Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παναγιώτης Καπόπουλος (Group Chief Economist, Alpha Bank): Επενδύσεις και απασχόληση στο μεταπανδημικό τοπίο

Παναγιώτης Καπόπουλος (Group Chief Economist, Alpha Bank): Επενδύσεις και απασχόληση στο μεταπανδημικό τοπίο
Στο μεταπανδημικό περιβάλλον, ωστόσο, ελλοχεύουν και ορισμένοι κίνδυνοι που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Alpha bank

H σταδιακή αύξηση των εμβολιασμών σε συνδυασμό με την παράταση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης και η επικείμενη, σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, αναμένεται να μετριάσουν την αβεβαιότητα, τονώνοντας την οικονομική δραστηριότητα στα επόμενα τρίμηνα του 2021.
Παράλληλα, η ταχύτερη του αναμενομένου ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την εξωτερική ζήτηση.
Πιο συγκεκριμένα, το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας της τάξεως των 1,9 τρις δολαρίων που εισήγαγε η νέα αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να έχει αξιόλογες δευτερογενείς θετικές επιδράσεις στις ευρωπαϊκές και ελληνικές εξαγωγές.
Είναι σημαντικό ότι το διεθνές οικονομικό σύστημα επιστρέφει σε ένα περιβάλλον ήπιου πληθωρισμού καθώς από την αρχή του έτους παρατηρείται άνοδος στις τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων – γεγονός που αντανακλά, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της παγκόσμιας παραγωγής - ενώ η καθοδική πορεία της τιμής του χρυσού, συνιστά ισχυρή ένδειξη ότι οι ανησυχίες που προκάλεσε η πανδημία στο διεθνές επενδυτικό κοινό υποχωρούν.
Από την άλλη πλευρά, η διατήρηση ως ένα βαθμό της ανάγκης κοινωνικής αποστασιοποίησης πιθανόν να μετριάζει βραχυπρόθεσμα τις θετικές επιδράσεις από την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της υψηλής εξάρτησης της χώρας από τον τουρισμό.

Συνθήκες κάλυψης του επενδυτικού κενού
Στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ωστόσο, διαμορφώνονται οι συνθήκες για τη σταδιακή κάλυψη του επενδυτικού κενού που δημιουργήθηκε κατά την περασμένη δεκαετία μέσα από τρεις καταλύτες.

Πρώτον,
η τεχνική αρτιότητα και κυρίως το μέγεθος των κινητοποιούμενων πόρων του ελληνικού Σχεδίου για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να καταστήσει την εγχώρια οικονομία περισσότερο βιώσιμη, ανθεκτική και ικανή να υλοποιήσει την αναγκαία πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, η Ελλάδα απορροφά ένα από τα μεγαλύτερα μερίδια επενδυτικής δαπάνης, με βάση το ΑΕΠ και μάλιστα σε τομείς που η χώρα μας υπολείπεται αναπτυξιακά, όπως για παράδειγμα, η ψηφιοποίηση της οικονομίας, στην οποία κατατάσσεται προτελευταία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με βάση το σχετικό δείκτη.

Δεύτερον,
ο περιορισμός του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου και η υποχώρηση του κινδύνου χώρας, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει ακόμη επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης, ενισχύει την εμπιστοσύνη καθιστώντας ξανά τη χώρα επενδυτικό προορισμό.
Το Ελληνικό Δημόσιο σχημάτισε εκ νέου μία πλήρους μήκους καμπύλη αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στις διεθνείς χρηματαγορές, δανειζόμενο πλέον με τριακονταετή διάρκεια.

Τρίτον,
η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί ένα σχέδιο δημοσιονομικής στήριξης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας που αναμένεται να υπερβεί τα Ευρώ 38 δισ. κατά τη διετία 2020-2021 και στηρίζεται στην ευχέρεια που παρέχει αφενός η άρση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων στην περίοδο της πανδημίας και αφετέρου ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται χάρη στο χαμηλό κόστος δανεισμού.
Η άνοδος της ενεργού ζήτησης λόγω της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής αναμένεται να στηρίξει την καταναλωτική δαπάνη ενώ παράλληλα ενισχύει ήδη τους αποταμιευτικούς πόρους της οικονομίας που είναι αναγκαίοι για την χρηματοδότηση των σχεδιαζόμενων επενδύσεων.

Οι κίνδυνοι


Στο μεταπανδημικό περιβάλλον, ωστόσο, ελλοχεύουν και ορισμένοι κίνδυνοι που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Πρώτον,
αν και η χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, σε συνδυασμό με το δημόσιο δανεισμό, συνιστούν την ενδεδειγμένη λύση αντιμετώπισης των υφεσιακών διαταραχών βραχείας ή μέσης διάρκειας, το πρόβλημα της διαχείρισης του αυξημένου χρέους θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Αυτό προϋποθέτει την υιοθέτηση πιο φιλικού προς την ανάπτυξη μίγματος φορολογικής πολιτικής, ώστε να επιταχυνθεί η οικονομική ανάπτυξη, εξέλιξη που θα οδηγήσει στη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.

Δεύτερον,
η απεξάρτηση από τα δημοσιονομικά μέτρα πρέπει να γίνει σταδιακά και με ιδιαίτερη προσοχή καθώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έλαβε χώρα μια ραγδαία και δύσκολα απορροφήσιμη από την αγορά εργασίας αυτοματοποίηση μεγάλου αριθμού δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα στους κλάδους του τομέα των υπηρεσιών.

www.bankingnews.gr

χορηγοί αφιερώματος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης