Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Σε άμεσο κίνδυνο 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας λόγω πανδημίας - Καταποντίζονται οι κεφαλαιακοί δείκτες των τραπεζών

ΔΝΤ: Σε άμεσο κίνδυνο 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας λόγω πανδημίας - Καταποντίζονται οι κεφαλαιακοί δείκτες των τραπεζών
Η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε σφόδρα ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναφέρει το ΔΝΤ
Σχετικά Άρθρα

Η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε σφόδρα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να χαθούν ή να κινδυνεύουν να χαθούν περίπου 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Την ίδια στιγμή, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα απειλούνται με «βουτιά» σε ό,τι αφορά τους κεφαλαιακούς δείκτες τους και με ραγδαία αύξηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Αιτία για αυτό είναι το γεγονός πως οι «μικροί» δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο της εστίασης, της φιλοξενίας και, γενικότερα, της παροχής υπηρεσιών, ενώ πρόκειται για επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας.
Ως αποτέλεσμα, πολλές προηγμένες οικονομίες κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν ένα κύμα πτωχεύσεων που θα μπορούσε να εξαλείψει εκατομμύρια θέσεις εργασίας, να καταστρέψει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να αποδυναμώσει μια ήδη εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αναλάβουν νέα και ταχεία.

Η αφερεγγυότητα θα αυξηθεί από 10% στο 16%

Η άφθονη παροχή ρευστότητας μέσω δανείων, πιστωτικών εγγυήσεων και μορατόριουμ πληρωμών μέχρι στιγμής έχει προστατεύσει πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από τον άμεσο κίνδυνο πτώχευσης.
Ωστόσο, η υποστήριξη ρευστότητας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα φερεγγυότητας, ενώ οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να σωρεύουν χρέη.
Σύμφωνα με το Ταμείο, τα προς αθέτηση χρέη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αναμένεται να αυξηθούν από 10% σε 16% το 2021, σε 20 ανεπτυγμένες οικονομίες στην Ευρώπη και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού – ανάλογα ποσοστά είχαν σημειωθεί μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση.
Η εκτίμηση αφερεγγυότητας θέτει σε κίνδυνο περίπου 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Επιπλέον, το 18% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μπορεί αντιμετωπίσει άμεσα το φάσμα της πτώχευσης, κάτι που υπογραμμίζει τη ανάγκη για συνεχή παροχή ρευστότητας.
eng-liquidity-blog-march-10-chart-1-768x918.png
Τράπεζες

Φυσικά, όλη αυτή η κατάσταση αναμένεται να επηρεάσει και τις τράπεζες, με το 25% εξ αυτών να εκτιμάται πως θα αντιμετωπίσουν πτώση 3% έως 4% στους κεφαλαιακούς τους δείκτες.
Επίσης, το 10% εξ αυτών θα αντιμετωπίσει κεφαλαιακή μείωση κατά 10% ποσοστιαίες μονάδες.

Μέτρα

Στην πράξη, οι χώρες με επαρκή δημοσιονομικό χώρο, διαφάνεια και υπευθυνότητα θα μπορούσαν να εξετάσουν το μέτρο των εισφορών οιονεί ιδίων κεφαλαίων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Μια προσέγγιση είναι οι κυβερνήσεις να επεκτείνουν τα «δάνεια συμμετοχής στα κέρδη» μέσω νέων δανείων ή μετατροπής των υπαρχόντων.
Φυσικά, η στόχευση και η επιλεξιμότητα θα είναι δύσκολες υποθέσεις.
Για το λόγο αυτό,, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν την υποστήριξή τους σε ιδιώτες επενδυτές (όπως τράπεζες), ώστε να επιτραπεί στην αγορά να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στον προσδιορισμό μιας επιχείρησης ως βιώσιμης.
Οι στοχευμένες εισφορές θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικές από την παροχή οριζόντιας υποστήριξης σε όλες τις εταιρείες.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως ένα στοχευμένο πρόγραμμα στήριξης με προϋπολογισμό περίπου 0,5% επί του συνολικού ΑΕΠ των 20 χωρών που αναλύθηκαν θα μπορούσε να επαναφέρει πάνω από το 80% των βιώσιμων επιχειρήσεων (βιώσιμες αλλά επί του παρόντος αφερέγγυες) σε μηδενικά καθαρά ίδια κεφάλαια (ένας ελάχιστος ορισμός φερεγγυότητα).
Φυσικά, απαιτείται βελτίωση των μηχανισμών αφερεγγυότητας και αναδιάρθρωσης του χρέους.
Σε κάθε περίπτωση, για να εξασφαλιστεί μια ισχυρή ανάκαμψη, οι κυβερνήσεις των προηγμένων οικονομιών πρέπει να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
eng-liquidity-blog-march-10-chart-2-768x814.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης