Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Και όμως, σε ιστορικό χαμηλό οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων στο διάστημα της πανδημίας

ΔΝΤ: Και όμως, σε ιστορικό χαμηλό οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων στο διάστημα της πανδημίας

Τα προγράμματα στήριξης των κυβερνήσεων διατήρησαν εν ζωή τις εταιρείες – Οι δύο «συνταγές» του Ταμείου για το δέον γενέσθαι ώστε να αποφευχθούν κύμα αφερεγγυότητας και εταιρείες - «ζόμπι» μετά την απόσυρση των μέτρων  

Σχετικά Άρθρα

Ένα γράφημα από το τελευταίο World Economic Outlook αποτελεί από μόνο του είδηση: Οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων βρίσκονται στο ναδίρ, παρά το γεγονός ότι όλες οι μεγάλες οικονομίες του κόσμου (πλην βεβαίως της Κίνας) συρρικνώθηκαν το 2020, όπως παρατηρούν οι Financial Times την Τρίτη 6 Απριλίου 2021.

Αναστολή των κανόνων

Αυτό συνέβη κυρίως χάρη στην κυβερνητική υποστήριξη προς τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας η οποία της διατήρησε εν ζωή.
Στη Γερμανία, για παράδειγμα, οι κανόνες αφερεγγυότητας έχουν ανασταλεί, επιτρέποντας στις υπερχρεωμένες εταιρείες να παραμείνουν σε λειτουργία.
Σε αυτές τις εταιρείες, σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, μεγάλο μέρος του μισθολογικού κόστους καλύπτεται από το δημόσιο.

Θέμα μεγέθους

Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για αυτήν την προστασία.
Οι περισσότερες από τις εταιρείες που έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία είναι οι μικρότερες, ιδίως εκείνες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών.
Ενώ οι μεγαλύτερες εταιρείες μπορούν να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση μέσω κεφαλαιαγορών, οι μικρότερες εταιρείες δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.
Το ίδιο ισχύει και όσον αφορά τις ταμειακές ροές.

Η συνταγή

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν;
Το Ταμείο έχει δύο συμβουλές.
Πρώτον: οι τράπεζες θα πρέπει «να εντοπίζουν και να διαχειρίζονται ενεργά τους δανειολήπτες που δεν θα μπορέσουν τα ανακάμψουν, ακόμη και όταν τα moratoria και άλλα μέτρα στήριξης παραμένουν σε ισχύ».
Το δεύτερο είναι να διατηρηθεί η υποστήριξη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για τις μικρές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών.
ΟΙ χρεοκοπίες κατά τις προηγούμενες κρίσεις

ΒΑΝΚ.PNG
Ανακατατάξεις

Αν και αυτό ακούγεται κοινότοπο, όπως επισημαίνει το ΔΝΤ, η πανδημία πιθανότατα θα οδηγήσει σε αναμόρφωση του οικονομικού τοπίου.
Αυτό αυξάνει την δυσκολία του έργου που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και οι κυβερνήσεις για να αποφασίσουν ποιοι θα αναδειχθούν οι νικητές και οι ηττημένοι.
Με αυτό το σκεπτικό, προστίθεται επίσης μια τρίτη συμβουλή: Να καταργηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα εμπόδια για την έναρξη επιχειρήσεων.

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης