυνε η μεγάλη απογοήτευση του εμπορικού κόσμου που ανάγκασε 4 υπουργεία να κάνουν παρέμβαση στο Μαξίμου και την επιτροπή λοιμωξιολόγων και να ζητήσουν άμεση χαλάρωση των μέτρων διότι… θα έχουμε νέα έκρηξη θυμού.

Υβριδικό άνοιγμα αγοράς σε 3 φάσεις

Πλέον το κυρίαρχο σενάριο είναι την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021 μετά από την ειδική σύσκεψη των επιστημόνων, να ανακοινωθεί ένας οδικός χάρτης υλοποιήσιμος όπου με προσεκτικά βήματα θα ανοίγει οικονομικές δραστηριότητες.
Πέρα από την άρση περιορισμών στις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο, οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι εάν διατηρηθεί σε μία σταθεροποιημένη βάση το επίπεδο των κρουσμάτων – και δεν έχουμε έξαρση- τότε θα επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις.
Σε πρώτη φάση, δηλαδή στις 5 Απριλίου οι μαθητές Λυκείου (ειδικά της Γ Λυκείου) ενώ θα ανοίξουν και κάποιες οικονομικές δραστηριότητες του λιανεμπορίου με τις πληροφορίες να λένε για βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία κ.α και τα συνοικιακά μικρά μαγαζιά με click in shop.
Σε δεύτερη φάση, εφόσον επίσης δεν έχουμε κάποια επιδείνωση φορτίου, στις 12 Απριλίου υπολογίζεται να ανοίξουν και τα γυμνάσια καθώς και οι υπόλοιπες δραστηριότητες του λιανεμπορίου με σαφείς περιορισμούς.
Σε τρίτη φάση, στις 20 Απριλίου θα ανοίξει η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους.

Το όπλο των self tests για έλεγχο της διασποράς

H κυβέρνηση επιστρατεύει ένα μέτρο ελέγχου της διασποράς του ιού προκειμένου να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πόσο είναι το επιδημιολογικό φορτίο.
Αυτό το μέτρο είναι τα self test τα οποία θα προμηθευτούν τόσο τα σχολεία όπου θα είναι αναγκασμένα να κάνουν τεστ κάθε εβδομάδα καθηγητές και μαθητές αλλά και οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου και εστίασης.
Γι’ αυτό, άλλωστε, κρίθηκε αναγκαία η άμεση προμήθεια 10 εκατ. self tests τα οποία θα προμηθεύονται οι πολίτες, εργαζόμενοι κ.α από τα φαρμακεία με το ΑΜΚΑ τους μόνο ενώ η χρήση τους θα είναι εύκολη.
Όπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη, τα self test είναι το αναγκαίο κακό σε μία αγορά η οποία θα έχει κρούσματα.
Παραδέχονται ότι κανονικά με αυτή την επιδημιολογική κατάσταση είναι επικίνδυνο κάθε άνοιγμα και ότι το καλύτερο θα ήταν να φτάσουμε στα 800 κρούσματα ανα μέρα για να ανοίξουμε.
Επίσης, τα self test θα βοηθήσουν πολύ στην ιχνηλάτηση του ιού και άρα στην καθυστέρηση της διασποράς.

Το πρόγραμμα των εμβολιασμών

Παράλληλα, θα τρέξουν με πιο γρήγορους ρυθμούς οι εμβολιασμοί.
Αφού τελειώσουν οι ηλικιακές ομάδες 70-74 και οι ευπαθείς ομάδες τότε δημιουργείται ένα δίκτυ προστασίας για τις ηλικιακές ομάδες από 60 και άνω, σημαντικό διότι θα μειωθούν οι θάνατοι σε αυτές τις ηλικίες.
Αφού τελειώσει ο εμβολιασμός αυτών των ομάδων, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμών των επαγγελματιών του τουρισμού, της εστίασης, στη ακτοπλοΐα και σε όλους τους τομείς οι οποίοι συνδέονται με τον τουρισμό.
Στόχος, είναι να έχει εμβολιαστεί μέσα στις αρχές Μαΐου 300-400 χιλιάδες κόσμος και σιγά σιγά να παίρνουν σειρά στον εμβολιασμό οι εργαζόμενοι του λιανεμπορίου.

Αισιόδοξα μηνύματα για τουρισμό

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με αυτόν τον οδικό χάρτη η χώρα θα μπορεί να δεχτεί τουρίστες από το Ισραήλ που έχουν εμβολιαστεί από τις 20 Απριλίου και μετά ενώ η κρίσιμη ημερομηνία παραμένει η 14η Μαΐου για τον γενικό τουρισμό.
Οι διεθνείς καμπάνιες συντείνουν στην γενική άποψη ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα για τουρισμό και αυτό αναπτερώνει την αισιοδοξία των κυβερνώντων ότι ελέω αποκλεισμού άλλων χωρών – που έχουν μεγάλο ιικό φορτίο- θα δεχτούμε αξιόλογο - για τα δεδομένα - κύμα τουριστών.

Η εβδομάδα ξεκινάει με προανακριτική κατά Νίκου Παππά

Στο εσωτερικό μέτωπο η εβδομάδα θα σημάνει την αντεπίθεση Μητσοτάκη σε μία σειρά ζητημάτων που αφορούν την αξιωματική αντιπολίτευση.
Στις 30 Μαρτίου, θα συζητηθεί στην Προανακριτική Επιτροπή για την παραπομπή του Νίκου Παππά, άμεσου συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα όταν ήταν Πρωθυπουργός, στο Ειδικό Δικαστήριο.
Αυτό αγγίζει και τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι τώρα δεν έχει «αδειάσει» τον πάλαι ποτέ στενό συνεργάτη του.
Σε ευρύτερο πολιτικό επίπεδο, οι δημοσκοπήσεις έφεραν γκρίνια στο κόμμα ενώ οι νέες προτροπές για συγκεντρώσεις στην Θεσσαλονίκη άφησαν χώρο για σκληρή κριτική η οποία αποτυπώθηκε στις δημοσκοπήσεις όπου το μισό ποσοστό ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με τις συγκεντρώσεις σε αυτή τη περίοδο.
Ακόμα και οι άστοχες παρεμβάσεις από μεσαία στελέχη του την ημέρα της Εθνικής Επετείου δημιούργησαν την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πειράχτηκε» από την εθνική ομοψυχία.

Φιλοτεχνεί ένα αφήγημα επανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και αγοράς

Όλα αυτά βεβαίως εξυπηρετούν την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που περιμένει στωικά τις επόμενες μέρες ώστε να αλλάξει από μόνη της η πολιτική ατζέντα με το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και όχι μόνο.
Στην φαρέτρα του είναι ένα μεγάλο αφήγημα της επανάκαμψης της οικονομίας μέσα από την επανεκκίνηση έργων και νέων διαγωνισμών μέσα στο καλοκαίρι, την επανάκαμψη των τραπεζών, το άνοιγμα του τουρισμού, την θετική μεταρρυθμιστική ατζέντα που θα έρθει ξανά στη Βουλή μόλις ηρεμήσουν τα πράγματα με τα κρούσματα και βεβαίως την αντεπίθεση στη αξιωματική αντιπολίτευση μέσα από τα σκάνδαλα Καλογρίτσα, Novartis με κατηγορούμενους Παππά, Παπαγγελόπουλο αντίστοιχα.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης