Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια ανησυχία για το εμβόλιο της AstraZeneca – Σε lockdown η Γαλλία, στα 100 εκατ. οι εμβολιασμένοι στις ΗΠΑ

Παγκόσμια ανησυχία για το εμβόλιο της AstraZeneca – Σε lockdown η Γαλλία, στα 100 εκατ. οι εμβολιασμένοι στις ΗΠΑ
Τριάντα καταγεγραμμένες περιπτώσεις θρομβοεμβολών στη Μεγάλη Βρετανία, έρευνες και στην Αυστραλία
Σχετικά Άρθρα

(upd5) Παραμένει η ανησυχία για το εμβόλιο της AstraZeneca καθώς τη στιγμή που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) πραγματοποιεί έρευνα για τα περιστατικά θρομβοεμβολών που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως μετά την χορήγηση του εν λόγω εμβολίου, οι αρχές στην Αυστραλία εξετάζουν την περίπτωση ενός 44χρονου που παρουσίασε θρομβοεμβολή μετά το εμβόλιο της AstraZeneca.
Την ανησυχία εντείνει ότι η Μ. Βρετανία ανέφερε 30 καταγεγραμμένες περιπτώσεις σπάνιων θρομβώσεων (22 περιπτώσεις θρομβώσεων στον εγκέφαλο και 8 περιστατικά άλλα θρομβώσεων) επί συνόλου 18,1 εκατομμυρίων δόσεων, όταν στις 18 Μαρτίου είχε αναφέρει μόλις 5 περιπτώσεις θρομβοεμβολών.
Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν διά στόματος του κορυφαίου Αμερικάνου λοιμωξιολόγου, Anthony Fauci ότι ενδεχομένως να μην χρειαστούν το εμβόλιο της AstraZeneca - ακόμα οι ΗΠΑ δεν έχουν εγκρίνει την χορήγησή του -, καθώς οι συμφωνίες που έχει κλείσει με τις υπόλοιπες φαρμακευτικές εταιρείες είναι ικανές να καλύψουν τις ανάγκες ανοσοποίησης του πληθυσμού των ΗΠΑ.
Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση εμβολίου περίπου 100 εκατομμύρια Αμερικάνοι, με τους ειδικούς πάντως να προειδοποιούν τους πολίτες και τις Πολιτείες να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα, καθώς δεν αποκλείεται μια νέα έξαρση κρουσμάτων λόγω της κυριαρχίας της βρετανικής παράλλαξης του ιού.
Στην Ευρώπη, η Γαλλία εισέρχεται από αύριο Σάββατο 3 Απριλίου σε εθνικό lockdown για τέσσερις εβδομάδες, ενώ αναζωπύρωση καταγράφεται στην Ινδία.

Η επιδημία με μια ματιά:

•Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 129.992.059 και οι νεκροί 2.832.627
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 30.590.311 κρούσματα και 553.901 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 325.284 και σε κρούσματα με 12.839.844
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 203.664 και τέταρτη η Ινδία με 163.396
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 4.755.780
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.511.973 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.367.949
• Έβδομη η Ιταλία με 3.629.000 και όγδοη η Τουρκία με 3.400.296
• Ένατη η Ισπανία με 3.291.394 και δέκατη η Γερμανία με 2.871.277

Μεγάλη Βρετανία: 30 καταγεγραμμένες περιπτώσεις θρομβώσεων μετά το εμβόλιο της AstraZeneca

Τριάντα περιπτώσεις σπάνιων θρομβώσεων (22 περιπτώσεις θρομβώσεων στον εγκέφαλο και 8 περιστατικά άλλα θρομβώσεων) επί συνόλου 18,1 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορωνοϊό έχουν εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος εποπτικός φορέας.
Υπενθυμίζεται πως στις 18η Μαρτίου, ο MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) έκανε λόγο για 5 περιπτώσεις θρόμβωσης στον εγκέφαλο επί συνόλου 11 εκατομμυρίων δόσεων που έχουν χορηγηθεί.
Παρόλο αυτά ο MHRA συνεχίζει να πιστεύει ότι τα δυνητικά οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca είναι πολύ μεγαλύτερα από τους δυνητικούς κινδύνους οι λήπτες του να παρουσιάσουν θρομβώσεις.
Ο MHRA έκρινε σκόπιμο να προσθέσει ότι δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως αναφορά για περιστατικά θρομβώσεων μετά τη λήψη του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Έρευνες και στην Ευρώπη

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ερευνά 62 περιπτώσεις θρομβοεμβολών που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως και οδήγησαν ορισμένες χώρες να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca για την Covid-19, ανακοίνωσε η επικεφαλής του ΕΜΑ, Emer Cook.
Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται 44 περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, από τα συνολικά 9,2 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο.
Η Cook διευκρίνισε όμως ότι στον συνολικό αριθμό που ανέφερε ο ΕΜΑ δεν περιλαμβάνονται όλες οι περιπτώσεις αυτής της σπάνιας πάθησης, της θρόμβωσης εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), που έχουν καταγραφεί στη Γερμανία, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε πως σταματά την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε πολίτες κάτω των 60 ετών.
45349535324525252422.JPG
Σε lockdown η Γαλλία – Περιορισμοί στην Ευρώπη

Δέσμια των lockdown είναι η Ευρώπη, καθώς μετά τη Γερμανία και η Γαλλία εισέρχεται το Σάββατο 3 Απριλίου σε εθνικό lockdown διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων.
Σε διάγγελμα του ο πρόεδρος Macron είπε ότι αυτόν τον μήνα «παίζονται πολλά».
«Επιλέξαμε από τις αρχές του τρέχοντος έτους 2021 μια απάντηση που στόχευε στον περιορισμό της επιδημίας χωρίς να περιοριστούμε.
Τρεις αρχές δεν έπαψαν ποτέ να μας καθοδηγούν.
Ασφάλεια.
Ισορροπία - δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες και των περιορισμών στα παιδιά μας και στην εκπαίδευσή τους, στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχική υγεία, ιδίως στους νεότερους – και ατομική ευθύνη.
Πιστεύω ότι τα πήγαμε καλά αλλά τις τελευταίες εβδομάδες αντιμετωπίζουμε μια νέα κατάσταση, ιδιαίτερα λόγω της βρετανικής μετάλλαξης, και γι' αυτό πρέπει λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο για τους επόμενους μήνες» είπε ο Macron.
Πέρα από τη Γαλλία, σε lockdown είναι έως και τις 18 Απριλίου η Γερμανία με την καγκελάριο πάντως να προειδοποιεί για περαιτέρω αυστηροποίηση του.
Σε μερική καραντίνα έως τις 20/3 είναι και η Πολωνία προχώρησε από τις 20/3 ενώ σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα διατηρηθούν έως τις 6/4, είναι και η Ιταλία.
Η Ισπανία παραμένει σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας και τοπικών lockdown, μολονότι τα κρούσματα αυξάνονται πάλι ταχέως ενώ νέο lockdown για τέσσερις εβδομάδες αρχής γενομένης από τις 26/3 ανακοίνωσε και το Βέλγιο.
Η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως από τις 12/4 χαλαρώνει το lockdown καθώς θα επιτρέπεται στα μέλη δύο νοικοκυριών να συναντιούνται σε εξωτερικούς χώρους, ενώ θα αρθεί ο περιορισμός των μετακινήσεων εντός μιας ακτίνας 5 χιλιομέτρων από το σπίτι του καθενός, ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν οι Ιρλανδοί από τη μία κομητεία στην άλλη.
Παράλληλα η Σουηδία ανακοίνωσε πως αναστέλλει για τις 3 Μαΐου την χαλάρωση των περιορισμών του lockdown λόγω της σφοδρότητας του γ’ κύματος.

Καμπανάκι ΠΟΥ για Ευρώπη: Απαράδεκτα αργοί οι εμβολιασμοί, έξαρση κρουσμάτων

Καμπανάκι για την Ευρώπη κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος επικρίνει τους «απαράδεκτα» αργούς ρυθμούς του εμβολιασμού κατά της Covid-19 στην Ευρώπη, η οποία, όπως αναφέρει, βρίσκεται στην «πλέον ανησυχητική εδώ και μήνες επιδημική κατάσταση».
«Ο αργός ρυθμός του εμβολιασμού παρατείνει την πανδημία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που επισημαίνει ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη έχει αυξηθεί πολύ κατά τις τελευταίες πέντε εβδομάδες.
Σημειώνεται πως στις 31/3 η Κομισιόν ανακοίνωσε πως έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας θα έχουν χορηγηθεί 107 εκατομμύρια εμβόλια, «πιάνοντας» έτσι τον στόχο για 100 εκατομμύρια εμβολιασμούς εντός του α’ τριμήνου του 2021.
Υπενθυμίζεται πως η AstraZeneca επρόκειτο να χορηγήσει 30 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων της εντός του α’ τριμήνου του 2021, αριθμός κατά πολύ χαμηλότερος από τις 120 εκατομμύρια δόσεις που είχε αρχικά δεσμευθεί η εταιρεία.
Οι υπόλοιπες εταιρείες, όπως αναφέρεται, παρέδωσαν κανονικά τα εμβόλια τους βάσει των όσων είχαν δεσμευθεί.
Η ΕΕ αναμένει να παραλάβει 360 εκατομμύρια δόσεις το β’ τρίμηνο του 2021, ευελπιστώντας ότι θα έχει εμβολιάσει το 70% του ενήλικου πληθυσμού της έως τα τέλη του καλοκαιριού.
Την ίδια στιγμή μάλιστα η ΕΕ φαίνεται να προσεγγίζει τη Ρωσία για το εμβόλιο Sputnik V, καθώς ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron και η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel συζήτησαν μια πιθανή συνεργασία στα εμβόλια με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Μάλιστα η Αυστρία φέρεται να είναι σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την αγορά ενός 1 εκατομμυρίου δόσεων του Sputnik V με τον καγκελάριο Sebastian Kurz να υποστηρίζει πως εάν η χώρα του καταφέρει να εξασφαλίσει 1 εκατομμύριο δόσεις, τότε θα είναι εφικτό να γίνει νωρίτερα η επιστροφή στην κανονικότητα.
59308503-5696-3456934-656636565.JPG
ΗΠΑ: Μπορεί να μη χρειαστούμε το εμβόλιο της AstraZeneca – Εμβολιασμένο με μια δόση το 30%

Την εκτίμηση πως οι ΗΠΑ ενδεχομένως να μην χρειαστούν το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό διατύπωσε ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci, ο οποίος υποστήριξε πως οι ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει αρκετές δόσεις εμβολίων ώστε να ανοσοποιηθεί όλος ο πληθυσμός πιθανόν ακόμα και για αναμνηστικές δόσεις το φθινόπωρο.
Σημειώνεται πως το εμβόλιο της AstraZeneca δεν έχει ακόμα εγκριθεί για χρήση στις ΗΠΑ
Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα αξιοποιήσουν τις δόσεις του προϊόντος της AstraZeneca που έχουν σε απόθεμα, ο Fauci υποστήριξε ότι «αυτό είναι ακόμη στον αέρα».
«Η γενική αίσθησή μου είναι πως με βάση τα συμβόλαια που έχουμε υπογράψει με διάφορες εταιρείες, θα έχουμε αρκετά για να καλύψουμε όλες μας τις ανάγκες χωρίς να καταφύγουμε στη (χρήση του εμβολίου της) AstraZeneca» επεσήμανε ο Fauci, τη στιγμή που υπάρχουν έντονες επιφυλάξεις παγκοσμίως για το εν λόγω εμβόλιο ύστερα από τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν αναφερθεί.
Όπως είπε ο Fauci, με την ποσότητα των δόσεων που αναμένεται να παραδοθούν στις ΗΠΑ «από την Johnson & Johnson, τη Novavax και τη Moderna, αν υπογράψουμε συμβόλαια για επιπλέον ποσότητες» είναι πολύ πιθανό «πως θα μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας για όσες αναμνηστικές δόσεις χρειαστούν, αλλά αυτό δεν μπορώ να το πω με απόλυτη σιγουριά ακόμη».
Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι το 30% των Αμερικάνων, περίπου 100 εκατομμύρια, έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση ενώ πλήρως εμβολιασμένο και με τις δύο δόσεις είναι το 17% του πληθυσμού σχεδόν 56 εκατομμύρια.
Πάντως και παρά την αισιοδοξία που δημιουργεί η επιτάχυνση των εμβολιασμών, οι ειδικοί εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί και να προειδοποιούν για τον κίνδυνο ενός νέου κύματος της επιδημίας λόγω της κυριαρχίας της βρετανικής παράλλαξης του ιού που είναι και πιο μεταδοτική.
Ήδη οι ειδικοί αναφέρουν πως η αύξηση κρουσμάτων που αναφέρονται σε Φλόριντα, Μίσιγκαν και Τζόρτζια οφείλεται στη βρετανική παράλλαξη του ιού.

Μ. Βρετανία: Εμβολιασμός όλων των ενήλικων έως τα τέλη Ιουλίου

Περισσότερα από 30 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στο πλαίσιο της ταχύτερης εκστρατείας εμβολιασμού στην Ευρώπη με στόχο την ανοσοποίηση όλων των ενηλίκων μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Υπενθυμίζεται πως στην άρση περιοριστικών μέτρων στην Αγγλία προχώρησε από τη Δευτέρα 29/3 η κυβέρνηση Johnson.
Συγκεκριμένα, από 29/3 μπορούν να συναντηθούν σε εξωτερικούς χώρους περισσότερα από έξι άτομα ή δύο οικογένειες, ενώ εξωτερικοί χώροι αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως, γήπεδα τένις και μπάσκετ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με εφαρμογή των περιορισμών κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Αναζωπύρωση covid στην Ινδία – Τα περισσότερα κρούσματα από τον Οκτώβριο του 2020

Αναζωπύρωση της επιδημίας covid καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στην Ινδία, η οποία το τελευταίο 24ωρο ανέφερε τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα από τον περασμένο Οκτώβριο.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 81.466 κρούσματα, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από τις 2 Οκτωβρίου 2020, με το σύνολο των μολύνσεων να ξεπερνά τα 12,30 εκατομμύρια.
Η Ινδία έχει τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.
Παράλληλα, αναφέρθηκαν άλλοι 469 νεκροί με τον αριθμό τους να ανέρχεται σε 163.396, αριθμός που είναι και ο τέταρτος υψηλότερος παγκοσμίως.

Εμβολιασμοί στους άνω των 45 ετών

Στα άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών επέκτεινε από χθες 1 Απριλίου τους εμβολιασμούς η Ινδία, κίνηση που αναμένεται να καθυστερήσει τις εξαγωγές εμβολίων.
Η Ινδία, η οποία μετρά τα περισσότερα κρούσματα μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, έχει εμβολιάσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 64 εκατομμύρια πολίτες της ενώ έχει εξαγάγει περίπου την ίδια ποσότητα εμβολίων, γεγονός άλλωστε που έχει προκαλέσει και μεγάλη κριτική στο εσωτερικό της χώρας μια και οι εμβολιασμοί του πληθυσμού της είναι κατά πολύ χαμηλότεροι σε σχέση με άλλες χώρες.
Πάντως η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει έλλειμμα στα διαθέσιμα εμβόλια για τους Ινδούς.
Αυτή τη στιγμή στην Ινδία χορηγούνται τα εμβόλια της AstraZeneca και ενός εγχώριου εμβολίου της Bharat Biotech, ενώ άμεσα αναμένεται να εγκριθεί και το ρωσικό εμβόλιο Sputnik.
9908960406984-56363653564.JPG
Εκτός ελέγχου το β’ κύμα covid στη Βραζιλία, θερίζει και το Μεξικό

Ανεξέλεγκτο παραμένει το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού στη Βραζιλία, η οποία τον Μάρτιο κατέγραψε ρεκόρ θανάτων καθώς ανέφερε πάνω από 66.000 θανάτους.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαπιστώθηκαν οι θάνατοι 3.769 ασθενών ενώ διαγνώστηκαν 91.097 κρούσματα.
Η Βραζιλία μετρά συνολικά 325.284 θανάτους, ενώ οι μολύνσεις πλησιάζουν πλέον τα 13 εκατομμύρια επί συνόλου 212 εκατ. κατοίκων.
Τα νοσοκομεία της χώρας τελούν υπό κατάρρευση, τη στιγμή που εντείνονται και οι διαμαρτυρίες αλλά και οι επικρίσεις κατά της κυβέρνησης του προέδρου Bolsonaro για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πανδημία.

Στο κόκκινο το Μεξικό

Εξίσου δραματική είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο μετρά τους περισσότερους θανάτους μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.381 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 454 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Στο Μεξικό έχουν καταγραφεί 203.664 νεκροί επί συνόλου 2.244.268 μολύνσεων.
Πρόσφατα πάντως το υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα δεδομένα για την πλεονάζουσα θνητότητα στη χώρα, κατά τα οποία οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι τουλάχιστον 60% περισσότεροι απ’ ό,τι ανακοινώνεται επίσημα, στοιχείο που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα ήδη ξεπερνούν τους 300.000.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης