Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ενιαίος Κανονισμός Παροχών μετά το καλοκαίρι στον ΕΦΚΑ και ο … λογαριασμός στα «ευγενή» Ταμεία

Ενιαίος Κανονισμός Παροχών μετά το καλοκαίρι στον ΕΦΚΑ και ο … λογαριασμός στα «ευγενή» Ταμεία

Με καθυστέρηση η χορήγηση στις παροχές ασθένειας σε χρήμα

Σχετικά Άρθρα
Χωλαίνει το θέμα του Ενιαίου Κανονισμού παροχών των ασφαλιστικών ταμείων, το οποίο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προωθεί για μετά το καλοκαίρι, ενώ παρατηρούνται και καταγγέλλονται σοβαρές καθυστερήσεις στην χορήγηση των παροχών ασθένειας σε χρήμα, ιδιαίτερα προς τους ασφαλισμένους στα «ευγενή» ταμεία (τραπεζοϋπάλληλους, μηχανικούς κ.α) στην πληρωμή σε χρήμα προς τους ασφαλισμένους.

Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις παρατηρούνται σε παροχές των πρώην ταμείων και νυν λογαριασμών του ΤΑΑΠΤΓΑΤΕ – ΤΑΠΕΤΕ και ΤΑΥΤΕΚΩ.

Η συνάντηση και η δέσμευση

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε συνάντηση για το πρώτο θέμα, της ΟΤΟΕ με τη γραμματεία Κοινωνικής ασφάλισης και την διοίκηση του ΕΦΚΑ, όπου υπήρξε η δέσμευση συντόμευση της διαδικασίας.
Το θέμα του νέου ενιαίου (!!!), γιατί υπάρχουν και σκέψεις διαχωρισμού των παροχών στα ταμεία των αυταπασχολουμένων-έχει πάει πίσω από το 2017 και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας της αδυναμίας συγκέντρωσης ίδιων παροχών μεταξύ των μισθωτών ασφαλισμένων και των αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων και τραπεζοϋπαλλήλων που χαίρουν μεγαλύτερων προνομίων, εξαιτίας και των υψηλότερων εισφορών που καταβάλλουν, απέφυγε να ισοπεδώσει προς τα κάτω τις παροχές.

Όπως το … ΙΚΑ

Η επιτροπή που έχει συσταθεί και μελετά το θέμα επιχειρεί να συγκεράσει το εύρος των παροχών αυτών με τα ισχύοντα σήμερα στο πρώην ΙΚΑ, ο μηχανισμός του οποίου καλύπτει την πλειοψηφία των μισθωτών ασφαλισμένων.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε πως οι τραπεζοϋπάλληλοι και οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ καταβάλλουν υψηλότερες εισφορές και λαμβάνουν καλύτερες παροχές.
Με τον ενιαίο κανονισμό, οι υψηλές εισφορές θα μειωθούν σταδιακά προκειμένου να εξισωθούν με τις εισφορές του ΙΚΑ.
Αντίστοιχα, οι παροχές θα συμπιεστούν σε χαμηλότερα επίπεδα, ώστε να υπάρξει εξίσωση.
Για παράδειγμα, στον κλάδο των τραπεζών (εκτός από ΕΤΕ και ΤτΕ) τα έξοδα κηδείας ανέρχονται έως και 2.900 ευρώ.
Επίσης, παρέχουν επίδομα συμπαράστασης (αμοιβή βοηθού σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας) έως 550 ευρώ μηνιαίως, ενώ ως παροχή ασθένειας καταβάλλεται το 100% των ημερομισθίων.
Στο πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ, τα έξοδα κηδείας φθάνουν τα 1.570 ευρώ.
Στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ, το ίδιο επίδομα ανέρχεται σε 1.713,16 ευρώ.
Στο ΙΚΑ, το επίδομα κηδείας ανέρχεται σε μόλις 700 ευρώ, ήτοι στο 1/4 του αντίστοιχου επιδόματος που δίνει ο κλάδος των τραπεζών.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης