Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Επιβεβαίωσε σε Caa1 την αξιολόγηση της Alpha Bank - Θετικό το outlook

Moody's: Επιβεβαίωσε σε Caa1 την αξιολόγηση της Alpha Bank - Θετικό το outlook
Σε επιβεβαίωση της αξιολόγησης Caa1 της τράπεζας Alpha Bank προέβη ο οίκος Moody's
Σχετικά Άρθρα

Σε επιβεβαίωση της αξιολόγησης Caa1 της τράπεζας Alpha Bank, μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό και τη διάσπασή της σε Alpha Services και Holdings S.A., προέβη ο οίκος Moody’s, με το outlook να παραμένει θετικό. 
Για την αξιολόγηση ελήφθησαν υπόψη η επιτυχής εφαρμογή του σχεδίου για τον μετασχηματισμό της τράπεζας αλλά και οι σημαντικοί κίνδυνοι που απορρέουν από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία και τα εναπομείναντα μη η εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στον ισολογισμό της.
Το θετικό outlook αντικατοπτρίζει τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση στις καταθέσεις της Alpha Bank όσο και την αξιολόγηση της νεοσυσταθείσας εταιρείας Holding.
Όπως αναφέρεται σχετικά, η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων που διακρατά η τελευταία είναι βελτιωμένη, ενώ τα μεσοπρόθεσμα οφέλη από το σχέδιο μετασχηματισμού θα συμβάλουν στην κερδοφορία του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. 

Αβεβαιότητα

Σύμφωνα με τη Moody’s, όμως, παρά τη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων που προκύπτει από το σχέδιο μετασχηματισμού, η ισχυρή εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό και η πανδημία δημιουργούν αβεβαιότητα.
Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρας μας, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, αλλά και από την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, ύψους 750 δισεκ. ευρώ.
Κατά συνέπεια, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για όλες τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίοι θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη βελτίωση των θεμελιωδών τους μεγεθών. 

Σχέδιο μετασχηματισμού

Το σχέδιο μετασχηματισμού που υλοποιήθηκε από την τράπεζα περιλαμβάνει την εξυγίανση του ισολογισμού της από NPEs ύψους 10,8 δισεκατομμυρίων ευρώ (project «Galaxy»), μέσω του κρατικού προγράμματος Hercules Asset Protection Scheme (HAPS).
Αυτό το πρόγραμμα επιτρέπει στην τράπεζα να διατηρήσει senior bonds 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ, με την εγγύηση της κυβέρνησης, τα οποία θα χαρακτηριστούν ως δάνεια σε εκτέλεση.
Αυτή η τιτλοποίηση θα μειώσει τα NPEs της τράπεζας σε περίπου 8,8 δισεκατομμύρια ευρώ pro-forma, από περίπου 18,3 δισεκατομμύρια ευρώ, μειώνοντας τον δείκτη NPE προς ακαθάριστα δάνεια σε περίπου 24% από 42,9%.
Σημειώνεται πως η τράπεζα σκοπεύει να μειώσει περαιτέρω τον δείκτη σε λιγότερο από 10% έως το τέλος του 2022.
Ωστόσο, η Moody's εκτιμά ότι η εφαρμογή περαιτέρω μέτρων θα μπορούσε να είναι δύσκολη βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, λόγω της αβεβαιότητας στην οικονομία.

«Ανθεκτική»

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η Alpha Bank έχει δείξει ανθεκτικότητα, με τα έσοδα προ προβλέψεων (PPI) να αυξάνονται οριακά κατά 3,4%, στα 859 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα λειτουργικά έξοδα παρουσίασαν μείωση.
Το σχέδιο της τράπεζας προβλέπει τη σταδιακή βελτίωση της κερδοφορίας της από το 2021 και μετά, με χαμηλότερες απομειώσεις και αύξηση δανεισμού.
Η Alpha Bank στοχεύει να αυξήσει την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της (RoE) σε περίπου 9% έως το τέλος του 2023, από 1,3% το 2020, καθώς το κόστος κινδύνου (CoR) αναμένεται να μειωθεί σε λιγότερο από 100 μ.β. από 330 μ.β. το 2020,
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας pro-forma είναι 16,9%, λαμβανομένων υπόψη της τιτλοποίησης Galaxy και των κεφαλαίων tier 2 ύψους 500 εκατ. ευρώ που άντλησε η τράπεζα τον Μάρτιο του 2021.
Οι αναβαλλόμενοι φόροι (DTC) υπολογίζονται σε 3,8 δισεκ. ευρώ.
Η τράπεζα μπόρεσε επίσης να χρησιμοποιήσει φθηνή χρηματοδότηση μέσω των εγκαταστάσεων TLTRO της ΕΚΤ, αυξάνοντας τη χρηματοδότησή της σε περίπου 11,9 δισεκατομμύρια ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020 από μόλις 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ το Δεκέμβριο του 2019, γεγονός που βοήθησε στη μείωση των διατραπεζικών repos της σε μόλις 500 εκατομμύρια ευρώ του Δεκεμβρίου 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης