Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Σημαντικά κέρδη για το Χρηματιστήριο Αθηνών τον Μάρτιο του 2021, με απόδοση +9,2%

Deutsche Bank: Σημαντικά κέρδη για το Χρηματιστήριο Αθηνών τον Μάρτιο του 2021, με απόδοση +9,2%
Αύξηση της τάξης του 9,2% κατέγραψε τον Μάρτιο και 6,9% το α’ τρίμηνο του 2021 ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Σχετικά Άρθρα

Σημαντική αύξηση της τάξης του 9,2% κατέγραψε τον Μάρτιο και 6,9% το α’ τρίμηνο του 2021 ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών που ξεχώρισε με τις επιδόσεις του, έπειτα από την εντυπωσιακή ανάκαμψη που ακολούθησε το μεγάλο sell-off του Ιανουαρίου του 2021 (-7,4%), σύμφωνα με όσα αναφέρει η Deutsche Bank.
Την ίδια στιγμή, οι χρηματοπιστωτικές αγορές σημείωσαν μεικτά πρόσημα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, με μόλις και μετά βίας 20 από τα 38 περιουσιακά στοιχεία του δείγματος που εξετάζει η γερμανική τράπεζα να παρουσιάζουν θετική απόδοση.

Τι συνέβη στα ομόλογα

Η γερμανική τράπεζα κάνει ιδιαίτερη μνεία στις αυξήσεις που σημείωσαν τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου, τα οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.
Η αύξηση στις αποδόσεις είχε αφετηρία στις αρχαιρεσίες για την εκλογή γερουσιαστών στην Πολιτεία Τζόρτζια, η οποία προέκρινε δύο δημοκρατικούς υποψηφίους.
Η αλλαγή στο πολιτικό στάτους των ΗΠΑ επέτρεψε στον νυν πρόεδρο Joe Biden να «περάσει» ένα κολοσσιαίο δημοσιονομικό πακέτο ύψους 1,9 τρισεκ. δολ.
Ο φόβος για άνοδο του πληθωρισμού εξαιτίας της μεγάλης δημοσιονομικής επέκτασης έδωσε ώθηση στα επιτόκια εκτοξεύοντας το κόστος τους αμερικανικού δημοσίου χρέους.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς έχει αυξηθεί κατά 87 μονάδες βάσης σε σχέση με την περίοδο που ο Donald Trump ανέλαβε την προεδρία της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, το δ’ τρίμηνο του 2016. Στον αντίποδα βρέθηκε το πετρέλαιο.
Φυσικά, το sell off στα ομόλογα δεν περιορίστηκε στις ΗΠΑ, αλλά προκλήθηκε ένα ντόμινο μίνι κρίσης που έπληξε τόσο την Ευρώπη όσο και τις αναδυόμενες αγορές.
5_3.JPG
Αγορές

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, το περιουσιακό στοιχείο με την καλύτερη απόδοση συνεχίζει να είναι το πετρέλαιο, με απόδοση α’ τρίμηνο +22,7% για το Brent Crude και +21,9% για το αμερικανικό WTI (σε ετήσια βάση).
Άλλα εμπορεύματα δεν είχαν τόσο καλή απόδοση, με τον χρυσό στο -10,0% α’ τρίμηνο, έπειτα από δέκα διαδοχικές τριμηνιαίες αυξήσεις.
Κατά τ’ άλλα, ανοδικά κινήθηκαν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες, με τον DAX (+ 9,4%), τον FTSE MIB (+ 11,3%) και τον STOXX 600 (+ 8,4%) να ξεχωρίζουν. Οι τράπεζες πρωτοστάτησαν χάρη στις υψηλότερες αποδόσεις, με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον δείκτη STOXX 600 να παρουσιάζουν απόδοση + 20,3% το α’ τρίμηνο. Στις ΗΠΑ, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε ελαφρά επιβράδυνση, με κέρδη +6,2% για τον μήνα Μάρτιο.
3_6.JPG
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί η ακραία διολίσθηση που παρουσίασε η λίρα λόγω των επιλογών του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan, με πτώση -10,0% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τον Μάρτιο, όπως επισημαίνει η Deutsche Bank.
Το νόμισμα των ΗΠΑ συνέχισε να ενισχύεται, με τον δείκτη δολαρίου να κινείται στο + 3,7% το α’ τρίμηνο.
Τέλος, το bitcoin αυξήθηκε για 6ο συνεχή μήνα και 4ο τρίμηνο στη σειρά, καταγράφοντας άνοδο +30,3% τον Μάρτιο και + 103,3% σε τριμηνιαία βάση.
2_7.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης