Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Προειδοποιήσεις από Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία για το νέο πυρηνικό πρόγραμμα

Ιράν: Προειδοποιήσεις από Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία για το νέο πυρηνικό πρόγραμμα

Κόντρα στην αναβίωση της συμφωνίας του 2015 η απόφαση να εμπλουτίσει ουράνιο 60%

Σχετικά Άρθρα

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που υπέγραψαν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν διαμήνυσαν στην Τεχεράνη πως η απόφασή της να εμπλουτίσει ουράνιο καθαρότητας 60% και να εγκαταστήσει άλλες 1.000 συσκευές φυγοκέντρησης στη μονάδα της στη Νατάνζ αντιτίθεται στις προσπάθειες αναβίωσης της συμφωνίας του 2015.
Οι συνομιλίες ανάμεσα σε διεθνείς δυνάμεις, το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να επαναληφθούν αύριο, Πέμπτη, στη Βιέννη, ωστόσο σε μια κοινή δήλωση η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία ανέφεραν πως η απόφαση της Τεχεράνης να εμπλουτίσει ουράνιο σε ποσοστό 60% δεν βασίζεται σε αξιόπιστους πολιτικούς λόγους και συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την παραγωγή πυρηνικού όπλου.
"Οι ανακοινώσεις του Ιράν είναι ιδιαίτερα λυπηρές δεδομένου ότι έρχονται την ώρα που οι συμμετέχοντες στο JCPoA (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης - η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν) και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει ουσιαστικές συζητήσεις, με σκοπό να εξευρεθεί ταχεία, διπλωματική λύση προκειμένου να αναζωογονηθεί και να αποκατασταθεί η JCPoA", ανέφεραν οι τρεις χώρες.

Να μην περιπλέξει τη διπλωματική διαδικασία η Τεχεράνη

"Η πρόσφατη επικίνδυνη ανακοίνωση του Ιράν αντιτίθεται στο εποικοδομητικό πνεύμα και την καλή πίστη των συνομιλιών αυτών."
Η Τεχεράνη δήλωσε πως οι αποφάσεις της ελήφθησαν αφού το Ισραήλ διενήργησε δολιοφθορά στις σημαντικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του στη Νατάνζ.
"Υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, απορρίπτουμε όλα τα μέτρα κλιμάκωσης από οποιονδήποτε, και καλούμε το Ιράν να μην περιπλέξει περαιτέρω τη διπλωματική διαδικασία", ανέφεραν οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης