Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (ΕΚΤ): Ισχυρή ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο δεύτερο εξάμηνο καθώς επιταχύνονται οι εμβολιασμοί

Lagarde (ΕΚΤ): Ισχυρή ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο δεύτερο εξάμηνο καθώς επιταχύνονται  οι εμβολιασμοί

Την ώρα το τρίτο κύμα της πανδημίας ενέχει βραχυπρόθεσμούς κινδύνους για την ανάπτυξη η πρόοδος στους εμβολιασμούς μας οδηγεί να μην αναθεωρήσουμε την πρόβλεψη για ανάπρυξη 4% το 2021, επισημαίνει η επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde

Σχετικά Άρθρα

Η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε πορεία ταχείας ανάπτυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους καθώς επιταχύνονται η εμβολιασμοί και ξεκινά η επιστροφή στην κανονικότητα, δήλωσε την Τετάρτη 28 Απριλίου 2021 η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Λιγότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού μέχρι στιγμής έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου και μεγάλο μέρος της Ευρώπης βρίσκεται ακόμη σε lockdown καθώς η διαδικασία ανοσοποίησης του πληθυσμού προχωρεί ενίοτε με αργούς ρυθμούς.
Ωστόσο, τους επόμενους μήνες η προσφορά των δόσεων εμβολίων αναμένεται να αυξηθεί και το βασικό ζητούμενο θα είναι κατά πόσον οι κυβερνήσεις θα έχουν την υλικοτεχνικη΄επάρκεια να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς.

Ανοσοποίηση

«Από όλα τα στοιχεία που διαθέτουμε φαίνεται ότι (έως) τα τέλη Ιουνίου, περίπου το 70% του πληθυσμού θα εχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση», δήλωσε ο Lagarde σε διαδικτυακή εκδήλωση του Aspen Security Forum.
Ορισμένοι ιδιωτικοί φορείς είναι λιγότερο αισιόδοξοι, αλλά υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι το 70% του ενήλικου πληθυσμού της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να εμβολιαστεί πλήρως έως το τέλος του καλοκαιριού, εάν ξεπεραστούν τα διάφορά εμπόδια όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα.

Ανάπτυξη

Ο Lagarde πρόσθεσε ότι ενώ το τρίτο κύμα της πανδημίας ενέχει βραχυπρόθεσμούς κινδύνους για την ανάπτυξη, οι πρόοδος των εμβολιασμών δείχνει το «φως στην άκρη του τούνελ» οπότε δεν υπάρχει λόγος διαφοροποιηθούν οι προβλέψεις της ΕΚΤ για ανάπτυξη 4% ολόκληρο το έτος.

Αγορές ομολόγων

Η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα αξίας περίπου 1 τρισεκατομμυρίων ευρώ από την έναρξη της κρίσης της πανδημίας προκειμένουν να διατηρήσει το κόστος δανεισμού χαμηλά και η Lagarde, μαζί με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Isabel Schnabel, επανέλαβε τη δέσμευσή της να διατηρήσει ευνοϊκές τις συνθήκες χρηματοδότησης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Η Schnabel σε δηλώσεις απέρριψε επίσης την κριτική ότι η ΕΚΤ δεν εκπλήρωσε τη δέσμευσή της του Μαρτίου για ενίσχυση του ρυθμού αγορών ομολόγων.

Ποσότητα και τιμές

«Η διατήρηση των ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης μετατοπίζει την εστίαση από τις ποσότητες (στις αγορές ομολόγων) στις τιμές - τις συνθήκες υπό τις οποίες οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση», υπογράμμισε.
«Οι μηνιαίοι όγκοι (αγοράς ομολόγων() ποικίλλουν, καθώς συνεχίζουμε προχωρούμε στις εγορές με ευελιξία σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς», πρόσθεσε.
Είπε επίσης ότι τα «εργαλεία» της ΕΚΤ θα μπορούσαν να επαναξιολογηθούν καθώς η τράπεζα μετατοπίζει το στόχο της νομισματικής πολιτική της από την καταπολέμηση της κρίσης στην υποστήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης μετά την πανδημία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης