Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίση στις σχέσεις Μόσχας και Πράγας – Στο ρωσικό ΥΠΕΞ εκλήθη ο πρέσβης της Τσεχίας

Κρίση στις σχέσεις Μόσχας και Πράγας – Στο ρωσικό ΥΠΕΞ εκλήθη ο πρέσβης της Τσεχίας
Μετά την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών από την Πράγα
Σχετικά Άρθρα

Εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας – Πράγας μετά την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Κυριακή (18/4) τον πρεσβευτή της Τσεχίας στην Μόσχα σχετικά με την απόφαση της Πράγας για την απέλαση 18 ρώσων διπλωματών που θεωρούνται ύποπτοι για κατασκοπεία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS
Η τσεχική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 17/4 ότι δύο Ρώσοι πράκτορες, που κατηγορούνται για την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok κατά του πρώην ρώσου πράκτορα Sergei Skripal το 2018 στην Βρετανία βρίσκονται πίσω από την έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών του τσεχικού στρατού το 2014.

Με αντίποινα προειδοποιεί η Ρωσία

Αβάσιμες και παράλογες χαρακτηρίζει η Μόσχα τις κατηγορίες της Τσεχίας, πως οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κρύβονται πίσω από την έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών το 2014 και δηλώνει πως θα προχωρήσει σε σκληρά αντίποινα κατά της Πράγας μετά την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών.
Η Τσεχία έκανε γνωστό, πως ενημέρωσε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την ύποπτη εμπλοκή της Ρωσίας στην έκρηξη, από την οποία σκοτώθηκαν δύο άτομα και το θέμα θα εξεταστεί σε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα.
Οι απελάσεις και οι ισχυρισμοί της Τσεχίας πυροδότησαν τη μεγαλύτερη διαμάχη με τη Ρωσία κατά το τέλος της κομμουνιστικής περιόδου του 1989.
Επίσης πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο, που τροφοδοτεί περαιτέρω τις εντάσεις της Ρωσίας με τη Δύση, μετά και τη συγκέντρωση σημαντικών ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.
Η Τσεχία απέλασε το προσωπικό της ρωσικής πρεσβείας το Σάββατο (17/4), λέγοντας ότι οι έρευνές συνδέουν τη Μόσχα με την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών το 2014.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι θα απαντήσει με σκληρά αντίποινα, καθώς οι τσεχικές κατηγορίες είναι παράλογες, αφού η Πράγα είχε προηγουμένως κατηγορήσει για την έκρηξη τους ιδιοκτήτες των αποθηκών και η Μόσχα θα χτυπήσει σκληρά.
«Θα λάβουμε αντίποινα που θα αναγκάσουν τους συγγραφείς αυτής της πρόκλησης να κατανοήσουν πλήρως την ευθύνη τους για την καταστροφή των θεμελίων των δεσμών μεταξύ των χωρών μας», ανέφερε δήλωση του ρωσικού υπουργείου.
«Αυτή η εχθρική κίνηση είναι η συνέχεια μιας σειράς αντιρωσικών δράσεων που ανέλαβε η Τσεχική Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια.
Είναι δύσκολο να μην δούμε το αμερικανικό ίχνος (εδώ) », ανέφερε το ρωσικό υπουργείο κατηγορώντας την Πράγα ότι« προσπαθεί να ευχαριστήσει τις ΗΠΑ με φόντο τις πρόσφατες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης