Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ενώ η Reggeborgh δηλώνει ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου του Ελλάκτωρ, είναι θολή η επενδυτική ορατότητα

Ενώ η Reggeborgh δηλώνει ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου του Ελλάκτωρ, είναι θολή η επενδυτική ορατότητα

Η επενδυτική και επιχειρηματική ορατότητα γύρω από τον Ελλάκτωρ παραμένει θολή και το μέλλον δυσδιάκριτο

Σχετικά Άρθρα
Με τη γνωστοποίηση προθέσεων της Reggeborgh όπου αναφέρει ότι θα καλύψει το ομολογιακό δάνειο της Άκτωρ ύψους 50 εκατ. ευρώ, υπό την αίρεση όμως ότι θα υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου ύψους 120 εκατ. ευρώ στον Ελλάκτωρ, προστίθεται ένα ακόμη επεισόδιο στο σήριαλ που εκτυλίσσεται στον μεγάλο κατασκευαστικό όμιλο.

Η Reggeborgh που κατέχει άμεσα το 14,75% του Ελλάκτωρ και έμμεσα έως και το 38% δηλώνει ότι θα συμμετάσχει ουσιαστικά στην αύξηση με 50 εκατ. ευρώ.
Ουσιαστικά θα καλύψει το 41,6% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Οι Ολλανδοί ζητούν και από τους υπολοίπους μετόχους, δηλαδή την Greenhill, που ελέγχει το 25,58% του Ελλάκτωρ, να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της.
Η πλευρά των εφοπλιστών της Greenhill, των Καϋμενάκη και Μπάκου, επίσης δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου πλήρως, υπό τον αυστηρό όρο να έχει επέλθει συμφωνία μετόχων για το διοικητικό συμβούλιο του Ελλάκτωρ.

Θολή η επενδυτική ορατότητα

Η επενδυτική και επιχειρηματική ορατότητα γύρω από τον Ελλάκτωρ παραμένει θολή και το μέλλον δυσδιάκριτο και αντί να υπάρχει ουσιαστικά ένα σενάριο, υπάρχουν στην ουσία επτά σενάρια για το μέλλον του κατασκευαστικού ομίλου.

Εν μέσω έντασης και πρωτοφανών αψιμαχιών τα σενάρια για τον Ελλάκτωρ είναι τα εξής

Σενάριο πρώτο

Στην Γενική Συνέλευση στις 22 Απριλίου και ενώ η κόντρα μετόχων συνεχίζεται περνάει η αύξηση κεφαλαίου και καλούνται οι μέτοχοι να συμμετάσχουν.
Στην περίπτωση αυτή και η Reggeborgh και η Greenhill θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου.
Πιθανότητα επιβεβαίωσης του πρώτου σεναρίου 0,1% εάν δεν υπάρξει συμφωνία μετόχων.

Σενάριο δεύτερο

Στην Γενική Συνέλευση στις 22 Απριλίου και ενώ η κόντρα μετόχων συνεχίζεται περνάει η αύξηση κεφαλαίου και καλούνται οι μέτοχοι να συμμετάσχουν.
Στην περίπτωση αυτή μόνο η Reggeborgh συμμετέχει και η Greenhill δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου.
Πιθανότητα επιβεβαίωσης του δεύτερου σεναρίου 0,0000001% εάν δεν υπάρξει συμφωνία μετόχων.

Σενάριο τρίτο

Στην Γενική Συνέλευση στις 22 Απριλίου και ενώ η κόντρα μετόχων συνεχίζεται απορρίπτεται η αύξηση κεφαλαίου και διαπιστώνεται το αδιέξοδο.
Η μετοχή από 1,3450 ευρώ και 288 εκατ συνολική χρηματιστηριακή αξία υποχωρεί κάτω από 1 ευρώ και τότε απλά οι όροι της αύξησης υποχρεωτικά πρέπει να αλλάξουν.
Η μετοχή θα καταρρεύσει.
Πιθανότητα επιβεβαίωσης τρίτου σεναρίου 50%

Σενάριο τέταρτο

Η πλευρά της Reggeborgh και η διοίκηση του Ελλάκτωρ, εμπρός σε αυτό το αδιέξοδο θα έχουν δύο επιλογές

  • Να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Greenhill ώστε να επιτευχθεί συμφωνία μετόχων
  • Η διοίκηση του Ελλάκτωρ πρέπει να παρουσιάσει plan B για το πώς θα χρηματοδοτηθεί ο όμιλος με 50 εκατ.

Π.χ. θα μπορούσε να εισηγηθεί ομολογιακό 50 εκατ με εξασφαλίσεις περιουσιακά στοιχεία του Ελλάκτωρ, σε αυτό το σενάριο η Greenhill θα συμμετάσχει στο ομολογιακό.

Σενάριο πέμπτο

Το αδιέξοδο παραμένει και τότε συμβαίνει το εξής… ένας εκ των δύο μετόχων καλεί τον άλλον και του ζητάει να πουλήσει τις μετοχές και να αποχωρήσει.
Λαμβάνοντας υπόψη τις αγορές μετοχών από τους δύο επενδυτές Reggeborgh και Greenhill με βάση την ελληνική νομοθεσία, για να υπάρξει δημόσια πρόταση βασικός όρος να προσδιοριστεί τιμή της δημόσιας πρότασης πάνω από την ελάχιστη υψηλότερη τιμή που αγόρασαν οι δύο βασικοί μέτοχοι.
Οι τιμές που έχουν αγοράσει μετοχές του Ελλάκτωρ Reggeborgh και Greenhill είναι στα 1,65 με 1,70 ευρώ το τελευταίο 6μηνο, οπότε δεν μπορεί η τιμή του Ελλάκτωρ να είναι στα 0,70 ευρώ και το τίμημα της δημόσιας πρότασης πάνω από τα 1,7 ευρώ… δεν συμφέρει τους δύο βασικούς μετόχους.
Το σενάριο της δημόσιας πρότασης έχει κάποιες πιθανότητες αλλά και οι δύο βασικοί μέτοχοι πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, κοινώς να επενδύσουν πολλά κεφάλαια.

Σενάριο έκτο

Ο Λεωνίδας Μπόμπολας και η Reggebrogh συμφωνούν η συμφωνία option που έχουν υπογράψει να ολοκληρωθεί άπρακτη.
Να σημειωθεί ότι λήγει μετά από παράταση στις 10 Μαίου 2021.
Εάν δεν υπάρξει άλλη παράταση, θα είναι μια ουσιώδης εξέλιξη.
O Μπόμπολας ακόμη και εάν δεν ανανεωθεί η option θα κρατήσει ουδέτερη στάση αν και θα μπορούσε κάποιοι να τον προσεγγίσουν.

Σενάριο έβδομο

Ένας εκ των δύο βασικών μετόχων στον Ελλάκτωρ, αναζητάει άλλον επενδυτή, πουλάει και αποχωρεί από τον όμιλο λόγω του αδιεξόδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης