Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κινδυνεύει με μεγάλο πρόστιμο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο Ελλάκτωρ, λόγω παράτυπης αλλαγής του κώδικα

Κινδυνεύει με μεγάλο πρόστιμο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο Ελλάκτωρ, λόγω παράτυπης αλλαγής του κώδικα
Τροποποιήθηκε μυστικά ο Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης που προέβλεπε την υποχρέωση του προέδρου να απαντά σε ερωτήσεις μετόχων
Σχετικά Άρθρα
Μεγάλο πρόστιμο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δρομολογείται εναντίον της Ελλάκτωρ.
Ο λόγος είναι άλλαξαν παράτυπα τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης της εταιρείας για να μην απαντούν σε ενοχλητικές ερωτήσεις!
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από καταγγελία της Greenhill Investments Limited των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ασχολείται με την παράδοξη υπόθεση αλλαγής του κανονισμού Εταιρικής Διακυβέρνησης της Ελλάκτωρ που έγινε προκειμένου ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Γεώργιος Μυλωνογιάννης να μην χρειάζεται να απαντάει σε ερωτήσεις μετόχων!

Τι αναφέρει η καταγγελία

Όπως αναφέρεται στην καταγγελία που έχει ενεργοποιήσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στο άρθρο 10.1. του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης της Ελλάκτωρ ορίζονταν ότι: «Ο Πρόεδρος του ΔΣ, θα πρέπει να είναι διαθέσιμος για συναντήσεις με μετόχους της εταιρίας με σημαντικές συμμετοχές, και να συζητούν μαζί τους ζητήματα που αφορούν στη διακυβέρνηση της εταιρίας».
Γιαυτό και εκπρόσωπος της Greenhill ζήτησε από τον πρόεδρο της εταιρείας, από το Φεβρουάριο του 2021, συνάντηση προκειμένου να συζητήσει μαζί του ζητήματα που αφορούν στη διακυβέρνηση και θεωρήθηκαν κρίσιμα για τη λειτουργία της.
Ωστόσο ο κ. Μυλωνογιάννης αγνόησε το αίτημα συζήτησης παρά τη σχετική πρόβλεψη του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης, παραβιάζοντας την πρόβλεψη του κώδικα αλλά φρόντισε να απαλλαγεί από την σχετική υποχρέωση.
Όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια τροποποιήθηκε μυστικά ο Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης με ουσιαστική τροποποίηση την κατάργηση του άρθρου 10.1. που προέβλεπε την υποχρέωση του προέδρου να απαντά σε ερωτήσεις μετόχων.
Και το επίσης περίεργο είναι ότι η τροποποίηση αυτή έγινε χωρίς να έχει ενημερωθεί το επενδυτικό κοινό όπως προβλέπεται.

Σύντομα οι αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Σημειώνεται ότι η αναγνώριση ή και η κατάργηση μετοχικών δικαιωμάτων, όπως ακριβώς το δικαίωμα του μετόχου να συναντάται και να συζητά με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου για θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, αποτελεί σημαντικό γεγονός την οποία κάθε ορθολογικός επενδυτής εξετάζει προκειμένου να λάβει επενδυτικές αποφάσεις.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φαίνεται ότι εξετάζει τις παραβάσεις που έχουν γίνει και σύντομα αναμένεται να καταλήξει σε σχετικές αποφάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης