Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πώς «απελευθερώθηκε» το ΧΑ από τον Covid και ποιες μετοχές έχουν ακόμα… συμπτώματα

Πώς «απελευθερώθηκε» το ΧΑ από τον Covid και ποιες μετοχές έχουν ακόμα… συμπτώματα
Ενώ η αγορά έχει επιστρέψει οι μετοχές των τραπεζών εξακολουθούν να έχουν απώλειες
Σχετικά Άρθρα

Πάνω από τις 900 μονάδες κινείται στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης, μετά από σειρά θετικών δημοσιευμάτων και επιτυχημένων εταιρικών πράξεων.
Η αναβάθμιση από την S&P, η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, οι επιτυχημένες ομολογιακές εκδόσεις αλλά και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, έφεραν μετά από 14 μήνες το Γενικό Δείκτη στα προ πανδημίας επίπεδα.
Έτσι ο Γενικός Δείκτης δείχνει πως «θεραπεύθηκε» από τον Covid-19 αν και με αρκετή καθυστέρηση έναντι των μεγάλων αγορών του εξωτερικού που εδώ και καιρό βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά.

Η «ευθύνη» των τραπεζών

Ένα μέρος της χρονικής υστέρησης έχει να κάνει με την πορεία των τραπεζικών μετοχών του ΧΑ, οι οποίες παρά το ράλι των τελευταίων μηνών βρίσκονται ακόμα σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που είχαν στις 19 Φεβρουαρίου του 2020, πριν ακριβώς ξεκινήσει η μεγάλη πτώση λόγω της εκδήλωσης της πανδημίας.
Έτσι, ενώ η αγορά έχει επιστρέψει όσοι είχαν από τότε μετοχές των τραπεζών εξακολουθούν να έχουν απώλειες.
Οι επενδυτές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι όσοι κατείχαν μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς.
Ο τίτλος υποχωρεί σχεδόν 95% στους τελευταίους 14 μήνες, χωρίς να υπολογίζεται το όφελος που έχουν όσοι επενδυτές εξάσκησαν το δικαίωμα που τους δόθηκε και απέκτησαν μετοχές μέσω του book boolding.
Όσοι κατείχαν μετοχές της Alpha Bank χάνουν 27% περίπου, ενώ σημαντικά μικρότερες είναι οι απώλειες για τους κατόχους μετοχών της Εθνικής Τράπεζας (-5,5%) και Eurobank (-3%).
Μετοχές εταιρειών με… δυσκολίες στον ισολογισμός βρίσκονται επίσης αρκετά μακριά από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Η MIG υποχωρεί 77%, η Frigoglass 54%, η Intralot 52% και η ΑΝΕΚ 40%.
Απόσταση κοντά στο 40% έχουν και οι μετοχές των Τεχνική Ολυμπιακή, Φιερατέξ, Κυριακούλης, Λανακάμ και λίγο μικρότερες οι μετοχές των ΕΛΓΕΚΑ, Aegean και Τράπεζα Αττικής.
Η Attica Group έχει απώλειες 27%, τα ΕΛΠΕ 23% και η Motor Oil 29%.
Και οι τρεις εταιρείες δέχθηκαν σημαντικό πλήγμα λόγω της πανδημίας και δεν έχουν ανακάμψει ακόμα.
Η Fourlis βρίσκεται 20% χαμηλότερα, η Lamda 13% όσο και η ΕΧΑΕ και η Autohellas 15%.
Στον αντίποδα αρκετές μετοχές όχι μονο έχουν καλύψει την απόσταση που τις χώριζε από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2020, αλλά έχουν καταγράψει και νεότερα υψηλά.
Η Entersoft είναι υψηλότερα κατά 189% και ανάλογη άνοδο έχει και η Performance.
Η Πλαστικά Θράκης λόγω της μεγάλης βελτίωσης της κερδοφορίας και της μείωσης του δανεισμού έχει ενισχυθεί κατά 160% με τη διοίκηση να σημειώνει πως ακόμα απέχει από τη δίκαιη τιμή η μετοχή.
Η ΔΕΗ έχει άνοδο 125%, η Παΐρης 109%, η Δομική Κρήτης 103%, η Cenergy 100%, η Ideal 91%, η Epsilon Net 91% και η Άβαξ 78%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζει πλην της ΔΕΗ, η Μυτιληναίος με άνοδο 73%, η Viohalco με σχεδόν 43% και η Τέρνα Ενεργειακή με περίπου 40%.
Το πρόσφατο ράλι της ΕΥΔΑΠ την έχει φέρει υψηλότερα κατά 17% από τα προ πανδημίας επίπεδα και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι με το ίδιο ποσοστό ανόδου.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης