Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εξηγήσεις Michel (ΕΕ) για το sofa gate στη συνάντηση με Erdogan - Ούτε μια συγνώμη στη der Leyen

Εξηγήσεις Michel (ΕΕ) για το sofa gate στη συνάντηση με Erdogan - Ούτε μια συγνώμη στη der Leyen
Λυπάμαι που επισκιάστηκε η μεγάλη και επωφελής γεωπολιτική δουλειά που κάναμε μαζί στην Άγκυρα αναφέρει ο Charles Michel
Σχετικά Άρθρα

Απαντήσεις στα πυρά που δέχεται και ο ίδιος σχετικά με το … άδειασμα της επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen κατά τη συνάντηση τους στην Άγκυρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayip Erdogan έδωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
Η συνάντηση επισκιάστηκε από την εικόνα που δείχνει τους Michel και Erdogan να κάθονται στις δύο πολυθρόνες που είχαν στηθεί από την τουρκική προεδρία, με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen να στέκεται όρθια και να τους παρακολουθεί αμήχανη και σαστισμένη, μια και δεν είχε προβλεφθεί κάποια θέση για εκείνη.
Τελικά η von der Leyen πήρε θέση σε έναν καναπέ, απέναντι από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, που βρίσκεται ιεραρχικά κάτω από την πρόεδρο της Κομισιόν κατά το πρωτόκολλο.

Σάλος στις Βρυξέλλες

Το περιστατικό αυτό προκάλεσε σάλο στις Βρυξέλλες, μια και όπως αναφέρεται η προσβολή αυτή κατά της επικεφαλής της Κομισιόν, αθέλητη ή προμελετημένη, συμπίπτει με μία ευαίσθητη συγκυρία, τη στιγμή που ΕΕ και Τουρκία προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους ύστερα από μήνες έντασης με αφορμή και τις κατηγορίες των Βρυξελλών κατά της Άγκυρας για καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία, που συνοδεύθηκε πρόσφατα από την απόφαση του Erdogan για την αποχώρηση από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών.
Πυρά μάλιστα εξαπολύονται και κατά του Charles Michel για το ότι δεν αντέδρασε, όπως για παράδειγμα να παραχωρήσει τη θέση του συμβολικά στην von der Leyen ή να σταθεί και αυτός όρθιος απέναντι στον Erdogan.

Οι εξηγήσεις του Michel

Στα πυρά αυτά απαντά με ένα μακροσκελές κείμενο του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο Michel.
«Την Τρίτη, η Ursula von der Leyen και εγώ συμμετείχαμε σε μια συνάντηση στην Άγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayip Erdogan.
Μερικές εικόνες προκάλεσαν αντιδράσεις και ορισμένες σκληρές ερμηνείες.
Αυτό με οδηγεί στο να αντιδράσω.
Η επίσκεψή μας σηματοδότησε μια σημαντική στιγμή στη σύνθετη διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
Ήταν το αποτέλεσμα της προσεκτικής προετοιμασίας και της διπλωματικής εργασίας που πραγματοποιήθηκε για πολλούς μήνες για να επιστρέψει αυτή η χώρα σε μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση στη σχέση της με την ΕΕ.
Η αυστηρή ερμηνεία των κανόνων του πρωτοκόλλου από τις τουρκικές υπηρεσίες προκάλεσε μια δυσάρεστη κατάσταση: τη διαφορετική, ακόμη και μειωτική, μεταχείριση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι μερικές εικόνες που εμφανίστηκαν έδωσαν την εντύπωση ότι ήμουν αναίσθητος σε αυτήν την κατάσταση.
Τίποτα δεν απέχει πιο πολύ από την πραγματικότητα ούτε από τα βαθιά συναισθήματά μου.
Ούτε τέλος από τις αρχές του σεβασμού που μου φαίνονται απαραίτητες» αναφέρει ο Michel.

Επιλέξαμε να μην επιδεινώσουμε

«Εκείνη τη στιγμή, ενώ αντιλαμβανόμαστε τη λυπηρή φύση της κατάστασης, επιλέξαμε να μην την επιδεινώσουμε από ένα δημόσιο περιστατικό, και να αξιοποιήσουμε σε αυτήν την αρχή της συνάντησης την ουσία της πολιτικής συζήτησης που επρόκειτο να ξεκινήσουμε, η Ursual και εγώ, με τους οικοδεσπότες μας.
Η ουσία ήταν συγκεκριμένα η ομιλία που κάναμε στον Πρόεδρο Erdogan σχετικά με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών και γενικότερα την υπεράσπιση των θεμελιωδών μας αξιών του κράτους δικαίου και της ελευθερίας της έκφρασης. Πριν από την επίσημη συνάντηση, είχα συναντηθεί με εκπροσώπους των Γυναικών του ΟΗΕ και άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ.
Και θέλαμε να οργανώσουμε στην Άγκυρα, παρά τις αντίθετες πιέσεις, μια κοινή συνέντευξη τύπου με την Ursula για να κάνουμε μια αναφορά χωρίς ταμπού των συζητήσεων μας με την τουρκική πλευρά.
Λυπάμαι λοιπόν για δύο λόγους.
Πρώτον, με την εντύπωση ότι ήμουν αδιάφορος για την αδεξιότητα του πρωτοκόλλου έναντι της Ούρσουλα.
Και ακόμη περισσότερο επειδή έχω την τιμή να συμμετέχω σε αυτό το ευρωπαϊκό σχέδιο, στο οποίο δύο μεγάλοι θεσμοί από τους τέσσερις διευθύνονται από γυναίκες, την Ursula von der Leyen και την Christine Lagarde.
Και επίσης είμαι υπερήφανος που μια γυναίκα, η πρώτη στην ιστορία, με αντικατέστησε ως πρωθυπουργό του Βελγίου.
Τέλος, λυπάμαι, διότι αυτή η κατάσταση επισκιάζει τη μεγάλη και επωφελή γεωπολιτική δουλειά, που κάναμε μαζί στην Άγκυρα, και της οποίας ελπίζω ότι η Ευρώπη θα καρπωθεί τα οφέλη» αναφέρει ο Charles Michel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης