Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Νίκας: Κέρδη το 2020 και θετικά ίδια κεφάλαια – Προϋποθέσεις άρσης επιτήρησης

Νίκας: Κέρδη το 2020 και θετικά ίδια κεφάλαια – Προϋποθέσεις άρσης επιτήρησης
Τα θετικά ίδια κεφάλαια σε συνδυασμό με την κερδοφορία δημιουργούν προϋποθέσεις εξόδου από την επιτήρηση
Σχετικά Άρθρα

Βελτιωμένα αποτελέσματα εμφάνισε ο όμιλος Νίκας στη χρήση 2020, ενώ η συνολική εικόνα του ισολογισμού, μετά και την αύξηση κεφαλαίου δείχνουν πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να βγει η μετοχή από την κατηγορία της επιτήρησης του ΧΑ.
Όπως αναφέρει η εισηγμένη κατά το 2020 η αγορά αλλαντικών χαρακτηρίστηκε από αύξηση κατά 5,8% όσον αφορά στους όγκους πωλήσεων και αύξηση κατά 11,3% όσον αφορά στις αξίες σε σχέση με τα μεγέθη της προηγούμενης χρήσης.
Κατά την χρήση 2020 ο Όμιλος και η Εταιρεία αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 11,71%, και τα μερίδια στην συνολική αγορά αλλαντικών από 20,3% σε 21,4% σε όγκο πωλήσεων και από 19,1% σε 20,7% σε αξίες, διατηρώντας ηγετική θέση σε πολλές επιμέρους κατηγορίες προϊόντων, βασιζόμενοι στη σταθερά υψηλή ποιότητα των προϊόντων και τη συνεπή τιμολογιακή πολιτική.
Το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 το Μάρτιο του 2020 και τα μέτρα περιορισμού εξάπλωσης του κορωνοϊού και προστασίας από την πανδημία που επιβλήθηκαν και στην ελληνική επικράτεια δεν είχαν σημαντική επίπτωση στο οικονομικά μεγέθη του Ομίλου και της Εταιρείας.
Η πτώση του τζίρου στο επαγγελματικό κανάλι που παρατηρήθηκε κυρίως από το δεύτερο τρίμηνο του 2020 λόγω του πλήγματος που δέχτηκαν τα καταστήματα εστίασης και ο ελληνικός τουρισμός, δεν είχε ουσιώδη επίδραση στις συνολικές πωλήσεις της Εταιρείας καθώς το επαγγελματικό κανάλι αποτελεί το μικρότερο μέρος της συνολικής δραστηριότητας.
Οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν στα 57,77 εκατ. ευρώ από 51,7 εκατ. ευρώ το 2019.
Τα EBITDA ανήλθαν στα 3 εκατ. ευρώ από 876 χιλ. ευρώ και η τελική γραμμή γύρισε σε κέρδη 483 χιλ. ευρώ από ζημία 3 εκατ. ευρώ.
Οι αλλαγές των καταναλωτικών συνηθειών λόγω της πανδημίας (αύξηση στις επισκέψεις για αγορά τροφίμων και κατακόρυφη άνοδος στην κατανάλωση φαγητού και ποτού στο σπίτι) επηρέασε την σύνθεση των πωλήσεων και επακόλουθα το μικτό περιθώριο κέρδους. Όσον αφορά στο κόστος των α’ υλών, οι τιμές τους στις διεθνείς αγορές (ιδιαίτερα όσον αφορά στη γαλοπούλα και μέρη του χοιρινού) παρουσίασαν σχετική εξομάλυνση κατά το Β’ Εξάμηνο του 2020 ανακόπτοντας την ανοδική πορεία που είχε ξεκινήσει από το 2019 όταν στο τέλος του έτους είχαν φθάσει σε ιστορικά υψηλά.
Η καθαρή θέση της Εταιρείας και του Ομίλου ενισχύθηκαν σημαντικά μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά ύψους 10 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020.
Ο Όμιλος και η Εταιρεία υλοποίησαν παραγωγικές επενδύσεις εντός της χρήσης ύψους 5,7 εκατ. ευρώ με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και την ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων.
Τόσο τα ίδια κεφάλαια του ομίλου όσο και της εταιρείας είναι πλέον θετικά, ενώ σε συνδυασμό με την κερδοφορία δεν εντοπίζεται πλέον λόγος παραμονής στην επιτήρηση για τη μετοχή.
Μένει βέβαια να συμφωνήσουν και οι αρμόδιες αρχές, καθώς στον κανονισμό αναφέρεται πως το Χ.Α. μπορεί με απόφασή του να εξειδικεύει τον τρόπο εφαρμογής των κριτηρίων
ένταξης στην Κατηγορία Επιτήρησης ή εξόδου από αυτήν.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης