Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Από τον Ιούλιο η ΕΚΤ θα επιβραδύνει το ρυθμό αγοράς ομολόγων, το Μάρτιο του 2022 η λήξη του προγράμματος PEPP

Bloomberg: Από τον Ιούλιο η ΕΚΤ θα επιβραδύνει το ρυθμό αγοράς ομολόγων, το Μάρτιο του 2022 η λήξη του προγράμματος  PEPP

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση του Βλοομβεργ αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει το σύνολο των 1,85 τρισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της νομισματικής στήριξης της οικονομίας

Σχετικά Άρθρα

Έως τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιβραδύνει την αγορά ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων PEPP ενώ έως τη λήξη του τρέχοντος έτους αναμένεται να αποφασιστεί η λήξη του προγράμματος το Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με δημοσκόπηση σε οικονομολόγους που διεξήγαγε το Bloomberg στο διάστημα 9-15 Απριλίου, στοιχεία της οποία επικαλείται δημοσίευμα την Παρασκευή 16 Απριλίου 2021.
Περισσότερο από το 60% των ερωτηθέντων προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα τηρήσει το τρέχον χρονοδιάγραμμά όσον αφορά τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων και το ίδιο ποσοστό ότι θα δώσει ειδοποίηση τριών μηνών προτού κηρύξει τη λήξη του προγράμματος.
Οι οικονομολόγοι δεν αναμένουν αλλαγές πολιτικής στη συνάντηση που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα.

Χρονολόγιο της ΕΚΤ
Timeline.PNG
Άνοδος αποδόσεων

Η κεντρική τράπεζα επιτάχυνε το πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης για πανδημία τον περασμένο μήνα προκειμένου να διατηρήσει ευνοϊκές τις συνθήκες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις, νοικοκυριά και κυβερνήσεις σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.
Το κόστος δανεισμού αντιμετωπίζει ανοδική πίεση καθώς η ταχύτερη ανάκαμψη των ΗΠΑ και η η αυξηση των δημοσιονομικών μέτρων τόνωσης των οικονομιών οδήγησαν σε υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων παγκοσμίως εξαιτίας των φόβων για ένταση των πληθωριστικών πιέσεων.
Οι αγορές ομολόγων απο την ΕΚΤ
AGOREs.PNG
Τρίτο κύμα πανδημίας

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν δηλώσει ότι υφίσταται λόγος έως τον Ιούνιο για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, όταν το ζήτημα τεθεί προς επανεξέταση και τα νέα στοιχεία θα προσφέρουν καλύτερη εικόνα για την οικονομική ανάκαμψη.
Ενώ τα lockdowns εξακολουθούν να περιορίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, η επιτάχυνση των εμβολιασμών ανοίγει το δρόμο για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η οικονομική ανάκαμψη θα ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο, και θα σταθεροποιηθεί  στο υπόλοιπο του έτους.

Κίνδυνοι για την οικονομία

«Tα lockdowns στην αρχή του τριμήνου είναι μια αρνητική εξέλιξξ, αλλά καθώς οι εκστρατείες εμβολιασμού επιταχύνονται, παρατηρείται σημαντική βελτίωση», δήλωσε η Birgit Henseler, οικονομολόγος της DZ Bank AG.
«Η ανάπτυξη θα πρέπει τότε να επιταχυνθεί έντονα το τρίτο τρίμηνο
Όλοι εκτός από έναν από τους ερωτηθέντες αναμένουν ότι η επόμενη σημαντική αλλαγή στον ρυθμό της αγοράς ομολόγων θα αφορά επιβράδυνση.

Τον Ιούνιο

Σύμφωνα το Bloomberg Economics, «μια πλήρης αξιολόγηση του ρυθμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων δεν θα πραγματοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο, αλλά ο τόνος της συνέντευξης τύπου της επόμενης εβδομάδας μπορεί να προσφέρει κάποιες συμβουλές για την προσεχή συζήτηση.
Τα γεράκια είναι πιθανό να επικεντρωθούν στην επιτυχή συγκράτηση των αποδόσεων των ομολόγων και στην οικονομική ανάκαμψη, ενώ τα περιστέρια θα είναι πιο προσεκτικά", σημειώνει.

Αδύναμες προοπτικές

«Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ παραμένουν αδύναμες, δεδομένου του του τρίτου κύματος της πανδημίας και παρά την πρόσφατη αύξηση του ρυθμού εμβολιασμού», δήλωσε ο Oliver Rakau, οικονομολόγος της Oxford Economics
Προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα με επιταχυνόμενο ρυθμό μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Τα 1,85 τρισ. ευρώ

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αρχίσει να αναφέρουν δημόσια πώς και πότε θα είναι ασφαλές να αποσύρουν σταδιακά την  άνευ προηγουμένου υποστήριξη που έχουν προσφέρει τον τελευταίο χρόνο.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει το σύνολο των 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ (2,2 τρισ. δολάρια) που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν δηλώσει ότι θα μπορούσαν να ξοδέψουν λιγότερα από αυτό το ποσόν, είτε να επεκτείνουν ξανά το ποσό εάν χρειαστεί.
Τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες λένε ότι η ισορροπία των κινδύνων για τις προοπτικές παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Μάρτιο.

Επιβεβαίωση

«Η ΕΚΤ πιθανότατα θα επιβεβαιώσει απλώς τις αποφάσεις που ελήφθησαν τον Μάρτιο» κατά τη σύνοδο της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε ο Bas van Geffen, οικονομολόγος της Rabobank.
«Ο Ιούνιος θα είναι η πιο ενδιαφέρουσα συγκυρια για αποφάσεις, όταν η ΕΚΤ μπορεί να αποφασίσει να ανακόψεθ τον υψηλότερο ρυθμό (σ.σ. αγοράς ομολόγων)».
Μόνο δύο οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα χρειαστεί ενίσχυση - τον Σεπτέμβριο - ενώ σχεδόν το ένα τρίτο εκτιμά ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν όλα τα χρήματα.

Σχέδιο αγοράς ομολόγων PEPP: 1,85 τρισεκατομμύρια ευρώ
predictions.PNG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης