Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το υδρογόνο θα αναδείξει τους νέους επιχειρηματικούς αστέρες

Το υδρογόνο θα αναδείξει τους νέους επιχειρηματικούς αστέρες
Ευνοημένοι, πιεσμένοι και μονίμως προβληματικοί

Η Ελλάδα ήταν τυχερή μέσα στην ατυχία της.
Η κρίση Covid-19 τη βρήκε να έχει ολοκληρώσει μια δεκαετή προσαρμογή και βρέθηκε σε διαφορετικό επίπεδο ετοιμότητας σε σύγκριση αυτό που είχε βρεθεί κατά την περίοδο της κρίσης χρέους του 2010. Ταυτόχρονα η χαλάρωση των απαιτήσεων σε διεθνές επίπεδο παρείχε τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να διαθέσει τεράστια ποσά για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Ευνοημένοι, πιεσμένοι και μονίμως προβληματικοί

Οι επιχειρήσεις όμως μετά τη δεκαετή κρίση χρέους έχουν πλέον διαχωριστεί σε δύο κατηγορίες.
Αυτές που προσαρμόστηκαν και μπορούν να λειτουργούν ακόμα και με νεκρό τραπεζικό σύστημα και εκείνες που συνεχίζουν να πελαγοδρομούν και απλά λόγω κορωνοϊού πήραν παράταση ζωής με κρατικά κεφάλαια.
Και αυτό το φαινόμενο είναι ορατό στις εισηγμένες εταιρίες οι οποίες παρέχουν πιο τακτική πληροφόρηση από τις υπόλοιπες λόγω των υποχρεώσεων διαφάνειας.
Χωρίς αμφιβολία ο κορωνοϊός έχει πλήξει ακόμα και ισχυρές επιχειρήσεις γεγονός που φαίνεται στην πορεία του EBITDA κατά το 2020.
Δεν τις έχει καταστρέψει όμως καθώς και κρατική στήριξη έλαβαν αλλά και χρηματοδότηση από τις τράπεζες.

Η αύξηση του δανεισμού είχε ως αποτέλεσμα την άνετη απορρόφηση μεγάλου μέρους των ζημιών αλλά ταυτόχρονα τη δημιουργία ρευστότητας ως μηχανισμού άμυνας μπροστά στο ενδεχόμενο η κρίση να διαρκέσει ακόμα περισσότερο
Χαρακτηριστικά παραδείγματα ισχυρών εισηγμένων εταιριών με μείωση εσόδων αλλά με ικανοποιητική ανταπόκριση εν μέσω κρίσης τα ΕΛΠΕ, η Μότορ Όιλ, και ο ΟΠΑΠ
Από την άλλη πλευρά υπήρξαν και επιχειρήσεις οι οποίες ευνοήθηκαν από την κρίση όπως αυτές που παράγουν προϊόντα ανελαστικής ζήτησης ή τα καταστήματα λιανικής πρώτης ανάγκης (σουπερμάρκετ), τα οποία καλύπτουν βασικές ανάγκες ενώ και οι υποδομές (ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, πληροφορική) βρέθηκαν κερδισμένες καθώς η αλλαγή του τρόπου ζωής ενίσχυσε την ζήτηση.
Βεβαίως υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εταιριών που ήταν και είναι προβληματικές και επιβιώνουν ελέω covid λαμβάνοντας κρατικά κεφάλαια ( όχι τραπεζικά) και διευρύνοντας τις οφειλές τους.

Το επόμενο επενδυτικό trend και οι παγίδες

Αυτές οι επιχειρήσεις αποτελούν και ωρολογιακή βόμβα καθώς υπονομεύουν την ανάκαμψη την επόμενη ημέρα και το ζητούμενο είναι η γρήγορη και χωρίς δισταγμούς αναδιάρθρωσή τους.
Σε αντίθετη περίπτωση θα συνεχίσουν να καταστρέφουν και τις υγιείς επιχειρήσεις και την οικονομία
Από την άλλη πλευρά είναι σαφές ποιες εταιρίες μπορούν να πρωταγωνιστήσουν την επόμενη ημέρα.
Πρώτον οι κυκλικές εταιρίες που επηρεάζονται από τη πορεία της οικονομίας όπως οι εταιρίες πετρελαίων, μεταφορών, τουρισμού, τσιμέντων και η ναυτιλία.
Δεύτερον οι εταιρίες που ευνοούνται από τη συγκυρία των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, της ταχείας ψηφιοποίησης της ελληνικής οικονομίας και της στροφής σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην πράσινη οικονομία και την πράσινη ενέργεια.
Αν κάποιος μελετήσει τις εταιρίες του ελληνικού Χρηματιστηρίου που εν πολλοίς είναι αυτές που σηκώνουν το βάρος της ανάπτυξης θα διαπιστώσει ότι πλέον η στρατηγική τους εστιάζεται στην αποκόμιση ωφελειών από τις ενεργειακές επενδύσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο όμιλος Τέρνα ο οποίος έχει ήδη τοποθετηθεί στρατηγικά στην επόμενη ημέρα της ενέργειας που είναι η παραγωγή υδρογόνου ενώ όσο και αν φαίνεται περίεργο στην ίδια κατεύθυνση κινείται ο όμιλος Βιοχάλκο μέσω της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Cenergy οι οποίες μπορούν να καλύψουν με ανταγωνιστικούς όρους τις υποδομές που απαιτούνται στην ενέργεια.
Η παραγωγή υδρογόνου μέσω ΑΠΕ θα αποτελέσει το trend του ελληνικού Χρηματιστηρίου στην μετά Covid εποχή.
Μια εποχή που μπορεί να αποφέρει μεγάλες υπεραξίες από επενδύσεις σε επιχειρήσεις αλλά και κρύβει κινδύνους.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Η τυχόν αποκάλυψη εταιριών που ακολουθούν μοντέλα τύπου Folli Follie.
Και αυτό γιατί ερχόμαστε από μια μακρά περίοδο χαμηλής ή κακής εποπτείας σε επίπεδο Κεφαλαιαγοράς.
Η περίπτωση άλλωστε της MLS που εντοπίστηκε από την εποπτεία αποτελεί ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά ή για την ακρίβεια υπάρχει σοβαρή ανεπάρκεια στον κλάδο των ορκωτών ελεγκτών.
Βέβαια σε περιπτώσεις που η οικονομία κινείται ανοδικά ακόμα και περιπτώσεις όχι της MLS αλλά της Folli Follie μπορεί να ξεπεραστούν πιο εύκολα.
Όμως δεν χρειάζεται να υπάρχουν και αν υπάρχουν οι χειρισμοί που θα γίνουν πρώτον να είναι χειρουργικοί και δεύτερον να στείλουν το μήνα ότι το παιγνίδι μπορεί να παίζεται μόνο με καθαρούς όρους.

Νίκος Καρούτζος (Αρχισυντάκτης Επιχειρηματικού Ρεπορτάζ του bankingnews)
www.bankingnews.gr

χορηγοί αφιερώματος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης