Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Έως το τέλος Ιουνίου η ανοσία στην Ευρώπη, παρά τις σκιές με το εμβόλιο της AstraZeneca

Κομισιόν: Έως το τέλος Ιουνίου η ανοσία στην Ευρώπη, παρά τις σκιές με το εμβόλιο της AstraZeneca

To πρακτορείο Bloomberg αποκαλύπτει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις παραδόσεις των εμβολίων στην ΕΕ όπου προβλέπεται αύξηση στις προμήθειες

Σχετικά Άρθρα

Η πλειονότητα των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διαθέτει ικανή ποσότητα δόσεων εμβολίων κατά του Covid-19 προκειμένου να εμβολιάσει την πλειονότητα των πολιτών έως το τέλος του Ιουνίου, δηλαδή πολύ νωρίτερα από τον επίσημο στόχο των Βρυξελλών, όπως επισημαίνεται σε εσωτερικό ενημερωτικό σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τρίτη 6 Απριλίου 2021.
Να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων έως τα τέλη του καλοκαιριού, κάτι που αντιστοιχεί περίπου στο 55%-60% του συνολικού πληθυσμού.
Τα νέα αυτά στοιχεία δημιουργούν ελπίδες ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών της Ε.Ε. θα επιταχυνθεί, έπειτα από τις καθυστερήσεις, τη σύγχυση και τις πολιτικές διαμάχες.

AstraZeneca

Η αβεβαιότητα σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca ενδέχεται να θολώσει τις θετικές προοπτικές για το πρόγραμμα των εμβολιασμών, επισημαίνεται στο έγγραφο.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ, μπορεί να υποδείξει πιθανό  σχέση συσχετισμό των δόσεων των φαραμάκων και των σπάνιων περιπτώσεων θρομβώσεων, ανέφερε η ιταλικη΄εφημερίδα Messaggero την Τρίτη, επικαλούμενη τον Marco Cavalieri, πρόεδρο της ομάδας αξιολόγησης εμβολίων του EMA.
Η ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας καλείται επίσης να τροποποιήσει την εισήγησή της σχετικά με τη χρήση του εμβολίου σε νεότερους ανθρώπους, σύμφωνα με ρεπορτάζ τοτου Channel 4 News.

Οι παραδόσεις

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ολλανδία θα είναι σε θέση να εμβολιάσουν πλήρως πάνω από το 55% του συνολικού πληθυσμού τους, σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το δημοσίευμα στα οποία δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα.
Η Κομισιόν εκτιμά ότι οι παραδόσεις εμβολίων θα αυξηθούν περίπου στις 360 εκατ. δόσεις το τρέχον τρίμηνο, από περίπου 100 εκατ. δόσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Κατανομή

Στο έγγραφο με ημερομηνία 1 Απριλίου αναγράφεται ο ακριβής αριθμός των δόσεων που θα είναι διαθέσιμες για κάθε κυβέρνηση έως τα τέλη του Ιουνίου.
Ενώ η συνολική εικόνα είναι θετική, κάποιες χώρες-μέλη, όπως η Κροατία, η Βουλγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία και η Αυστρία, αναμένεται να μείνουν πίσω.
Αντιθέτως, άλλα κράτη – μέλη όπως η Δανία και η Μάλτα, θα φτάσουν στη συλλογική ανοσία πολύ νωρίτερα.
Όμως, οι χώρες που αναμένεται υστερήσουν είναι εκείνες που δεν έκαναν πλήρη χρήση των εμβολίων τα οποία δικαιούνταν στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συμφωνιών αγοράς με τις BioNTech/Pfizer και Moderna, επιλέγοντας να εστιάσουν στο φθηνότερο εμβόλιο της AstraZeneca.

Παραδόσεις

Ο επίτροπος Thierry Breton έχει δηλώσει ότι η Ε.Ε. θα αποκτήσει την παραγωγική δυναμικότητα να παραδώσει αρκετές δόσεις εμβολίων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της συλλογικής ανοσίας έως τις 14 Ιουλίου 2021, εφόσον βέβαια οι δόσεις αυτές χορηγηθούν.
Πρόκειται για μία συμβολική ημερομηνία, η οποία ταυτίζεται με την Ημέρα της Βαστίλης στη Γαλλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης