Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το ελληνικό χρηματιστήριο προσεγγίζει τις 900 μον. ο S&P 500 με αποτίμηση 33 τρισ και η διόρθωση που δεν έρχεται…

Το ελληνικό χρηματιστήριο προσεγγίζει τις 900 μον. ο S&P 500 με αποτίμηση 33 τρισ και η διόρθωση που δεν έρχεται…
Που θα φθάσει το ελληνικό χρηματιστήριο, που δεν έχει τίποτε μοντέρνο να προσφέρει θα εξαρτηθεί από την Wall Street…
Σχετικά Άρθρα

Το νέο πακέτο στήριξης των 3 τρισεκ. δολαρίων του Biden σε συνδυασμό με τα 1,9 τρισεκ. δολάρια που ήδη έχουν δοθεί συντηρούν την Wall Street.
Ενώ εδώ και πολύ καιρό υπάρχουν δείκτες που προϊδεάζουν για επικείμενη διόρθωση στην φουσκωμένη Wall Street… και με εξαίρεση τον Nasdaq, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες δεν έχουν διορθώσει.
Μάλιστα υπάρχουν εκτιμήσεις για τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 ότι στο τέλος του 2021 θα προσεγγίσει τις 4.400 με 4.500 μονάδες.
Αυτό σημαίνει ότι από τα τρέχοντα επίπεδα των 3.958 μονάδων υποδηλώνει άνοδο 13%.
Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά και πως συνδέονται με το ελληνικό χρηματιστήριο.

Ισολογισμοί κεντρικών τραπεζών 27 τρισεκ.

Όλα ξεκίνησαν από την ωμή παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών στις αγορές, μέσω της νέας νομισματικής θεωρίας και της ποσοτικής χαλάρωσης.
Ουσιαστικά αθρόο χρήμα, που δεν αντιστοιχεί σε αξία, έχει πλημμυρίσει τις αγορές και τις οικονομίες.
Έως το τέλος του 2021 οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών θα έχουν εκτιναχθεί στα 27,4 τρισεκ. δολάρια αγοράζουν μαζικά καθολικά ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Χειραγωγούν τις τιμές των ομολόγων με ένα σκοπό να συντηρήσουν χαμηλά τα επιτόκια των ομολόγων για να μπορούν κράτη και επιχειρήσεις να δανείζονται.
Τα zombie κράτη και οι zombies εταιρίες συντηρούνται σε ένα περιβάλλον ακραίου νομισματικού προστατευτισμού.

Το 2020 και 2021 θα δοθεί ρευστότητα 30 τρισεκ.

Μόνο το 2020 διοχετεύτηκαν στο διεθνές σύστημα 22 τρισεκ. δολάρια εκ των οποίων 14 τρισεκ. νομισματικά κίνητρα και 8 τρισεκ. δημοσιονομικά κίνητρα.
Για το 2021 από ότι φαίνεται θα προσεγγίσουν τα 7,6 με 8 τρισεκ. δηλαδή την διετία 2020 και 2021 κεντρικές τράπεζες και δημοσιονομικά κίνητρα – που δημιουργούν ακραία ελλείμματα και χρέος – θα φθάσουν τα 30 τρισεκ. δολάρια δηλαδή 1,5 φορά το ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Κάτι μας διαφεύγει

Έχουμε υποστηρίξει πολλές φορές ότι ο δείκτης S&P5 500 ο δείκτης με τις 500 μεγαλύτερες εταιρίες στην Wall Street έχει αποτίμηση 33 τρισεκ. δολάρια.
Αυτή η αποτίμηση δεν δικαιολογείται με παραδοσιακούς όρους και μοντέλα αποτίμησης όταν το P/E π.χ. φθάνει στο 23 με την Tesla και παρά την διόρθωση να βρίσκεται στα 610 δισεκ. δολάρια με P/E 1.000, επίπεδα ακραία αδικαιολόγητα.
Η Apple έχει 2,01 τρισεκ. δολάρια αποτίμηση δηλαδή η χρηματιστηριακή αξία της Apple είναι 10 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδος.
Ενώ ούτε οι τιμές των ομολόγων δικαιολογούνται να βρίσκονται σε αυτά τα επίπεδα, προφανώς τα επιτόκια των ομολόγων πρέπει να βρίσκονται πολύ υψηλότερα και οι τιμές χαμηλότερα… ούτε οι τιμές των μετοχών και χρηματιστηρίων…

Πως εξηγείται το φαινόμενο;

Η περίπτωση της Gamestop μιας ασήμαντης από πλευράς επιδόσεων εταιρίας videoπαιχνιδιών στις ΗΠΑ έρχεται να μας δείξει ότι κάτι έχει αλλάξει, όπως και το Bitcoin που βρίσκεται στα 59.000 δολάρια.
Στις ΗΠΑ έχουν ανοίξει 13,7 εκατ νέοι κωδικοί και κατά βάση μικροί επενδυτές – μικρομέτοχοιέχουν εισέλθει στο Βασίλειο του πλούτου της Wall.
Τι έχει αλλάξει;
Οι αμερικανοί έχουν υποστηριχθεί με πλεονάζουσα ρευστότητα από Trump και Biden και σημαντικό μέρος της ρευστότητας αυτής τοποθετείται στο Bitcoin και στα κρυπτονομίσματα και στην Wall Street.
Οι νέοι επενδυτές αδιαφορούν για τα θεμελιώδη μεγέθη των εταιριών, αγνοούν και δεν τους ενδιαφέρει εάν η Tesla έχει P/E 1000 ή εάν το Bitcoin δεν αντιστοιχεί σε καμία πραγματική παραγόμενη αξία.
Οι νέοι επενδυτές τους είναι αδιάφορο εάν η Gamestop βγάζει κέρδη – που δεν βγάζει αλλά εάν δει κανείς το ράλι, το κραχ και ξανά το ράλι που έχει σημειωθεί – έχει πλέον 13,6 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία – αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι επενδυτές αδιαφορούν για τους ισολογισμούς, είναι ένας παιχνίδι ισχύος και τζόγου.
Από τα 347 δολάρια, υποχώρησε στα 40 δολάρια εκτινάχθηκε στα 265 δολάρια για να υποχωρήσει στα 194 δολάρια η μετοχή της GameStop και όλα αυτά σε λίγες εβδομάδες.
Αυτό που έχει αλλάξει είναι η αντίληψη για τις επενδύσεις.
Υποστηρίζουν μερικοί ότι

  • Η Apple θα φθάσει σε αποτίμηση 3 τρισεκ. δολάρια, να σημειωθεί ότι για να φθάσει η Apple στο πρώτο 1 τρισεκ. Αποτίμηση χρειάστηκε πάνω από 20 χρόνια και για να φθάσει στο δεύτερο τρισεκατομμύριο αποτίμηση χρειάστηκε 9 μήνες.
  • Το Bitcoin θα φθάσει στα 100.000 δολάρια από 59.000 δολάρια της τρέχουσας περιόδου.
  • Η χρηματιστηριακή αξία του S&P 500 θα φθάσει στα 37,5 τρισεκ. δολάρια.


Πολλά μπορεί να συμβούν αλλά η αλήθεια είναι μια…
Η Wall βιώνει την περίοδο πριν το 1999 της Ελλάδος με την διαφορά είναι ότι δεν ξέρουμε πόσο κοντά στο 1999 είμαστε… εννοούμε δηλαδή εάν βρισκόμαστε στη διαδρομή για το 1999 ή φθάσαμε στο 1999.
Εάν βρισκόμαστε στην διαδρομή για το 1999… η Wall θα καθυστερήσει να διορθώσει.
Εάν φθάσαμε στο 1999 η Wall θα είναι κοντά σε μια επική διόρθωση.

Πως συνδέονται όλα αυτά με την Ελλάδα

Όταν βλέπεις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις τύπου Gamestop το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι η άνοδος των ελληνικών τραπεζών είναι αδιάφορη ή άλλων μετοχών.
Κατά την άποψη μας που θα φθάσει το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα εξαρτηθεί από εσωτερικούς παράγοντες αλλά από την Wall Street…
Έχοντας αντιληφθεί ότι κάτι έχει αλλάξει, οι επενδυτές αποτιμούν το ρίσκο και τις αποδόσεις πλέον πολύ διαφορετικά στην εποχή του Bitcoin και της Tesla ή της Nio με 59 δισεκ. δολάρια αξία… παραπλήσια με της Ferrari… θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι πρέπει να αλλάξουμε και εμείς ως προς τον τρόπο που σκεπτόμαστε.
Που θα φθάσει το ελληνικό χρηματιστήριο, που δεν έχει τίποτε μοντέρνο να προσφέρει θα εξαρτηθεί από την Wall Street…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης