Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Οι αμερικανικές μετοχές θα κινηθούν ανοδικά βραχυπρόθεσμα - Κίνδυνος το υπερβολικό ρίσκο

ΔΝΤ: Οι αμερικανικές μετοχές θα κινηθούν ανοδικά βραχυπρόθεσμα - Κίνδυνος το υπερβολικό ρίσκο
Οι αμερικανικές μετοχές, παρά τις ήδη φουσκωμένες αποτιμήσεις τους, θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Σχετικά Άρθρα

Οι αμερικανικές μετοχές, παρά τις ήδη φουσκωμένες αποτιμήσεις τους, θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία βραχυπρόθεσμα, καθώς αναμένεται να λάβουν ισχυρή ώθηση από την οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ και τη χαλαρή νομισματική, ανέφερε στις εαρινές προβλέψεις του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Με τον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 να «τρέχει» με απόδοση +21% το διάστημα Σεπτέμβριο 2020 - Μάρτιο 2021, η προοπτική περαιτέρω κερδών, αν μη τι άλλο, είναι θετική.
Βέβαια, όπως επισημαίνει το Ταμείο, οι μετοχές τυγχάνουν διαπραγμάτευσης πολύ πάνω από τα θεμελιώδη, γεγονός το οποίο προκαλεί ανησυχία για υπερβολική ανάληψη κινδύνου.
«Οι αγορές είναι… φουσκωμένες αν ληφθεί υπόψη η μελλοντική οικονομική δραστηριότητα.
Ειδικά οι αποτιμήσεις στον τεχνολογικό κλάδο είναι τραβηγμένες από τα μαλλιά» επεσήμανε ο διευθυντής Κεφαλαιαγορών του ΔΝΤ, Τobias Adrian, προσθέτοντας:
«Είμαστε μάρτυρας μιας θεαματικής τεχνολογικής επανάστασης, κάτι σαν το 1999, και μπορεί κάποια στιγμή να υπάρξει μια προσαρμογή.
Αλλά υποθέτω ότι βραχυπρόθεσμα, και ίσως μεσοπρόθεσμα, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες θα παραμείνουν ευνοϊκές και οι αγορές θα συνεχίσουν να ακμάζουν».

Αμερικανικό ΑΕΠ

Με σχεδόν 6 τρισεκατομμύρια δολάρια κρατικής βοήθειας από την έναρξη της πανδημίας και εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν ότι η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει πάνω από την τάση για τουλάχιστον δύο χρόνια: στο 3,3% το 2022 και στο 2,2% το 2023.
Ο δείκτης S&P 500 και ο Dow Jones Industrial Average σημείωσαν νέα ρεκόρ τη Δευτέρα 5 Απριλίου, καθώς ένας νέος κύκλος ισχυρών οικονομικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των θέσεων εργασίας, ενίσχυσε την αισιοδοξία των επενδυτών.
Ο S&P 500 είναι περίπου στο +8,5% σε ετήσια βάση ενώ σημειώνει αύξηση κερδών περισσότερο από 81% από τα χαμηλά του Μαρτίου 2020.
Επίσης, πέρα από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, οι επενδυτές αντιμετωπίζουν πολύ θετικό το τεράστιο δημοσιονομικό πακέτο Biden για τις υποδομές ύψους 2,2 τρισεκ. δολ.
Βέβαια, από την άλλη, υπήρξαν δύο γεγονότα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν συστημικό σοκ: Η μετοχή της GameStop και το ζήτημα Archegos.
Για αυτό τον λόγο το Ταμείο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερβολική ανάληψη ρίσκου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης