Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φόρου εταιρειών προωθεί η Janet Yellen - Ο ρόλος ΔΝΤ, G7 και Παγκόσμιας Τράπεζας

Έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φόρου εταιρειών προωθεί η Janet Yellen - Ο ρόλος ΔΝΤ, G7 και Παγκόσμιας Τράπεζας
Στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι οι κυβερνήσεις διαθέτουν σταθερά φορολογικά συστήματα που θα συγκεντρώνουν επαρκή έσοδα για να επενδύουν σε βασικά δημόσια αγαθά
Έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φόρου εταιρειών προωθεί η Janet Yellen, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει αποκλειστικά η Axios.
Σύμφωνα με την Axios, στόχος της Yellen είναι να χρησιμοποιήσει την δύναμή της, ώστε να αποτρέψει τις αμερικανικές επιχειρήσεις από την μετεγκατάσταση που μπορεί να προκαλέσει το σχέδιο του Προέδρου Joe Biden να αυξήσει τους εταιρικούς φόρους των ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση του σχεδίου υποδομών ύψους 2 τρισ. δολαρίων.

Η αύξηση του εταιρικού συντελεστή στις ΗΠΑ

Όπως αναφέρει η Axios, η Yellen θεωρεί ότι το να πειστούν οι άλλες χώρες να επιβάλουν έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο θα μείωνε την πιθανότητα μετεγκατάστασης εταιρειών σε υπεράκτιες περιοχές, καθώς η Biden επιδιώκει να αυξήσει τον εταιρικό συντελεστή από 21% σε 28%.
«Η ανταγωνιστικότητα είναι κάτι περισσότερο από τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ ανταγωνίζονται άλλες εταιρείες σε παγκόσμιες αγορές», θα υποστηρίξει η Yellen, σύμφωνα με ένα απόσπασμα της εισήγησης που θα έχει η Yellen, στο Chicago Council on Global Affairs.
"Στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι οι κυβερνήσεις διαθέτουν σταθερά φορολογικά συστήματα που θα συγκεντρώνουν επαρκή έσοδα για να επενδύουν σε βασικά δημόσια αγαθά και να ανταποκρίνονται σε κρίσεις και ότι όλοι οι πολίτες μοιράζονται δίκαια το βάρος της χρηματοδότησης της κυβέρνησης.
Συνεργαζόμαστε με τα κράτη της G20 για να συμφωνήσουμε σε έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φορολογίας εταιρειών που μπορεί να σταματήσει τον αγώνα αυτό", θα πει η Yellen.

Η εικόνα σήμερα

Ο μέσος εταιρικός συντελεστής στη G7 είναι 24%, με περίπου εννέα χώρες να μειώνουν πρόσφατα το εταιρικό τους ποσοστό, σύμφωνα με το Tax Foundation.
Το σχέδιο του Biden είναι να αυξήσει επίσης το διεθνές ελάχιστο φόρο για ξένα κέρδη από εταιρείες των ΗΠΑ από 10,5% σε 21%, το οποίο θα εξακολουθούσε να είναι χαμηλότερο από το εγχώριο επιτόκιο 28%.
Το έργο της Yellen είναι να μεταφέρει το ζήτημα της εταιρικής φορολογίας διεθνώς.
Και πιθανόν κάτι τέτοιο θα υποστηρίξει και στις ετήσιες εαρινές συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, οι οποίες θα ξεκινήσουν αυτήν την εβδομάδα.
Στόχος είναι να πείσει τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες ότι οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου πρέπει να ενεργήσουν σε συνεννόηση σχετικά με την εταιρική φορολογία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης