Τελευταία Νέα
Διεθνή

Panetta (ΕΚΤ): Να διατηρηθεί η νομισματική στήριξη έως ότου ο πληθωρισμός επιστρέψει στο 2%

Panetta (ΕΚΤ): Να διατηρηθεί η νομισματική στήριξη έως ότου ο πληθωρισμός επιστρέψει στο 2%

Τον προσεχή Ιούνιο αναμένεται να αποφασίσει το ΔΣ της ΕΚΤ για τη διατήρηση ή μη του ρυθμού αγοράς ομολόγων μέσω του προγράμματος PEPP στα τρέχοντα επίπεδα

Σχετικά Άρθρα
Δεν θα πρέπει να αποσύρει τα επιθετικά μέτρα στήριξης της οικονομίας μέσω της νομισματικής πολιτικής η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), έως ότου η οικονομία της ευρωζώνης ανακτήσει πλήρως την αναπτυξιακή δυναμική της και ο πληθωρισμός επιστρέψει στο 2%, υποστήριξε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Fabio Panetta τη Δευτέρα 26 Απριλίουμ σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Η ΕΚΤ, η οποία διατήρηση την πολιτική της αμετάβλητη την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται να αποφασίσει τον προσεχή Ιούνιο για το μέλλον του έκτακτου πραγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων γνωστού ως PEPP, το οποίο αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα όπλα της κεντρικής τράπεζας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Κόστος δανεισμού

Η Panetta είπε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε και θα έπρεπε να διατηρήσει την για μεγάλο χρονικό διάστημα το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα, ακόμη και αν αυτό σε όλο τον κόσμο αυξάνεται ως αποτέλεσμα της ταχείας ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ.
«Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι πρέπει να αποφύγουμε να αποσύρουμε τη νομισματική στήριξη στην οικονομία της Ευρωζώνης - είτε εσκεμμένα είτε ανεχόμενα μέσω διαρροών - έως ότου αποκατασταθεί το παραγωγικό κενό και δούμε τον πληθωρισμό να επιστρέφει με βιώσιμο ρυθμό στο 2%», δήλωσε η Panetta σε ομιλία του σε συνέδριο κεντρικών τραπεζών.

Μακροπρόθεσμα

«Για την ΕΚΤ, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης πολύ πέρα από το τέλος της πανδημικής περιόδου», πρόσθεσε.
Η Panetta, εκπρόσωπος της Ιταλίας στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η μη επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% θα επιβαρύνει το χρέος τόσο για τον ιδιωτικό τομέα όσο και για τις κυβερνήσεις και θα πλήξει τα φτωχότερα τμήματα της κοινωνίας.

Επενδύσεις

Κάλεσε τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε εκταταμένα επενδυτικά προγράμματα, εκτιμώντας ότι οι παραγωγικές επενδύσεις ανέρχονται περίπου στο 2,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους και το επόμενο έτος η ανάπτυξη για επισρέψει στα επίπεδα πριςν από την πανδημία.
Η ΕΚΤ έχει θέσει επίσημο στόχο ένα ποσοστό πληθωρισμού «κάτω αλλά κοντά στο 2%», αλλά πηγές έχουν πει στο Reuters ότι θα μειώσει το εύρος της διακύμανσης στο 2% στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης στρατηγικής αναθεώρησης των στόχων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης