Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επιστροφή στην κανονικότητα με δικλείδες ασφαλείας και ορόσημο την 12η Απριλίου - Στους 7.826 οι νεκροί στην Ελλάδα

Επιστροφή στην κανονικότητα με δικλείδες ασφαλείας και ορόσημο την 12η Απριλίου -  Στους 7.826 οι νεκροί στην Ελλάδα
Η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, των σχολείων και οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα τεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στα μέσα της επόμενης εβδομάδας
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, με δικλείδες ασφαλείας τους εμβολιασμούς που επιταχύνονται και τα self test από τις αρχές Απριλίου, παράλληλα με την τήρηση των μέτρων προστασίας, αλλά και με σύμμαχο τη βελτίωση του καιρού, σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Με το βλέμμα στραμμένο στο προσεκτικό και σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, με πρώτο το λιανεμπόριο, την εκπαίδευση και σε δεύτερη φάση της εστίασης, μέσα στην επόμενη εβδομάδα συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να τα θέσει όλα τα ζητήματα στο μικροσκόπιο.
Στο τραπέζι ήδη έχει τεθεί η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, εφόσον θα γίνονται τα self test στις αρχές Απριλίου ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση μέσω των πολλαπλών ανιχνεύσεων, με το αισιόδοξο σενάριο να κάνει λόγο εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες,  για επανεκκίνηση ακόμα και τη Δευτέρα 5/4 ή αλλιώς στις 12/4.
Άλλωστε, «ο στόχος είναι να έχουμε ελεγχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου αρχές Απριλίου, της εκπαίδευσης φυσικά, ως προς τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που έχει μείνει αρκετά περισσότερο κλειστή από την πρωτοβάθμια, και είναι σημαντικό να λειτουργήσουν τα Λύκεια και τα Γυμνάσια. Και σίγουρα την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους κάποια στιγμή από τα μέσα Απριλίου και μετά», σημείωσε το Σάββατο 27/3 ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ 'Ακης Σκέρτσος.
Πάντως, πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι το καθολικό άνοιγμα της αγοράς και μετακίνηση των καταναλωτών με sms- κόφτη στο 13032.
Σε ό,τι αφορά την εστίαση, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και ανοίξει το λιανεμπότιο μέχρι στο πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου, τότε θα επανεκκινήσει και η εστίαση μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με καθήμενους, ακόμα και πριν από το Πάσχα.
Στο μεταξύ, ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να υποδεχτεί τουρίστες νωρίτερα από τις 14/5 άφησε ο υπουργός Τουρισμού, Χ. Θεοχάρης.
Ωστόσο, οι ειδικοί προβλέπουν την αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος της νόσου στη χώρα μετά τις 20 Απριλίου.

Σχολεία και λιανεμπόριο στο επίκεντρο της συνεδρίασης των Εμπειρογνωμόνων

Η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, των σχολείων και οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα τεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Ήδη, τα θέματα αυτά απασχόλησαν και  συνεδρίαση της Επιτροπής στις 26/3 , θέτοντας στο μικροσκόπιο το εάν και πότε μπορεί να γίνουν τα επόμενα βήματα για το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.
Αν και τα δεδομένα και οι αριθμοί δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για αισιοδοξία, πληροφορίες αναφέρουν πως οι ειδικοί εισηγήθηκαν να ανοίξουν τα σχολεία και συγκεκριμένα τα γυμνάσια και τα λύκεια από την Δευτέρα 5 Απριλίου, υπό την προϋπόθεση όμως πως θα είναι υποχρεωτικά τα self test.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι προτείνεται να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις με την χρήση του κωδικού 6, κάτι που ωστόσο το Σάββατο 27/3 ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ 'Ακης Σκέρτσος, ανέφερε ότι θα συζητηθεί αργότερα,  όταν θα έχουμε πιάσει το πρώτο τείχος ανοσίας ως προς τον εμβολιασμό.
Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν επισημάνει πως δεν μπορούν να ανοίξουν μαζί και τα σχολεία και το λιανεμπόριο, κάτι που ενδεχομένως να σημαίνει πως τελικά προκρίθηκε - εφόσον ευσταθούν οι πληροφορίες - το σενάριο να προηγηθούν σε αυτήν την φάση τα σχολεία.

Self tests: Το νέο όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας

Στην επανεκκίνηση δραστηριοτήτων θα συμβάλει το νεο self test, διαθέσιμο για τους πολίτες στα φαρμακεία από τις αρχές Απριλίου, με το οποίο θα εντοπίζονται οι ασυμπτωματικοί και προασυμπτωματικοί ασθενείς με κορωνοϊό.
Πρόκειται για αυτοδιαγνωστικά τεστ που πληρούν όλες τις προδιαγραφές των rapid test, με ρινικό επίχρισμα ή δείγμα σιέλου.
Κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για δύο μήνες με την επίδειξη του ΑΜΚΑ ενώ για να αποφευχθούν οι συνωστισμοί και η ταλαιπωρία για τους ηλικιωμένους, συζητείται να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες έως 67 ετών, καθώς αποτελούν την εργασιακά ενεργή ομάδα του πληθυσμού.
Η διενέργεια του τεστ θα είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στους τομείς του τουρισμού, του λιανεμπορίου, της εστίασης, της ακτοπλοΐας - ναυτιλίας, της μεταποίησης, τις μεγάλες επιχειρήσεις, και τα δικαστήρια.

Πελώνη: Αρχές Απριλίου οι αποφάσεις για ελεγχόμενο άνοιγμα

Tις τελευταίες μέρες υπάρχει μια αποκλιμάκωση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, η οποία είναι ένα θετικό δείγμα.
Το λέω γιατί είχαμε τεράστια πίεση όλες τις τελευταίες μέρες, δηλαδή υπήρχαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας μέχρι και 240 εισαγωγές στην Αττική μέσα σε ένα βράδυ
Το νούμερο αυτό δείχνει σταθερά ότι μειώνεται τις τελευταίες μέρες.
Χθες είχαμε 175, προχθές 169 εισαγωγές στην Αττική. Αν συνεχιστεί αυτή η μείωση και τις επόμενες μέρες, θα είναι ένας καλό δείκτης», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στο Open.
  Αναφερόμενη στην επανεκκίνηση δραστηριοτήτων και για το αν αυτή θα γίνει στις 5 ή στις 12 Απριλίου, η κ. Πελώνη τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη παρουσιάσει στην Επιτροπή το πλαίσιο της στρατηγική της για το επόμενο διάστημα, για το πώς θα γίνει ένα ελεγχόμενο άνοιγμα, μία ελεγχόμενη επανεκκίνηση της οικονομίας και της εκπαίδευσης και με το νέο συμπληρωματικό εργαλείο του self test που θα είναι δωρεάν στη διάθεση κάθε Έλληνα στις αρχές Απριλίου».
Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι αλλάζει ο καιρός και πολλές δραστηριότητες μπορούν να μεταφερθούν σε εξωτερικούς χώρους, ενώ επανέλαβε ότι στόχος είναι η ελεγχόμενη επανεκκίνηση λιανεμπορίου και σχολείων.
«Η επιτροπή θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα, θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση για το πώς μπορεί να γίνει το ελεγχόμενο άνοιγμα», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Αναφερόμενη στο συμπληρωματικό εργαλείο του self-test, το οποίο θα προστεθεί στους στοχευμένους και τυχαιοποιημένους ελέγχους που γίνονται ήδη και στους εμβολιασμούς που επιταχύνονται και χτίζουν το τείχος ανοσίας, η κ. Πελώνη σημείωσε ότι «θα βοηθήσει στον εντοπισμό των ασυμπτωματικών ασθενών και θα σπάσει την αλυσίδα της διασποράς».

Βασιλακόπουλος: Χωρίς self test όσοι έχουν εμβολιαστεί - Μικρότερη από 1% η πιθανότητα να βγουν θετικοί

Δεν χρειάζεται να κάνουν self test όσοι έχουν εμβολειατεί, αφού είναι μικρότερη από 1% η πιθανότητα να βγουν θετικοί στον κορωνοϊό, όπως ανέφερε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε ότι είναι μικρότερη από 1% η πιθανότητα να βγει θετικός κάποιος που έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις και έχουν περάσει 15 ημέρες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.
Μάλιστα, ο καθηγητής πνευμονολογίας επικαλέστηκε δύο μελέτες που έγιναν σε υγειονομικούς που εργάζονται σε νοσοκομεία, βάσει των οποίων το ποσοστό των εμβολιασμένων που βρέθηκαν θετικοί σε τεστ ήταν 1% στη μία μελέτη και 0,05% στη δεύτερη.

Εξαδάκτυλος: Θα επιδεινωθούν οι αριθμοί θανάτων και διασωληνωμένων

Για ένα δύσκολο 120ήμερο που έχουμε μπροστά μας, προβλέποντας μάλιστα, επιδείνωση των αριθμών θανάτων και διασωληνωμένων τις επόμενες ημέρες, έκανε λόγο ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 εκτίμησε ότι τις επόμενες ημέρες «θα επιδεινωθούν οι αριθμοί θανάτων και διασωληνωμένων», εμφανίστηκε επιφυλακτικός σχετικά με το ταυτόχρονο άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων και χαρακτήρισε δύσκολες τις επόμενες 10 ημέρες.
«Ας ελπίσουμε ότι θα είναι σταθεροποιητικές» για την πορεία της πανδημίας και το ΕΣΥ, σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «έχοντας εκπλαγεί δυσάρεστα από το τρίτο κύμα, θα ήταν πολύ δύσκολο ένα ταυτόχρονο άνοιγμα των δραστηριοτήτων».

Περί ανοίγματος

Αναφορικά με το ποια δραστηριότητα θα πρέπει να ανοίξει πρώτα, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι «το λιανεμπόριο έχει αποδειχθεί σχετικά ασφαλέστερο και πρέπει να ανοίξει πρώτο».
Για τα σχολεία εμφανίστηκε επιφυλακτικός και επεσήμανε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν μόνο τα λύκεια.
Για την εστίαση, αφού σημείωσε πως αυτή ευνοεί την διασπορά του ιού περισσότερο από άλλες δραστηριότητες, εκτίμησε ότι θα πρέπει όταν είναι ασφαλές να ανοίξουν τα εστιατόρια , συμπληρώνοντας ότι και το άνοιγμα σε εξωτερικούς χώρους έχει την δυσκολία του.

Self test

Σχετικά με τα self test, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι θα βοηθήσουν, αλλά δεν είναι η λύση του προβλήματος.
Κατά τον ίδιο, «το self test δεν θα πρέπει να γίνεται στο φαρμακείο, ο καταλληλότερος για να το δείξει είναι ο γιατρός», ενώ το σημαντικό είναι τα θετικά τεστ να δηλώνονται και όχι να αποκρύπτονται.
Όπως είπε, «τα self test που έχουμε τώρα είναι τα πρώτα που έχουν αξιοπιστία πάνω από 80%».

Αποκλιμάκωση του γ΄ κύματος μετά τις 20 Απριλίου προβλέπουν οι επιστήμονες

Μετά τα μέσα του Απριλίου η σταδιακή αποκλιμάκωση του αριθμού των νοσηλευομένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), όπως προβλέπει νέα τεχνική έκθεση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), υπό τον καθηγητή του Δ. Σαρηγιάννη, η οποία βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού.
Η χώρα, σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο της ομάδας του κ. Σαρηγιάννη, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Realnews, φαίνεται ότι βρίσκεται στην εβδομάδα κορύφωσης του επιδημικού κύματος και αναμένεται σταθεροποίηση από την επόμενη εβδομάδα, αν και η αποσυμφόρηση των ΜΕΘ δεν προβλέπεται να ξεκινήσει νωρίτερα από το τελευταίο 10ήμρος του Απριλίου.

Περί κρουσμάτων

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προκύπτουν βάσει σεναρίου που εμπεριέχει το σταδιακό άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, χωρίς την λήψη περαιτέρω μέτρων μείωσης της διασποράς του ιού, θα μπορούσαν τα κρούσματα να φτάσουν έως και τις 4.000 ημερησίων στις 15 Απριλίου με περίπου 940 διασωληνωμένους, στα 5.280 στις 30 Απριλίου με περίπου 1.100 διασωληνωμένους, στα 5.000 στις 15 Μαΐου με περίπου 1.300 διασωληνωμένους και στα 2.132 κρούσματα με 1.320 διασωληνωμένους στις 31 Μαΐου.

Τα σενάρια

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δύο βασικά σενάρια, με πρώτο αυτό της τοποθέτησης συσκευών απολύμανσης του αέρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κάτι το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με αυτό, τα αποτελέσματα της υπολογιστικής πλατφόρμα διαχείρισης του υγειονομικού κινδύνου CORE, δείχνουν 3.900 ημερήσια κρούσματα στις 15/4 με περίπου 940 διασωληνωμένους, 4.490 κρούσματα στις 30/4 με 1.040 διασωληνωμένους, 3.900 κρούσματα στις 15/5 με 1.100 διασωληνωμένους και 1.500 κρούσματα στις 31/5 με 1.000 διασωληνωμένους.
Το δεύτερο σενάριο βασίζεται στη σταδιακή αύξηση της εφαρμογής του αριθμού τεστ ανίχνευσης, στα 120.000 ημερησίως, και τότε υπολογίζονται τα κρούσματα σε 3.200 στις 15/4 με 880 διασωληνωμένους, στα 3.100 στις 30/4 με 840 διασωληνωμένους στα 2.350 στις 15/5 με περίπου 760 διασωληνωμένους και τέλος, 800 κρούσματα με 620 διασωληνωμένους στις 31/5.
Εάν ωστόσο ο αριθμός των τεστ αυξηθεί στα 300.000 ημερησίως, τότε οι υπολογισμού δείχνουν ότι αναμένονται 1.755 ημερήσια κρούσματα στις 15/4 με περίπου 760 διασωληνωμένους, 1.050 στις 30/4 με 500 διασωληνωμένους, 527 στις 15/5 με περίπου 300 διασωληνωμένους και 120 κρούσματα με 150 διασωληνωμένους στις 31/5.



Ανησυχία

Καμία ύφεση
δεν παρουσιάζουν τα κρούσματα του κορωνοΐου στη χώρα, παρά τις ελπίδες λοιμοξιολόγων και κυβέρνησης με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει το Σάββατο (27/3), 3.133 νέα κρούσματα και 72 νέους θανάτους με το συνολικό αριθμό να φτάνει πλέον τις 7.826 στη χώρα.
Τεράστιο παραμένει το πρόβλημα στις ΜΕΘ όπου οι διασωληνωμένοι είναι 728 με το Σύστημα Υγείας να δίνει καθημερινά εξετάσεις επιβίωσης και αντοχής. Φυσικά το μεγαλύτερο φορτίο καταγράφεται σε Αττική και Θεσσαλονίκη με την κυβέρνηση να ελπίζει σε ύφεση από τον Απρίλιο ποντάροντας στους μαζικούς εμβολιασμούς για το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου και φυσικά του τουρισμού.


ΕΟΔΥ: 7.826 οι νεκροί

Η έκθεση του ΕΟΔΥ το Σάββατο (27/3/2021) αναφέρει οτι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.133, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 252.590 (ημερήσια μεταβολή +1.3%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 60 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.545 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.826 νεκροί.
Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στους 728 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 728 (64.4% άνδρες).Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.To 82.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 656 ασθενείς.Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 371 (ημερήσια μεταβολή -17.19%).Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 451 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι44έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι79έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Στο κόκκινο η Αττική

Τα σκήπτρα στις μολύνσεις από Covid -19 εξακολουθεί να διατηρεί η Αττική ενώ ανοδική είναι η πορεία του ιού στη Θεσσαλονίκη.
Από τα 3.133 νέα κρούσματα, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στις 27/3/2021, τα 1.510 εντοπίστηκαν στην Αττική.
Τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων καταγράφουν η Θεσσαλονίκη με 358, η Αχαΐα με 152 και η Κοζάνη με 110.
Ακολουθούν με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων: Αιτωλοακαρνανία 17, Αργολίδα 17, Αρκαδία 10, Βοιωτία 61, Γρεβενά 15, Δράμα 11, Έβρος 21, Εύβοια 33, Ευρυτανία 11, Ηλεία 29, Ημαθία 31, Ηράκλειο 32, Ιωάννινα 67, Καβάλα 22, Καρδίτσα 22, Καστοριά 13, Κιλκίς 26, Κορινθία 51, Λάρισα 89, Λέσβος 11, Μαγνησία 44, Πέλλα 34, Πιερία 18, Ροδόπη 12, Ρόδος 13, Σέρρες 48, Τρίκαλα 14, Φθιώτιδα 29, Χαλκιδική 22, Χανιά 12, Χίος 12.




1_8.JPG

analogia_3.JPG

2_5.JPG
krousmata_1.JPG


ilikies_2.JPGdeigmata_2.JPGdiaspora_4.JPGexelixi_3.JPG
kabyles_3.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης