Τελευταία Νέα
Διεθνή

Centeno (ΕΚΤ): Η νομισματική πολιτική θα παραμείνει ιδιαίτερα χαλαρή σε περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού

Centeno (ΕΚΤ): Η νομισματική πολιτική θα παραμείνει ιδιαίτερα χαλαρή σε περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού

Τη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων και του τρέχοντας ρυθμού αγοράς ομολόγων στο προβλεπτό μέλλον προανήγγειλε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Mario Centeno

Σχετικά Άρθρα

«Ιδιαίτερα χαλαρή», αναμένεται να παραμείνει η νομισματική πολιτικής της ΕΚΤ έως ότου το ύψος του πληθωρισμού διαμορφωθεί στα κατάλληλα επίπεδα και ενισχυθεί με τα κατάλληλα μέσα η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Mario Centeno την Τετάρτη 28 Απριλίου 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Η ΕΚΤ, διατήρησε αμετάβλητη την περασμένη εβδομάδα την ιδιαίτερα «εξυπηρετική» νομισματική πολιτική που έχιε υιοθετήσει στο πλαίσιο της πανδημίας ενώ πρόκειται να αποφασίσει τον Ιούνιο για το μέλλον του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (PEPP) ως το βασικό «όπλο» στη μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομίας των 19 κρατών - μελών.

Επιτόκια

«Η νομισματική πολιτική αναμένεται να παραμείνει ιδιαίτερα εξυπηρετική (σ.σ. χαλαρη)  εν μέσω ενός περιβάλλοντος σταθερά χαμηλού πληθωρισμού», δήλωσε ο Centeno.
«Στο προβλεπτό μέλλον τα επιτόκια θα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και αναμένεται η διατήρηση του τρέχοντος προγράμματος αγοράς ομολόγων»
Ο Centeno, ο οποίος είναι επίσης διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας, δήλωσε ότι ο κύριος στόχος του ευρωσυστήματος είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, αλλά «θα πρέπει επίσης να συμβάλει στη γενικότερη στήριξης των οικονομίών».

Ευελιξία

«Ο μεσοπρόθεσμος προσανατολισμός μας πρέπει να διατηρήσει την υφιαστέάμενη ευελιξία για να επιτρέπει προσαρμογές, καθώς τυχόν αναταράξεις είναι απροσδόκητες στο χρόνο που θα εκδηλωθούν και στο μέγεθός τους και το 2020 είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα», είπε.
Ο επίσημος στοχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμός «κάτω αλλά κοντά στο 2%», σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters ότι θα περιορίσει το στόχο αυτό στο 2% στο πλαίσιο της διιαρκούς στρατηγικής αναθεώρησης των στόχων της.

Η εντολή της ΕΚΤ

Ο Centeno είπε ότι οι συζητήσεις σχετικά με τη στρατηγική αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής πρέπει να είναι «ευρείας βάσης και να συμπεριλάβουν τα διάφορα στοιχεία που βρίσκονται επί του παρόντος στον πυρήνα των πολιτικών της Ένωσης».
«Παρόλο που πρέπει να εξισορροπήσουμε σωστά τον αντίκτυπο οποιασδήποτε αλλαγής στη νομισματική πολιτική, δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από το γράμμα των εντολών (mandates) της ΕΚΤ.
Πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί.
Δεν έχουμε τη δυνατότητα για μυωπικές αντιλήψεις»,κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης