Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Πολιτική απόφαση που θα πλήξει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Τουρκία: Πολιτική απόφαση που θα πλήξει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων
Πώς σχολιάζει η τουρκική ηγεσία την πρόθεση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων - Στάση αναμονής από την Άγκυρα
Σχετικά Άρθρα

Για πολιτική απόφαση, που θα έβλαπτε τις διμερείς σχέσεις κάνει λόγο η τουρκική ηγεσία σχετικά με την πρόθεση των ΗΠΑ να προβούν σε αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων το Σάββατο (24/4/2021).
Η Άγκυρα τηρεί στάση αναμονής, καθώς αναμένει πως θα περιγραφεί ο συγκεκριμένος όρος (Γενοκτονία) από την Ουάσινγκτον, αν και Wall Street Journal και Reuters αναφέρουν ρητά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να τον χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης που θα λάβει χώρα τις επόμενες ώρες.
Για πολιτική πράξη, που δεν καμία νομική βάση, έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Τουρκικού Κοινοβουλίου, Mustafa Sentop.
«Καμία από τις προϋποθέσεις που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο δεν υφίσταται για τα γεγονότα του 1915 προκειμένου να χαρακτηριστεί ως Γενοκτονία », δήλωσε ο Sentop.
Είπε επίσης ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, που «έρχεται σε αντίθεση με τα ιστορικά γεγονότα, επισκιάζει τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας».

Η επικοινωνία Biden - Erdogan

Ο Recep Tayyip Erdogan και ο Αμερικανός ομόλογός του Joe Biden είχαν τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Παρασκευής (23/4/) και σύμφωνα με το CNN Turk, ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε, πως θα επρόκειτο για μία πολιτική απόφαση που θα έβλαπτε τις σχέσεις των δύο χωρών.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο Biden εξέφρασε «το ενδιαφέρον του για μια εποικοδομητική διμερή σχέση με διευρυμένους τομείς συνεργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών», σύμφωνα με τη Daily Sabah.
«Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για τον στρατηγικό χαρακτήρα της διμερούς σχέσης και τη σημασία της συνεργασίας μαζί για την οικοδόμηση μεγαλύτερης συνεργασίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.
Η τηλεφωνική επικοινωνία είναι η πρώτη μεταξύ Biden και Erdogan από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

Τι συζήτησαν  Kalin – Sullivan

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του Erdogan και ο σύβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία τα θέματα που έθιξαν Erdogan – Biden.
O Τούρκος εκπρόσωπος Ibrahim Kalin και ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Jake Sullivan εξέφρασαν την ικανοποίησή τους σχετικά με την απόφαση των δύο πρόεδρο να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο 2021.
Επίσης προέταξαν τη μεγάλης σημασίας προτεραιότητα, που πρέπει να δοθεί στα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού παρά τις τρέχουσες διαφωνίες.

Τι λέει το State Department

Στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους προβαίνουν οι ΗΠΑ το Σάββατο 24 Απριλίου, οπότε συμπληρώνονται 106 χρόνια από τη «μαύρη» επέτειο, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το State Department επικαλέστηκε «ανακοίνωση» που αναμένεται για τη «Γενοκτονία των Αρμενίων», δείχνοντας να επιβεβαιώνει ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden ετοιμάζεται να την αναγνωρίσει.
«Όσον αφορά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μπορείτε να περιμένετε μια ανακοίνωση αύριο», δήλωσε στους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Jalina Porter.
Μέχρι τώρα η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέφευγε να κάνει λόγο για γενοκτονία.
Η αναγνώριση της γενοκτονίας ψηφίστηκε από την αμερικανική γερουσία το 2019, αλλά δεν την υπέγραψε ο πρώην πρόεδρος Trump.
Η Γενοκτονία των Αρμενίων, που αναγνωρίζεται από περισσότερες από είκοσι χώρες και πολλούς ιστορικούς, αμφισβητείται από την Τουρκία.
H Ελληνική Βουλή την έχει αναγνωρίσει από το 1996, ενώ στην Γαλλία χαρακτηρίζεται έγκλημα η άρνηση της γενοκτονίας από το 2016.

Eπιστολή Aksener

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η αρχηγός του δεξιού Καλού Κόμματος Meral Aksener απέστειλε επιστολή στον Αμερικανό πρόεδρο Biden, στην οποία – μεταξύ των άλλων – αναφέρει:
«Μην θυσιάζετε τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας χάριν των συμφερόντων των διαφόρων λόμπι.
Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν βαθιές διαφορές απόψεων μεταξύ της τωρινής αμερικανικής διοίκηση και της τωρινής τουρκικής ηγεσίας.
Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι οι κυβερνήσεις είναι μεταβατικές.
Σε τελική ανάλυση οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ και η φιλία των λαών της Τουρκίας και των ΗΠΑ είναι διαχρονική».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης