Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν: Ξεκίνησε η παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου 60%

Πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν: Ξεκίνησε η παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου 60%
Το Ιράν άρχισε να εμπλουτίζει ισότοπο ουρανίου 235 σε ποσοστό 60%

Το Ιράν άρχισε να εμπλουτίζει ισότοπο ουρανίου 235 σε ποσοστό 60%, σύμφωνα και με την προαναγγελθείσα απόφασή του, μετέδωσε σήμερα 16/4 ένα ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο τον επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
εμπλουτισμός ουρανίου στο 60% είναι σε εξέλιξη στις πυρηνικές εγκαταστάσεις [του συμπλέγματος] του Μάρτυρα Αχμάντι-Ροσάν" της Νατάνζ, στο κεντρικό Ιράν, μεταδίδει το πρακτορείο Tasnim, επικαλούμενο τον επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού ατομικής ενέργειας, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.
Το πρακτορείο δεν μετέδωσε άλλες λεπτομέρειες.
Έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε την Κυριακή 11/4 στο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου της Νατάνζ, την ευθύνη για την οποία απέδωσε η Τεχεράνη στο Ισραήλ, η Ισλαμική Δημοκρατία ανακοίνωσε την Τρίτη 13/4 ότι επρόκειτο να εμπλουτίσει το μετάλλευμα αυτό στο 60% πολύ πιο πάνω από το 20% στο οποίο το εμπλουτίζει από τον Ιανουάριο και από το ανώτατο όριο του 3,67% που επιτρέπεται βάσει της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που επιτεύχθηκε στη Βιέννη το 2015.
Η δήλωση του Salehi γίνεται την ώρα που συζητήσεις διεξήχθησαν στη Βιέννη με σκοπό τη διάσωση της συμφωνίας αυτής που κινδυνεύει να καταρρεύσει μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν μονομερώς το 2018, υπό την προεδρία του Donald Trump.
Μια νέα συνεδρίαση των συζητήσεων αυτών, που έχουν σκοπό να επανέλθει η Ουάσινγκτον στην συμφωνία και να αρθούν οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο Ιράν από το 2018, πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 15/4, στη Βιέννη.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης