Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Εάν καταφέρετε να πάτε Μύκονο φέτος... ανοίξτε και long θέσεις στο ευρώ

Bank of America: Εάν καταφέρετε να πάτε Μύκονο φέτος... ανοίξτε και long θέσεις στο ευρώ

Οι αναλυτές της BofA ανησυχούν για την αύξηση των πτωχεύσεων στην ΕΕ μετά την πανδημία, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν μεγάλο κίνδυνο, καθώς τείνουν να έχουν λιγότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση

Όποιος απαντήσει στην ερώτηση εάν θα μπορέσει να πάει στη Μύκονο για τουρισμό φέτος, τότε θα ξέρει και πως θα κινηθεί το ευρώ.

Αυτό επί της ουσίας αναφέρει η Bank of America, στη σημερινή, 13 Απριλίου 2021, 7σέλιδη ανάλυσή της, με τον τίτλο μάλιστα "Will you go to Mykonos this summer?" (θα πάμε στη Μύκονο αυτό το καλοκαίρι;).

Ο εμβολιασμός στην ΕΕ θα επιταχυνθεί αρκετά γρήγορα;

Όπως αναφέρει η BofA, μέχρι τώρα η στάση της για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ήταν bearish, λόγω της αργής έναρξης του εμβολιασμού στην ΕΕ.
Ωστόσο, ο εμβολιασμός στην Ευρώπη επιταχύνεται επιτέλους και το ευρώ ενισχύεται και πάλι.
Έτσι, υποστηρίζει ότι για να διατηρηθούν τα κέρδη σε ευρώ, ο εμβολιασμός θα πρέπει να επιταχυνθεί αρκετά γρήγορα για να σώσει τουλάχιστον ένα μέρος της θερινής τουριστικής περιόδου.

bofa_13-4-21.JPG
Το παραπάνω γράφημα δείχνει ότι οι περισσότερες προηγμένες οικονομίες με υψηλό μερίδιο του τουρισμού είναι μεταξύ της Ευρωζώνης.
Οι εκτιμήσεις της δείχνουν ότι ενώ ο ρυθμός του ευρωπαϊκού εμβολιασμού έχει διπλασιαστεί μέχρι στιγμής τον Απρίλιο, θα πρέπει να τριπλασιαστεί από το επίπεδο του Μαρτίου (ρυθμός ΗΠΑ), για να μπορέσει η οικονομία να ανοίξει ξανά για την τουριστική περίοδο τον Ιούλιο, που είναι ο επίσημος στόχος.
Αυτό είναι εφικτό, αλλά όχι δεδομένο.
Επιπλέον, τα διαβατήρια εμβολιασμού, για τα οποία οι περισσότερες χώρες αντιστέκονται μέχρι τώρα, θα βοηθήσουν τον τουρισμό και το ευρώ, κατά την άποψή της.

Ο ταχύτερος εμβολιασμός υποστηρίζει το ευρώ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η Ευρωζώνη έχει εμβολιάσει μέχρι τώρα μόνο το 22% του πληθυσμού της, σε σύγκριση με το 56% στις ΗΠΑ και το 59% στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ως αποτέλεσμα, ενώ οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ξανανοίγουν τώρα, η ΕΕ παραμένει σε lockdown, με ορισμένες χώρες ακόμη και να αυστηροποιούν τους περιορισμούς.
Οι λοιμώξεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν απότομα φέτος, ενώ οι λοιμώξεις στην ΕΕ έχουν αυξηθεί και τώρα είναι υψηλότερες από ό,τι στις ΗΠΑ.
Καθώς η Ευρωζώνη παραμένει πίσω στην ανάκαμψη μετά την πανδημία, το ευρώ έχει αποδυναμωθεί.

Επιταχύνεται ο εμβολιασμός

Ωστόσο, ο εμβολιασμός στην Ευρώπη επιταχύνεται επιτέλους.
Ο ρυθμός εμβολιασμού της Ευρωζώνης μέχρι στιγμής τον Απρίλιο είναι παρόμοιος με αυτόν του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και εξακολουθεί να είναι πιο αργός από αυτόν στις ΗΠΑ.
Οι ευρωπαϊκές αρχές αναμένουν σημαντική αύξηση της προσφοράς εμβολίων κατά τους επόμενους μήνες, κάτι που θα επιτρέψει τον πολύ ταχύτερο εμβολιασμό το 2ο τρίμηνο από ό, τι το πρώτο.
Καθώς οι αγορές αρχίζουν να περιμένουν από την ΕΕ να περάσει τον κάβο του εμβολιασμού και να φτάσει τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, το ευρώ άρχισε να ενισχύεται ξανά.
Πράγματι, οι πρόσφατες συζητήσεις της BofA με πελάτες αντικατοπτρίζουν την ανανεωμένη αισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές της ευρωπαϊκής ανάκαμψης και της ανοδικής τάσης για το ευρώ.
Έτσι, αρχίζει να γίνεται θετική στο ευρώ, συνεχίζοντας να πιστεύει ότι το τεράστιο δημοσιονομικό κίνητρο των ΗΠΑ θα είναι θετικό για το δολάριο ΗΠΑ φέτος, αλλά η πρόοδος του εμβολιασμού στην ΕΕ είναι πιο σημαντική κινητήρια δύναμη για το ευρώ βραχυπρόθεσμα.

Η τουριστική περίοδος παραμένει σε κίνδυνο

Ωστόσο, η BofA εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι για να διατηρηθούν τα κέρδη του ευρώ, ο εμβολιασμός θα πρέπει να επιταχυνθεί αρκετά γρήγορα για να σώσει τουλάχιστον ένα μέρος της θερινής τουριστικής περιόδου.
Εάν ο εμβολιασμός προχωρήσει πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το καλοκαίρι είναι πολύ σημαντικός, κατά την άποψή της, για τη δύναμη της ανάκαμψης της οικονομίας φέτος και, κατά συνέπεια, για το ευρώ.
Ο παρακάτω πίνακας εξετάζει τα σενάρια πρόβλεψης εμβολιασμού και προσπαθεί να προσδιορίσει πόσο καιρό θα χρειαστεί για τον εμβολιασμό των ¾ του πληθυσμού.
bofa_13-4-21a.JPG

Οι ΗΠΑ εμβολιάζουν τώρα τον πληθυσμό τους ακόμη πιο γρήγορα από το Ηνωμένο Βασίλειο και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι απέχουν μόλις 2-3 εβδομάδες από αυτόν τον στόχο έως τα τέλη Απριλίου.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστεί δύο ακόμη εβδομάδες από τις ΗΠΑ στα μέσα Μαΐου.
Υποθέτοντας ότι η Ευρωζώνη συνεχίζει τον εμβολιασμό, διπλασιάζοντας τον ρυθμό του Μαρτίου, θα φτάσει σε αυτό το επίπεδο έως τα τέλη Ιουλίου.
Εάν, ωστόσο, ο εμβολιασμός της Ευρωζώνης φτάσει εκείνον των ΗΠΑ - πάνω από τρεις φορές το ρυθμό του Μαρτίου, θα επιτύχει αυτόν τον στόχο έως τα μέσα Ιουνίου, κατά την άποψη της BofA.

Η χρησιμότητα του "διαβατηρίου εμβολιασμού"

Κατά την άποψη της BofA, τα διαβατήρια εμβολιασμού, στα οποία αντιστέκονται σχεδόν όλες οι χώρες μέχρι στιγμής, θα είναι θετικά για την τουριστική βιομηχανία και επίσης για το ευρώ.
Η κατάργηση των απαιτήσεων περί τεστ και καραντίνας για τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί θα διευκολύνει τα ταξίδια αυτό το καλοκαίρι.
Η Ελλάδα έχει ήδη μια τέτοια συμφωνία με το Ισραήλ και διαπραγματεύεται παρόμοια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι ελληνικές αρχές πιέζουν επίσης για καθεστώς διαβατηρίων εμβολιασμού σε επίπεδο ΕΕ με υποστήριξη από άλλους τουριστικούς προορισμούς της Ευρωζώνης.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό έχει γίνει μια αμφιλεγόμενη συζήτηση, αλλά θα περιμέναμε ότι καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, και ιδιαίτερα εάν απαιτούνται ετήσιοι εμβολιασμοί COVID, κάποιο είδος πιστοποιητικού εμβολιασμού θα ήταν αναπόφευκτο για να αποκαταστήσει την ομαλότητα και να μπορεί να οδηγήσει σε μια συνεχή οικονομική ανάκαμψη.
Το ερώτημα είναι αν αυτό θα γίνει αρκετά νωρίς για να βοηθήσει την Ευρώπη με την καλοκαιρινή σεζόν φέτος.
Η απώλεια μιας δεύτερης τουριστικής περιόδου θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε ορισμένες χώρες της ΕΕ.
Οι αναλυτές ανησυχούν για την αύξηση των πτωχεύσεων στην ΕΕ μετά την πανδημία, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν μεγάλο κίνδυνο, καθώς τείνουν να έχουν λιγότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
Η τουριστική βιομηχανία στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ΜμΕ.
Ο τομέας θα μπορούσε να υποστεί μόνιμη ζημιά εάν η πανδημία διαρκέσει για πολύ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης