Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ (Δημοκρατικοί): Με τους φόρους από τις offshore η χρηματοδότηση των δημοσίων επενδύσεων

ΗΠΑ (Δημοκρατικοί):  Με τους φόρους από τις offshore η χρηματοδότηση των δημοσίων επενδύσεων

Τι προτείνουν οι γερουσιαστές των Δημοκρατικών Ron Wyden, Sherrod Brown και Mark Warner – Τι αλλάζει για το άυλο εισόδημα χαμηλής φορολογίας ή GILTI

Σχετικά Άρθρα

Πακέτο προτάσεων για την αναθεώρηση του συστήματος φορολόγησης των διεθνών δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ δημοσιοποίησαν τρεις κορυφαίοι Γερουσιαστές των Δημοκρατικών, προτάσεις που θα μπορούσε να διαμορφώσουντο αποτέλεσμα της ανανέωσης του φορολογικού κώδικα που επιδιώκει ο Λευκός Οίκος με στόχο τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στις δημόσιες υποδομές σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021.

Κερδη offshore

Το νέο περίγραμμα των προτάσεων, που δημοσιοποίησαν οι γερουσιαστές Ron Wyden, Sherrod Brown και Mark Warner, απαιτεί υψηλοτέρους συντελεστές φόρου στα κέρδη απο τις υπεράκτιες δραστηριότητες και ισχυρότερες κυρώσεις για εταιρείες που μεταφέρουν εισόδημα εκτός της χώρας προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή φόρων στο IRS.
Δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο συγκεκριμένα επίπεδα συντελεστών καθώς αυτοί προτείνεται να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση.
«Το σύστημα χρειάζεται σημαντικές μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσει ότι οι μεγάλες εταιρείες καταβάλλουν το δίκαιο μερίδιό τους, ενώ βοηθούν στην ενίσχυση των επενδύσεων στις ΗΠΑ και  όχι σε ξένες χώρες», αναφέρεται στο draft των προράσεων.

Συντελεστής στο 28%

Το σχέδιο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως εναλλακτική λύση ή ως προσθήκη στην αναθεώρηση του κώδικα της εταιρικής φορολόγησης διεθνούς και εγχώριας που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος Joe Biden την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να χρηματοδοτήσει επενδύσεις 2,25 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις δημόσιες υποδομές.
Μαζί με την αύξηση του συντελεστή συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών στο 28% από 21%, το σχέδιο περιλαμβάνει την ανανέωση των κινήτρων φορολογικής συμμόρφωσης και των ποινών που υιοθετήθηκαν το 2018 και αφορούν τη φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων από τις διεθνείς του δραστηριότητες.

Αναθεώρηση

Σε αντίθεση με την πρόταση Biden, η οποία απαιτεί σε μεγάλο βαθμό την κατάργηση των αλλαγών στη διεθνή φορολόγηση που υιοθετήθηκαν από τους Ρεπουμπλικάνους στο φορολογικό νόμο του 2017, οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές προτείνουν αναθεωρήσεις στο τρέχον σύστημα.
Επισημαίνουν ότι οι εταιρείες θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερους φόρους στα κέρδη από τις υπεράκτιες δραστηριότητες τους - αυτό που είναι γνωστό ως παγκόσμιο άυλο εισόδημα χαμηλής φορολογίας ή GILTI.

Συντελεστές

Η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει το συντελεστή από 10,5% έως περίπου 13% ανάλογα με τη χώρα.
Ο Biden ζήτησε ελάχιστο φόρο 21% για όλα τα κέρδη εκτός ΗΠΑ.
Οι γερουσιαστές δεν πρότειναν ένα συγκεκριμένο ποσοστό.


Επενδύσεις

Οι γερουσιαστές των Δημοκρατικών ζήτησαν επίσης να τερματίσουν αυτό που είχε χαρακτηριστεί ως κίνητρα στον φορολογικό νόμο του 2017 για τις εταιρείες να κατασκευάσουν εργοστάσια και εγκαταστάσεις στο εξωτερικό και με την κερδοφορία απο αυτές να προχωρούν σε επενδύσεις στο εσωτερικό.  
Ο φορολογικός νόμος του Trump είχε ως στόχο να διευκολύνει τις αμερικανικές εταιρείες να ανταγωνίζονται σε χώρες όπου οι φόροι ήταν χαμηλότεροι και τα φορολογικά καθεστώτα ήταν πιο χαλαρά.
Οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές δήλωσαν ότι κατέληξε να κάνει λίγα για να προωθήσει τις εγχώριες επενδύσεις ή να σταματήσει τις επιχειρήσεις από το να κάνουν μεταφορά εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.
Ο τρόπος φορολόγησης των αμερικανικών εταιρειών στο εξωτερικό πιθανότατα θα τεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης σχετικά με τη χρηματοδότηση του πακέτου των 2.25 τρισ. δολ του επόμενους μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης