Μεγάλη έκταση έχει πάρει στην Ελλάδα η απλήρωτη υπερεργασία και οι υπερωρίες, για τις οποίες δεν αμείβονται οι 4 στους 10 εργαζόμενοι, όπως προκύπτει από έρευνα της Alco για λογαριασμό της ΓΣΕΕ, εν μέσω των σχετικών αλλαγών στο εργασιακό τοπίο που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Οι εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα, δηλώνουν σε ποσοστό 52% ότι εργάζονται υπερωριακά και το 40% δηλώνει ότι δεν πληρώνεται τις υπερωρίες του, ενώ το 75% θέλουν πληρωμή των υπερωριών τους αντί αδείας.
Να σημειωθεί, με όσα έχουν γίνει γνωστά, ότι το υπουργείο Εργασίας προωθεί μετά το Πάσχα μεταρρύθμιση στα εργασιακά η οποία θα διευρύνει εν μέσω του έτους τις ώρες υπερωριακής απασχόλησης στις 180 από 120 που είναι σήμερα, ενώ θα δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες, με ατομικές συμφωνίες να μπορούν να απασχολούν μέχρι 10 ώρες ημερησίως τους εργαζόμενους σε περιόδους παραγωγικής αιχμής, οι οποίες θα συμψηφίζονται με επιπλέον άδεια μέσα στο έτος.
Επίσης, σχεδιάζεται η επέκταση της εργασίας και τις Κυριακές σε κλάδους και επαγγέλματα τα οποία λειτουργούσαν κάτω από συνθήκες πενθημέρου, όπως το λιανεμπόριο, τα καταστήματα.
Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε για το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, η Alco:
- Το 52% των εργαζομένων, αναφέρει ότι εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριό τους σε εβδομαδιαία βάση.
- Από αυτούς το 25% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από 1-3 ώρες
- Το 17% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από 4-6 ώρες
- Το 4% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από 7-8 ώρες
- Το 6% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από 9 ώρες και πάνω
- Το 40% των εργαζομένων που εργάζεται υπερωριακά δηλώνει ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του.
- Από αυτούς το 52% των εργαζομένων που απασχολούνται με πλήρη απασχόληση δηλώνουν ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του και αντίστοιχα το 24% των εργαζομένων που απασχολούνται με καθεστώς μερικής απασχόλησης.
- Σχεδόν καθολική με 73% είναι η απαίτηση των εργαζομένων να πληρώνονται τις υπερωρίες τους αντί να λαμβάνουν άδεια ή ρεπό.
- Το 60% των εργαζομένων μερικής απασχόλησης δηλώνουν ότι με βάση την σύμβασής τους εργάζονται πάνω από 20 ώρες την εβδομάδα
- Από αυτούς το 36% δηλώνουν ότι εργάζονται από 21-30 ώρες
- Το 24% δηλώνουν ότι εργάζονται από 31 – 35 ώρες.
Τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας καταγράφουν ανάλογες, ελαφρώς βελτιωμένες, απόψεις με αυτή του Ιανουαρίου του 2021.
Συγκεκριμένα:
- Το 53% των ερωτηθέντων εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας στους μήνες που έρχονται.
- Το 35% των εργαζομένων δηλώνουν απαισιόδοξοι για τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους και το 56% δηλώνουν αντίστοιχα αισιόδοξοι.
Η Έρευνα αποτυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο την ένταση της παραβατικότητας που επικρατεί στην αγορά εργασίας σε σχέση με την εντατικοποίηση της εργασίας, την έκταση της υπερεργασίας καθώς και την έκταση των απλήρωτων υπερωριών στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη για αυτούς περίοδο σχετικά με την υγεία και ασφάλειά τους, την μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους, και την γενικότερη ανασφάλειά τους, χρειάζονται την ενίσχυση της προστασίας τους, την καταπολέμηση της παραβατικότητας σε βάρος τους και την θεσμική κατοχύρωση και ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών