Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: «Πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο στο σχέδιο ανάκαμψης των 260 δισ. ευρώ

Ιταλία: «Πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο στο σχέδιο ανάκαμψης των 260 δισ. ευρώ
Έως την Παρασκευή 30 Απριλίου 2021 αναμένεται να σταλεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες το εθνικό σχέδιο της Ιταλίας η οποία διεκδικεί το μεγαλύτερο μερίδιο των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης
Σχετικά Άρθρα

Την τελική της έγκριση έδωσε η κυβέρνηση της Ιταλίας στο πακέτο μέτρων ύψους 260 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας από τις συνέπειες της πανδημίας αλλά και την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων που αυτή αντιμετωπίζει, χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, την Πέμπτη 29 Απριλίου 2021.
Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Mario Draghi δόθηκε το «πράσινο φως» στο σχέδιο ανάκαμψης, το οποίο αναμένεται να σταλεί στις Βρυξέλλες εντός της τεθείσας προθεσμίας την Παρασκευή 30 Απριλίου, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Επιχορηγήσεις και δάνεια

Το σχέδιο που διαμόρφωσε ο Draghi βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο μερίδιο επιχορηγήσεων και δανείων της Ιταλίας από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει διαμορφώσει η ΕΕ και πρόκειται για το μεγαλύτερο μερίδιο που διατίθεται σε μία μόνο χώρα.
Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βασίζεται σε αυτούς τους πόρους για να επανεκκινήσει την οικονομία που συρρικνώθηκε 9% πέρυσι υπό το βάρος της υγειονομικής κρίσης και των υγειονομικών μέτρων.

Μεταρρυθμίσεις

Το νέο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει ένα ιταλικό κρατικό fund ύψους 30,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την πραγματοποίηση έργων υποδομής, περιλαμβάνει επίσης φιλόδοξες προθεσμίες για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και τη μείωση της ανισότητας των φύλων.

Κατανομή

Το πακέτο κατανέμει περίπου το 40% του μεριδίου της Ιταλίας από τους ευρωπαϊκούς πόρους πράσινες επενδύσεις και το 25% στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, με προτεραιότητες την δημιουργία δημόσιων υποδομών και σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με βάση αυτό το σχέδιο το ΑΕΠ θα «τρέξει» περίπου κατά 3,6% έως το 2026.
Το "¨πακέτο" αυτό προστίθεται στα 170 δισεκατομμύρια ευρώ μέτρα τόνωσης που ενέκριναν οι ιταλικές κυβερνήσεις από την έναρξη της πανδημίας πέρυσι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης