Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χρηματιστηριακή τιμή μετοχής Πειραιώς 2,58 ευρώ εναντίον τιμής παραγώγου 1,55 ευρώ – Ποια δικαιολογεί το fair value;

Χρηματιστηριακή τιμή μετοχής Πειραιώς 2,58 ευρώ εναντίον τιμής παραγώγου 1,55 ευρώ – Ποια δικαιολογεί το fair value;

Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς δεν μπορεί να διαπραγματεύεται με αποτίμηση 3,2 δισ. συγκριτικά με τις άλλες τράπεζες

Σχετικά Άρθρα
Ένα ιδιαίτερα παράδοξο φαινόμενο λαμβάνει χώρα στην Τράπεζα Πειραιώς με τη μετοχή να κλείνει στο limit up στα 2,5860 ευρώ με ανεκτέλεστα 95 χιλ. τεμάχια, ενώ από την άλλη το παράγωγο της μετοχής της Πειραιώς έκλεισε στα 1,55 ευρώ.

Καταγράφεται δηλαδή μια απόκλιση μεταξύ της χρηματιστηριακής τιμής και του παραγώγου της τάξεως του 65%.
Η απόκλιση αυτή υποδηλώνει ότι μία από τις δύο τιμές δεν είναι ρεαλιστικές και δεν αποτυπώνουν τη δίκαιη αξία (fair value) της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς.

Ποια τα δεδομένα

1)Με τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή 2,5860 ευρώ και λαμβάνοντας υπόψιν ότι με την είσοδο των 1,2 δισ. νέων μετοχών δεν θα αναπροσαρμοστεί (κόψει) η μετοχή καθώς η αύξηση δεν πραγματοποιήθηκε με δικαιώματα, αυτό σημαίνει αποτίμηση της Πειραιώς 3,2 δισ. ευρώ.
2)Με 3,2 δισ. η σχέση χρηματιστηριακής τιμής προς ίδια κεφάλαια που θα διαμορφωθούν στα 4,9 δισ. η αποτίμηση διαμορφώνεται 0,65x P/BV.
3)Λαμβάνοντας υπόψιν τα 3,2 δισ. αποτίμηση και συνεκτιμώντας ότι τα κέρδη του 2022 θα είναι 300 εκατ. η σχέση P/E διαμορφώνεται 10,6x
4)Με P/BV 0,65x και P/E 10,6x η αποτίμηση της Πειραιώς είναι πανάκριβη, άπαξ και οι υπόλοιπες τράπεζες διαπραγματεύονται με 0,35x και 0,54x P/BV.
5)Με βάση αυτά τα δεδομένα η δίκαιη τιμή της Πειραιώς καθορίζονται μάλλον περισσότερο από την τιμή του παραγώγου, παρά τη χρηματιστηριακή τιμή στο ταμπλό.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με 1,55 (τιμή παραγώγου) επί 1,25 δισ. που θα είναι οι μετοχές της τράπεζας Πειραιώς, η αποτίμηση θα πρέπει να είναι περίπου 1,95 δισ. που αντικατοπτρίζει περισσότερο την πραγματική αξία και όχι τα 3,2 δισ. με βάση τις τρέχουσες παραδοχές.

Συμπέρασμα

Όλα αυτά συνηγορούν ότι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς δεν μπορεί να διαπραγματεύεται με αποτίμηση 3,2 δισ. συγκριτικά με τις άλλες τράπεζες.
Οπότε είτε θα υποχωρήσει σημαντικά η αποτίμηση της Πειραιώς κοντά στο 40% είτε θα ενισχυθούν όλες οι άλλες τραπεζικές μετοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης