Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Προειδοποίηση από Goldman και Morgan Stanley: Κίνδυνος για χιλιάδες επιχειρήσεις σε Ελλάδα - Ισπανία, εάν χαθεί και αυτό το καλοκαίρι

Προειδοποίηση από Goldman και Morgan Stanley:  Κίνδυνος για χιλιάδες επιχειρήσεις σε Ελλάδα - Ισπανία, εάν χαθεί και αυτό το καλοκαίρι

Κλειδί ο εμβολιασμός, προκειμένου να μη χαθεί η τουριστική σεζόν του 2021 - Με αργούς ρυθμούς κινείται η εμβολιαστική εκστρατεία στην ΕΕ

Σχετικά Άρθρα

Η τουριστική βιομηχανία της Νότιας Ευρώπης δεν αντέχει άλλο ένα χαμένο καλοκαίρι, ενδεχόμενο το οποίο μπορεί να οδηγήσει λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεις σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία.
ο παράδειγμα της αλυσίδας ξενοδοχείων María Antonia Llull στη Μαγιόρκα, που επικαλούνται οι Financial Times είναι χαρακτηριστικό.
Χάνει τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ το μήνα, αλλά ελπίζει ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι σωτήριο.
Η πανδημία του Covid έχει κλείσει σχεδόν και τα 30 ξενοδοχεία της για μήνες και o όμιλος, Hipotels, έχει αναστείλει τις συμβάσεις και των 3.000 υπαλλήλων της.
Η αλυσίδα αυτή δεν είναι η μόνη που πλήττεται, ο αργός ρυθμός των εμβολιασμών και η πρόσφατη αύξηση κρουσμάτων καθιστούν ολοένα και πιο πιθανό ένα δεύτερο χαμένο καλοκαίρι.
Το Πάσχα των Καθολικών (4/4) και η έλευση μερικών Γερμανών τουριστών, ίσως προσφέρει μία πρόσκαιρη ανάσα αλλά για τη Μαγιόρκα όπως και για άλλες περιοχές του Ευρωπαικού Νότου, κρίσιμη περίοδος είναι το καλοκαίρι.

Το καταστροφικό 2020

Η περσινή τουριστική πτώση προκάλεσε καταστροφή στην ισπανική οικονομία.
Τα έσοδα από ξένους τουρίστες κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν κατά 78% το 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο το 2019, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ισπανίας που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα.
Σε εποχές κανονικότητας ο τουρισμός συμβάλλει περίπου στο 12% του ΑΕΠ της Ισπανίας, οπότε η κατάρρευση συνέβαλε σε συρρίκνωση της οικονομικής παραγωγής κατά 11% το 2020 - βαθύτερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ.
Αν και η Ισπανία είναι το κέντρο της κρίσης, ο τομέας αντιπροσωπεύει το 11% του ΑΕΠ της Νότιας Ευρώπης και μία στις έξι θέσεις εργασίας σε χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.

Επιδείνωση προβλημάτων

Αυτά τα κράτη είχαν ήδη πληγεί περισσότερο από τις χώρες του Βορρά από την πανδημία και είχαν υψηλότερα επίπεδα χρέους, περιορίζοντας την ικανότητά τους να υποστηρίζουν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας , δήλωσε η Nadia Gharbi, οικονομολόγος της Pictet Wealth Management.
«Ο κίνδυνος ενός άλλου χαμένου καλοκαιριού θα επιδεινώσει αυτά τα προβλήματα και θα επιβαρύνει περισσότερο την πολιτική κατάσταση», προειδοποίησε.

 Morgan Stanley: Με αργούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί

Ο Jacob Nell, επικεφαλής της Morgan Stanley για την ευρωπαϊκή οικονομία, δήλωσε ότι τα προγράμματα εμβολιασμού δεν κινούνται αρκετά γρήγορα.
«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι (ευρωπαϊκές χώρες) να κινηθούν τόσο αργά με τους εμβολιασμούς που να χάσουν άλλο ένα καλοκαίρι..
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει τον Ευρωπαϊκό Νότο σε ακόμη μεγαλύτερη απόκλιση από τον Βορρά», σημείωσε.
Το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ισπανίας είναι ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί 6% το 2021 με τη βοήθεια εσόδων από ξένους τουρίστες, που θα προσεγγίσουν το 56% των επιπέδων του 2019.
Ενώ αναφέρει ότι ο τουρισμός και η οικονομία θα μπορούσαν να ξεπεράσουν σημαντικά αυτές τις προσδοκίες, η κεντρική τράπεζα παρουσίασε επίσης ένα «σοβαρό σενάριο» στο οποίο η Ισπανία καρπώνεται μόνο το 3% της εν λόγω ανάπτυξης και ο τουρισμός πέφτει ακόμη και κάτω από το 2020, σε μόλις 14% του 2019.
Υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι η ανάκαμψη θα είναι αργή. Παρόλο που οι πτήσεις της Lufthansa από τη Γερμανία προς τη Μαγιόρκα έχουν σχεδόν πληρωθεί για το Πάσχα, αναμένεται ότι οι συνολικές κρατήσεις φέτος θα φτάσουν μόνο το 40 έως 50% των επιδημικών επιπέδων.
1_9.JPG

Ανάλογη εικόνα στην Ελλάδα

Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες πλήττονται εξίσου με την Ισπανία.
Σύμφωνα με την Ελληνική Τουριστική Συνομοσπονδία, τα έσοδα από τον τουρισμό, που υποστηρίζει μία στις πέντε ελληνικές θέσεις εργασίας, μειώθηκαν κατά 77% το 2020.
Φέτος, μέχρι στιγμής, έχει αποδειχθεί εξίσου ζοφερή: οι κρατήσεις ξενοδοχείων στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 74% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο 2021 και οι αναζητήσεις στο Διαδίκτυο για δωμάτια μειώθηκαν κατά 63%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα.
Ο Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, εξέφρασε πρόσφατα την αισιοδοξία του για «μια καλύτερη χρονιά από πέρυσι», αλλά παραδέχτηκε ότι «οι κρατήσεις είναι καταθλιπτικές».
Σύμφωνα με αναλυτές της Allianz, οι κρατήσεις του ανεξάρτητου ευρωπαϊκού ξενοδοχειακού τομέα μειώθηκαν κατά το ήμισυ σε σχέση με το 2020 και θα ανακτήσουν μόλις το 1/4 της πτώσης αυτό το καλοκαίρι.

2_6.JPG
To αρνητικό σενάριο της Goldman Sachs

Η Goldman Sachs έχει προβλέψει απότομη ανάκαμψη στον τουρισμό, προσθέτοντας 1,4% στο συνολικό ΑΕΠ της Ισπανίας φέτος και 1% στης Ελλάδας αλλά αυτό προϋποθέτει ότι οι περισσότεροι περιορισμοί θα έχουν αρθεί μέχρι τον Ιούνιο.
Προειδοποιεί για ένα αρνητικό σενάριο στο οποίο οι περιορισμοί παραμένουν καθ 'όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, αφαιρώντας ένα ποσοστό 1,3% από την ανάπτυξη σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη.
Το κλειδί είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος θα βοηθήσει στη μείωση των κρουσμάτων τόσο στις χώρες προέλευσης όσο και στις χώρες προορισμού και θα ενισχύσει την ετοιμότητα των κυβερνήσεων να επιτρέψουν στους ανθρώπους να ταξιδέψουν.
Η ΕΕ στοχεύει στον εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αν και η τουριστική βιομηχανία ανησυχεί από την παρατήρηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ότι το καλοκαίρι διαρκεί έως τις 21 Σεπτεμβρίου.
Μέχρι τότε, όμως η κύρια περίοδος των διακοπών θα έχει τελειώσει .

3_4.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης