Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με τις περσινές αξίες ο ΕΝΦΙΑ του 2021 - Τα αγκάθια της 10ης αξιολόγησης με τους θεσμούς

Με τις περσινές αξίες ο ΕΝΦΙΑ του 2021 - Τα αγκάθια της 10ης αξιολόγησης με τους θεσμούς
Κλειδώνουν μέχρι την Τετάρτη οι αποφάσεις για τα χρέη της καραντίνας
Σχετικά Άρθρα

Σχέδιο αποσύνδεσης του φετινού ΕΝΦΙΑ από τις νέες τιμές των ακινήτων παρουσιάζει το οικονομικό επιτελείο σήμερα στους δανειστές ενώ άλλα καυτά μέτωπα της 10ης αξιολόγησης που θεωρούνται «casus belli» για τους τέσσερις επικεφαλής των θεσμών είναι: τα εργασιακά, το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου.
Λύση θα πρέπει να βρεθεί και για τα χρέη από φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές ύψους 1,65 δισεκ. ευρώ που συσσωρεύτηκαν στην διάρκεια της πανδημίας.
Στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται για σκληρό παζάρι και επειδή η 10η αξιολόγηση συνδέεται με νέα εκταμίευση κερδών από ANFAs ύψους 644 εκατ. ευρώ, αυτό την κάνει ακόμα πιο δύσκολη.
Ειδικότερα στη σημερινή τηλεδιάσκεψη θα συζητηθούν:
α)Αντικειμενικές αξίες – ΕΝΦΙΑ: «Κόφτες» στο φορολογικό ντόμινο που φέρνει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών και η επέκταση τους σε 3.000 περιοχές της χώρας αναζητά το υπουργείο Οικονομικών καθώς η ευθυγράμμιση με τις εμπορικές θα προκαλέσει αυτόματες επιβαρύνσεις σε χιλιάδες φορολογούμενους.
Η εξομοίωση των τιμών έχει εισέλθει στη τελική ευθεία με την η ειδική ομάδα που έχει αναλάβει το έργο της αναπροσαρμογής να αξιολογεί τις τιμές ζώνης για κάθε δήμο και οικισμό που έχουν εισηγηθεί οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων και να τις συγκρίνει με τα στοιχεία που διαθέτει από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, τα μισθωτήρια συμβόλαια και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Αν και οι ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων αποτελούν μία από τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των θεσμών κεντρική επιδίωξη είναι οι νέες αντικειμενικές τιμές να αποσυνδεθούν από το φετινό ΕΝΦΙΑ έτσι ώστε να παραμείνει παγωμένος στα περυσινά επίπεδα και να αποφευχθεί εν μέσω πανδημίας αύξηση του ποσού του φόρου σε ιδιοκτήτες με ακίνητα σε περιοχές όπου θα υπάρξει μεγάλη άνοδο της φορολογητέας αξίας τους.
β)Χρέη καραντίνας : Ψηλά στην ατζέντα της 10ης αξιολόγησης θα βρεθούν τα χρέη που γεννήθηκαν την περίοδο της καραντίνας, με το βασικό σενάριο να προβλέπει νέες έκτακτες ρυθμίσεις κυρίως για τις οφειλές που δεν καλύπτονται από το νέο πρόγραμμα των 24 άτοκων ή 48 έντοκων δόσεων με επιτόκιο 2,5% που θα τρέξει από τον Ιανουάριο του 2022.
Η αγορά βέβαια πιέζει για κούρεμα οφειλών για περισσότερες δόσεις, αλλά απορρίπτεται από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η συγκεκριμένη πρόταση έχει ελάχιστες πιθανότητες να περάσει από το τείχος των δανειστών.
γ)Οφειλές Δημοσίου: Οι θεσμοί ζητούν νέο σχέδιο επιτάχυνσης αποπληρωμής χρεών του δημοσίου και έκδοσης συντάξεων σε δικαιούχους που παραμένουν για πολλά χρόνια στην ουρά.
Πάντως τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου παραμένουν σταθερά πάνω από τα 2 δισ. ευρώ.
Μάλιστα φέτος τον Φεβρουάριο εκτινάχθηκαν στα 2,3 δισ. ευρώ σημειώνοντας 20% αύξηση σε σχέση με τον Ιανουάριο.
δ)Πτωχευτικός – κόκκινα δάνεια: «Κόκκινα δάνεια», νέο Πτωχευτικό πλαίσιο και πλειστηριασμοί κατοικιών μπαίνουν σήμερα κάτω από το μικροσκόπιο των δανειστών.
Ρυθμίσεις χωρίς την έγκριση από ΕΚΤ, ESM και SSM δεν μπορούν να γίνουν στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Οι θεσμοί αναμένεται να ζητήσουν επίσπευση των πλειστηριασμών και εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα από τον Ιούνιο του 2021 (ήδη ισχύει για τις επιχειρήσεις ενώ τον Ιούνιο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή και για τα φυσικά πρόσωπα).

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης