Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάνω από 152,2 εκατ. κρούσματα covid παγκοσμίως - Νέο τραγικό ρεκρό στην Ινδία - Προειδοποίηση ΠΟΥ προς Ευρώπη

Πάνω από 152,2 εκατ. κρούσματα covid παγκοσμίως - Νέο τραγικό ρεκρό στην Ινδία - Προειδοποίηση ΠΟΥ προς Ευρώπη
Πάνω από τα 152 εκατ. κρούσματα Covid-19 έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο
Σχετικά Άρθρα

Ξεπέρασαν το όριο των 152 εκατομμυρίων τα επιβεβαιωμένα κρουσμάτων κορωνοϊού ο πλανήτης, τη στιγμή που όλα τα βλέμματα και η ανησυχία εστιάζουν στην Ινδία, η οποία εξακολουθεί να καταγράφει συνεχώς νέα παγκόσμια ημερήσια ρεκόρ μολύνσεων.
Η Ινδία φαίνεται να αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση τη στιγμή που παραλαμβάνει ήδη τις πρώτες ποσότητες της διεθνούς βοήθειας που έχει ως απώτερο στόχο να ανακόψει τη ραγδαία διασπορά του ιού, ενώ άνοιξε την εμβολιαστική της εκστρατεία σε περίπου 600 εκατ. ενηλίκους, παρά την έλλειψη εμβολίων και εν μέσω έξαρσης της πανδημίας.
Πολλοί ειδικοί προειδοποιούν πως αν δεν ελεγχθεί σύντομα η κατάσταση στην Ινδία, υπάρχει ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε μια παγκόσμια βόμβα ικανή να τινάξει στον αέρα όλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως σήμερα στην ανάσχεση της επιδημίας.
Ενδεικτική άλλωστε είναι η προειδοποίηση του ΠΟΥ προς την Ευρώπη να μη σπεύσει να χαλαρώσει άμεσα τα περιοριστικά μέτρα, τονίζοντας ότι «μια κατάσταση αντίστοιχη με αυτήν στην Ινδία ενδέχεται να εμφανιστεί οπουδήποτε».
Πάντως, στις ΗΠΑ καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου ο χαμηλότερος αριθμός θανάτων εντός του 2021, κάτι που αποδίδεται και στο μεγάλο αριθμό των εμβολιασθέντων.

Η επιδημία με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 152.209.709 και οι νεκροί 3.192.852
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 32.392.665 κρούσματα και 576.722 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 19.557.457
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 406.437 και τρίτη σε κρούσματα με 14.725.975
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 217.168 και τέταρτη η Ινδία με 215.542
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.703.505
• Πέμπτη η Τουρκία με 4.849.408 και έκτη η Ρωσία με 4.759.902
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.434.159 και όγδοη η Ιταλία με 4.035.617
• Ένατη η Ισπανία με 3.524.077 και δέκατη η Γερμανία με 3.423.900

co_1.JPG

Ξεπέρασαν παγκοσμίως τα 152 εκατ. τα κρούσματα

Πάνω από τα 152 εκατ. κρούσματα Covid-19 έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο, τη στιγμή που ο αριθμός των ημερήσιων νέων μολύνσεων έχει φθάσει το τρέχον διάστημα σε επίπεδα που δεν είχαν καταγραφεί ποτέ αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία.
Από τον εντοπισμό του ιού στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019 έχουν καταγραφεί επισήμως πάνω από 152,42εκατομ. μολύνσεις, εκ των οποίων περίπου 6 εκατ. μέσα σε μία εβδομάδα, αύξηση που οφείλεται κυρίως στην έκρηξη των περιστατικών στην Ινδία, όπου τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν διαγνωστεί 2,5 εκατ. κρούσματα.
Ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων έχει υπερδιπλασιαστεί από τα μέσα Φεβρουαρίου.
Μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο, ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε λίγο πάνω από 350.000 την ημέρα.
Το τρέχον διάστημα επιβεβαιώνονται 821.000 νέα κρούσματα ημερησίως.
Αιτία είναι η εκθετική αύξηση των μολύνσεων στην Ινδία (19.557.457 κρούσματα), υγειονομική κρίση που μπορεί να οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού που ταυτοποιήθηκε αρχικά στη χώρα αυτή, αλλά επίσης και στη συμπεριφορά μερίδας πολιτών όπως η μη συμμόρφωση προς τους υγειονομικούς περιορισμούς, όπως ανέφερε προ ημερών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Οι πλέον πληγείσες χώρες βάσει του συνολικού αριθμού κρουσμάτων είναι οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Βραζιλία.
Η Ινδία καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο μολύνσεων στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ.
Σε σχέση με τον πληθυσμό τους, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι το Μαυροβούνιο (15.457 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους), η Τσεχία (15.207) και η Σλοβενία (11.513).
Εξαιτίας κυρίως της έξαρσης της επιδημίας στην Ινδία, η Ασία είναι η ήπειρος που καταγράφει τα περισσότερα ημερήσια νέα κρούσματα (392.267) και αυτή όπου η πανδημία κινείται με τον ταχύτερο ρυθμό (+28% νέες μολύνσεις καταγράφηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα).
Η Αφρική (11.038 κρούσματα την ημέρα, +3%) είναι η μοναδική άλλη ήπειρος όπου αυξάνεται ο αριθμός των μολύνσεων.
Αντίθετα, οι αριθμοί έχουν σταθεροποιηθεί στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (133.881 κρούσματα την ημέρα) και μειώνονται στην Ευρώπη (184.007 κρούσματα την ημέρα, -18%), και στις ΗΠΑ και τον Καναδά (60.537, -12%).

Στην Ευρώπη το ένα τρίτο των κρουσμάτων

Από τότε που εντοπίστηκε ο νέος κορωνοϊός, πάνω από το ένα τρίτο των κρουσμάτων έχει καταγραφεί στην Ευρώπη (50.213.426 κρούσματα) - την πλέον πληγείσα ήπειρο.
Ακολουθούν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς (33.496.740 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική (28.688.240 μολύνσεις) και η Ασία (25.594.773 περιπτώσεις).

Ο πλανήτης απομονώνει την Ινδία, με την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών

Η μία μετά την άλλη οι χώρες επιβάλλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς από και προς την Ινδία, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας.
Οι Αυστραλοί πολίτες και οι κάτοικοι της χώρας που είχαν βρεθεί στην Ινδία εντός 14 ημερών από την ημερομηνία της προγραμματιζόμενης επιστροφής τους δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη χώρα από τη Δευτέρα, ενώ οι παραβάτες θα είναι αντιμέτωποι με πρόστιμα και ακόμη και φυλάκιση, ανακοίνωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Η προσωρινή έκτακτη απόφαση, που εκδόθηκε αργά χθες, σηματοτοδοτεί την πρώτη φορά που η Αυστραλία ποινικοποιεί την επιστροφή των πολιτών της στη χώρα.
Η κίνηση εντάσσεται στα αυστηρά μέτρα που στόχο έχουν να σταματήσουν την είσοδο ταξιδιωτών στην Αυστραλία από την Ινδία, τη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου που πασχίζει να αντιμετωπίζει την έξαρση των κρουσμάτων και των θανάτων λόγω της COVID-19.
Οι περιορισμοί τίθενται σε ισχύ από τις 3 Μαΐου και η παραβίαση της απαγόρευσης επισείει πρόστιμα ακόμα και πενταετή φυλάκιση.
Η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τους περιορισμούς στις 15 Μαΐου.
Την αγανάκτησή τους για την απαγόρευση εξέφρασαν οργανώσεις υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στη βελτίωση του συστήματος καραντίνας και όχι στην τιμωρία.

Περιορισμούς ανακοίνωσε ο Joe Biden

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden αποφάσισε  την επιβολή από την επόμενη εβδομάδα περιορισμών στους ταξιδιώτες από την Ινδία.
«Ακολουθώντας τις συστάσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η κυβέρνηση θα επιβάλλει περιορισμούς στα ταξίδια από την Ινδία», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ στις 4 Μαΐου, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση.
Οι περιορισμοί δεν θα αφορούν πάντως τους φοιτητές που πρόκειται να παρακολουθήσουν μαθήματα στις ΗΠΑ το επόμενο φθινόπωρο. Οι Ινδοί είναι η δεύτερη πολυπληθεστέρη εθνική ομάδα ξένων φοιτητών στο αμερικανικό έδαφος.Περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Ινδία έχουν ανακοινώσει και άλλες χώρες. Στη Γαλλία, κατά την άφιξή τους τίθενται σε υποχρεωτική απομόνωση 10 ημερών, ενώ το Βέλγιο αποφάσισε την Τρίτη να τους απαγορεύσει την είσοδο.


Ινδία: Νέο τραγικό ρεκόρ 3.689 θανάτων σε 24 ώρες

Ξεπέρασαν τα 19,5 εκατομμύρια οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στην Ινδία, όπου τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 392.488 νέα κρούσματα, αριθμός ελαφρά μειωμένος σε σχέση με το παγκόσμιο ρεκόρ της προηγουμένης, όταν διαγνώστηκαν σχεδόν 402.000.
Παράλληλα, το προηγούμενο 24ωρο κατέληξαν 3.689 ασθενείς με την COVID-19, που αποτελεί νέο  τραγικό ρεκόρ, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 215.542 νεκρούς.
Η πρωτεύουσα, η οποία συγκαταλέγεται στις εστίες της πανδημίας, κατέγραψε 25.219 κρούσματα και 412 θανάτους το προηγούμενο 24ωρο.
Στην περίπτωση που ο  αριθμός των θυμάτων συνεχίσει να αυξάνεται με αυτόν τον ρυθμό, τότε η Ινδία θα ξεπεράσει σύντομα το Μεξικό και θα βρεθεί στην τρίτη θέση της μακάβριας παγκόσμιας κατάταξης.
Πάντως, οι ειδικοί θεωρούν τα επίσημα δεδομένα υποτιμημένα.
Πλέον, τα  επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 3,3 εκατομμύρια.
Πάντως, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ν. Modi αποκλείει το ενδεχόμενο να επιβάλλει εθνικό lockdown για να μειωθούν τα κρούσματα, ενώ στο Νέο Δελχί έχει επιβληθεί εβδομαδιαίο lockdown ως την 3η Μαΐου.
Εν μέσω υγειονομικής κρίσης, πέντε ομόσπονδα κράτη άρχισαν σήμερα τη διαδικασία καταμέτρησης των τοπικών εκλογών που διεξήχθησαν τον Μάρτιο και στις αρχές Απριλίου, όταν είχε ήδη αρχίσει να πλήττει την Ινδία το δεύτερο, σαρωτικό κύμα της πανδημίας. Τα αποτελέσματα των εκλογών - στην Ασάμ, στη Δυτική Βεγγάλη, στο Ταμίλ Ναντού, στην Κεράλα και στο Πούντουτσερι - χαρακτηρίζονται από ορισμένους αναλυτές μίνι-δημοψήφισμα για την αντιμετώπιση της επιδημίας από τον Ν. Modi  και την κυβέρνηση του κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP, σκληρή δεξιά).
Στο μεταξύ, στις 1/5 η εκστρατεία ανοσοποίησης διευρύνθηκε, συμπεριλαμβάνει πλέον όλο τον πληθυσμό άνω των 18 ετών, όμως οι αρχές σε πολλά ομόσπονδα κράτη τονίζουν πως δεν διαθέτουν επαρκείς ποσότητες δόσεων εμβολίων για να καλυφθούν οι ανάγκες των 600 εκατομμυρίων δικαιούχων.
Μέχρι τώρα έχουν χορηγηθεί στη χώρα πάνω από 156 εκατ. δόσεις εμβολίων.

Έφτασε η βοήθεια των ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, η Ινδία παρέλαβε τις πρώτες ποσότητες της αμερικανικής ιατρικής.
Στρατιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε πάνω από 400 φιάλες οξυγόνου, νοσοκομειακό εξοπλισμό και σχεδόν ένα εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο στο Νέο Δελχί, το οποίο βρίσκεται στο έλεος του ιού.
Ευρείας κλίμακας διεθνής επιχείρηση αρωγής έχει ξεκινήσει από πολλές χώρες.
Οι ΗΠΑ θα στείλουν ιατρικό υλικό αξίας άνω των 100 εκατ. δολαρίων τις επόμενες ημέρες για να βοηθήσουν την Ινδία ενώ οι ειδικές πτήσεις, με τις οποίες θα μεταφερθεί εξοπλισμός και υλικό που προσφέρουν επιχειρήσεις και ιδιώτες, θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.


Ιορδανία: Καταγράφηκαν 3 κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία

Η Ιορδανία κατέγραψε τρία κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Mamlaka TV, οι προσβληθέντες δεν είχαν ταξιδέψει, ενώ δύο κρούσματα καταγράφηκαν στο Αμάν και ένα στην Ζάρκα.
Η Ιορδανία κατέγραψε το 24ωρο που πέρασε 704 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, με τα οποία ανήλθε σε 712.077 ο συνολικός αριθμός τους, αλλά και 35 θανάτους από την COVID-19, με τους οποίους ανήλθε σε 8.871 ο συνολικός αριθμός.

ΠΟΥ: Εγκρίθηκε η επείγουσα χρήση του εμβολίου της Moderna κατά της covid-19

Την επείγουσα χρήση του εμβολίου της Moderna κατά της COVID-19, ενέκρινε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, του πέμπτου που επικυρώνεται από τον διεθνή οργανισμό για τέτοια χρήση, διαδικασία με στόχο να επισπευστεί η έγκριση του εμβολίου από τα κράτη.
«Στόχος είναι να καταστούν διαθέσιμα φάρμακα, εμβόλια και διαγνωστικά μέσα το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επείγουσα κατάσταση», εξήγησε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.
Η διαδικασία βοηθά χώρες που δεν έχουν τα μέσα να αξιολογήσουν μόνες τους την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια ενός φαρμάκου ή ενός εμβολίου να αποκτούν ταχύτερα πρόσβαση σε θεραπείες.
Παράλληλα θα επιτρέψει στον μηχανισμό Covax – που έχει συσταθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και εταίρους του (την Παγκόσμια Συμμαχία για Εμβόλια και Ανοσοποιήσεις -Gavi- και τον Συνασπισμό για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας) με στόχο τη διανομή εμβολίων κυρίως κατά της Covid σε μη προνομιούχα κράτη – να εξετάσει τη διάθεση επιπλέον εμβολίων.
Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μαριάντζελα Σιμάο δήλωσε χθες ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν περισσότερα εμβόλια διαθέσιμα λόγω προβλημάτων στην προμήθεια άλλων σκευασμάτων, μεταξύ των οποίων και εμβολίων από την Ινδία, χώρα που αποτελεί βασική πηγή για το παγκόσμιο πρόγραμμα διαμοιρασμού εμβολίων COVAX. Η Ινδία έχει περιορίσει τις εξαγωγές λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων που αντιμετωπίζει.
Η Moderna ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα το σχέδιο επέκτασης του παραγωγικού της δικτύου προκειμένου να αυξήσει τη δυναμικότητά της σε έως και 3 δισεκ. δόσεις το 2022.
Η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Ειδικών για τον Εμβολιασμό (SAGE) του ΠΟΥ έχει ήδη συστήσει από τον Ιανουάριο τη χρήση του εμβολίου της Moderna για όλες τις ηλικιακές ομάδες από 18 ετών και άνω.
Το σκεύασμα της Pfizer και του γερμανικού της εταίρου BionTech, που είναι επίσης ένα εμβόλιο τύπου mRNA όπως και της Moderna, ήταν το πρώτο εμβόλιο που καταχωρήθηκε για επείγουσα χρήση από τον ΠΟΥ λίγο πριν την έλευση του 2021.
Έκτοτε, ο ΠΟΥ έχει προσθέσει στον κατάλογο αυτό τα εμβόλια των Astrazeneca-SK Bio, Serum Institute of India και Johnson & Johnson.
Ο διεθνής οργανισμός υποβάλλει επίσης τα εμβόλια των Sinopharm και Sinovac κατά της Covid-19 σε εκτεταμένη αξιολόγηση, με τις αποφάσεις να αναμένονται έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

AstraZeneca: Καταθέτει αίτηση για έγκριση του εμβολίου της στις ΗΠΑ

Στην τελική ευθεία για να καταθέσει αίτημα για την χορήγηση του εμβολίου της στις ΗΠΑ είναι η AstraZeneca.
Διευθυντικά στελέχη της εταιρείας ανακοίνωσαν ότι η εταιρεία εργάζεται όσο γίνεται πιο γρήγορα για να συγκεντρώσει δεδομένα του εμβολίου κατά της COVID-19, προκειμένου να καταθέσει αίτηση για την έγκριση του εμβολίου από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, επεσήμαναν πως όγκος των δεδομένων είναι πολύ μεγάλος.
«Υπάρχουν πολλά περισσότερα δεδομένα, από μία μελέτη της Φάσης ΙΙΙ και έτσι, εργαζόμαστε όσο πιο γρήγορα γίνεται για να συνθέσουμε τα στοιχεία και να τα καταθέσουμε» ανέφερε ο Mene Pangalos, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της BioPharmaceuticals R&D στην AstraZeneca.
Από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας Pascal Soriot δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάποιο λάθος στα δεδομένα, αλλά ότι τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί έχουν μεγάλο όγκο.
Όπως ανακοίνωσε η AstraZeneca προγραμματίζει να καταθέσει τη σχετική αίτηση για την έγκριση του εμβολίου στις ΗΠΑ, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Πρόκειται για μία καθυστέρηση σημαντική μια και η εταιρεία είχε αρχικά ανακοινώσει πως θα κατέθετε τη σχετική αίτηση στα τέλη Μαρτίου.


53523452354235235235235352353.JPG


ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο σημείο του 2021 οι θάνατοι λόγω covid τον Απριλίο

Στο χαμηλότερο τους σημείο έπεσαν οι θάνατοι λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού σε εβδομαδιαία βάση στις ΗΠΑ.
Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων, οι θάνατοι διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στους 684 την ημέρα την τελευταία εβδομάδα, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος από τον περασμένο Οκτώβριο και κατά 80% μειωμένος σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως τον περασμένο Ιανουάριο ο μέσος ημερήσιος όρος των θανάτων την τελευταία εβδομάδα του μήνα ήταν 3.295, τον Φεβρουάριο 1.985, τον Μάρτιο 997 και τον Απρίλιο 684.
Αναμφίβολα πρόκειται για μια τεράστια μείωση που αποδίδεται στην επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Ανοίγει την 1η Ιουλίου η Νέα Υόρκη

Ενδεικτικό άλλωστε της προόδου που καταγράφουν οι ΗΠΑ στο μέτωπο της πανδημίας είναι ότι ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Bill de Blasio υποστήριξε πως στόχος είναι την 1η Ιουλίου να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες και η πόλη να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς ζωής, καθώς εκτιμάται ότι έχουν ήδη εμβολιαστεί περισσότερα από 6,4 εκατομμύρια από τα 8 εκατομμύρια των κατοίκων της.
Πάντως, ο de Blasio υποστήριξε πως δεν έχει συζητήσει ακόμα το θέμα αυτό με τον κυβερνήτη της Πολιτείας, Andrew Cuomo, ο οποίος πάντως ήρε μια σειρά από περιοριστικά μέτρα στην Πολιτεία της Νέα Υόρκης που αφορούν τη λειτουργία των εστιατορίων και των μπαρ.
Σημειώνεται πως πλήρες άνοιγμα έχει εξαγγείλει και το Τέξας.
654646464646.JPG

Προειδοποίηση ΠΟΥ στην Ευρώπη: Μην χαλαρώσετε άμεσα

Να μην χαλαρώσει άμεσα τα περιοριστικά μέτρα καλεί την Ευρώπη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος την προειδοποιεί ότι «μια κατάσταση αντίστοιχη με αυτήν στην Ινδία ενδέχεται να εμφανιστεί οπουδήποτε».
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, «η τεράστια υγειονομική κρίση που διέρχεται η Ινδία ίσως να οφείλεται στο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που πρωτοεντοπίστηκε στη χώρα, αλλά και σε άλλους παράγοντες, όπως η μη τήρηση των υγειονομικών κανόνων».
«Είναι πάντα τεράστια πρόκληση για τις χώρες όπου έχουν χαλαρώσει τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπου πραγματοποιούνται μαζικές συναθροίσεις, όπου υπάρχουν πιο μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη και όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι μικρή, όλα αυτά μπορεί να δημιουργήσουν την τέλεια καταιγίδα» ανέφερε ο Hans Kluge, διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.
Πάντως, ο Kluge υποστήριξε πως στις περίπου 50 χώρες που εξετάζει ο ΠΟΥ Ευρώπης «τα ατομικά και συλλογικά μέτρα δημόσιας υγείας και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης παραμένουν καθοριστικοί παράγοντες για την ανάσχεση της πανδημίας, την ώρα που ο αριθμός των νέων μολύνσεων στην περιοχή μειώνεται με σημαντικό ρυθμό για πρώτη φορά εδώ και δύο μήνες».
Εν τω μεταξύ, η Γαλλία ανακοίνωσε πως από τα μέσα Μαΐου αναμένεται να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα και την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες.

Ολλανδία: Αναβάλλεται η χαλάρωση των μέτρων

Η Ολλανδία ανέβαλε μία περαιτέρω χαλάρωση της εφαρμογής των μέτρων περιορισμού κατά του Covid - 19 μέχρι τουλάχιστον τη 18η Μαΐου, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης παραμένει υψηλός, ενώ τα νοσοκομεία δίνουν μάχη για να αντιμετωπίσουν το μεγάλο αριθμό των ασθενών που νοσούν από το νέο κορωνοϊό, όπως ανακοίνωσε την 1η Μαΐου 2021 η κυβέρνηση.
«Περνάμε το σημείο κορύφωσης του τρίτου κύματος.
Αλλά, η μείωση (του ποσοστού των μολύνσεων) δεν είναι ακόμη τόσο δυνατή» ανέφερε σε μία ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Υγείας, Hugo de Jonge.
Η Ολλανδία χαλάρωσε ελαφρώς τα μέτρα περιορισμού την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς έγινε άρση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενώ τα μπαρ και τα εστιατόρια που παρέμειναν κλειστά από τα μέσα Οκτωβρίου, μπορούν να εξυπηρετούν μικρές ομάδες πελατών σε εξωτερικούς χώρους, από το μεσημέρι μέχρι τις 18:00 το απόγευμα.
Με την παρουσία μικρού ακροατηρίου θεατών μπορούν να πραγματοποιούνται συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και ποδοσφαιρικοί αγώνες μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σε μία προσπάθεια να καταγραφεί το πως οι δραστηριότητες αυτές και οι εκδηλώσεις, θα μπορούν να πραγματοποιηθούν και πάλι, με ασφαλή τρόπο, κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού.
Στο επόμενο βήμα, γυμναστήρια, ζωολογικοί κήποι και πάρκα διασκέδασης θα επαναλειτουργήσουν στις 11 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση τον προηγούμενο μήνα, αλλά αυτό, αναβλήθηκε τώρα, τουλάχιστον για μία εβδομάδα, επισημαίνει το Reuters.
Η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει την ημερομηνία λήψης κάποιας απόφασης της, σχετικά με την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων περιορισμού.
Στις 30/4, καταγράφηκαν 2.706 ασθενείς που νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία της Ολλανδίας με πληθυσμό 17 εκατομμυρίων, ενώ 807 ασθενείς νοσηλεύονταν στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Από την έναρξη της πανδημίας, έχουν επιβεβαιωθεί 1,5 εκατομμύρια περιστατικά μόλυνσης από τον Covid – 19 στην Ολλανδία, με περισσότερους από 20.000 θανάτους.

Αυστραλία: Αντιμέτωπο με ένα δεύτερο σύντομο lockdown το Περθ

Αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο επιβολής ενός δεύτερου σύντομου lockdown σε διάστημα δύο εβδομάδων, βρίσκεται το Περθ, η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι, μετά τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων, ενός φρουρού ασφαλείας σε ξενοδοχείο καραντίνας και δύο συγκατοίκων του.
Ήδη, ο 20χρονος φρουρός ασφαλείας εργαζόταν στο ξενοδοχείο του Περθ Pan Pacific Hotel, ο οποίος είχε λάβει την πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19, έχει τεθεί σε καραντίνα μαζί με τους επτά συγκάτοικούς του, πέντε από τους οποίους έχουν μέχρι στιγμής αρνητικά αποτελέσματα στα τεστ που έχουν κάνει για τον νέο κορωνοϊό.
Ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας δήλωσε στις 1/5 ότι θα πρέπει να αποφασίσει αν η πρωτεύουσα της πολιτείας, η οποία μόλις την περασμένη εβδομάδα βγήκε από ένα τριήμερο lockdown μετά την καταγραφή ενός κρούσματος του νέου κορωνοϊού, θα τεθεί ξανά υπό τέτοιου είδους περιοριστικά μέτρα.
«Οι περιορισμοί που ισχύουν και η χρήση μασκών και η ικανότητά μας ιχνηλάτησης των επαφών και της διεξαγωγής τεστ μας δίνουν τη δυνατότητα να μην λάβουμε ακόμη μια απόφαση για lockdown», δήλωσε, προσθέτοντας πως «είναι πιθανό ότι αυτό μπορεί να αλλάξει αύριο ή την επόμενη ημέρα».
Η Αυστραλία, η οποία δεν έχει καταγράψει καμία άλλη εγχώρια μετάδοση του νέου κορωνοϊού, απαγόρευσε αυτό το σαββατοκύριακο στους πολίτες που βρίσκονταν στην Ινδία τις περασμένες 14 ημέρες να επιστρέψουν στη χώρα, καθώς η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο αντιμετωπίζει έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού και των θανάτων από την COVID-19.
Η Αυστραλία έχει σχεδόν εξαλείψει την εγχώρια μετάδοση μετά το κλείσιμο των συνόρων της για αυτούς που δεν είναι πολίτες της τον Μάρτιο του 2020 και έχει καταγράψει μέχρι σήμερα μόλις 29.800 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 910 θανάτους από την COVID-19.


Θερίζει η covid τη Βραζιλία –Ακόμη 2.656 θάνατοι και σχεδόν 67.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Στη Βραζιλία καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες ακόμη 2.656 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 66.964 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Έτσι, η  χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων που υφίσταται τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στον πλανήτη, μετρά επίσημα 406.437 θανάτους επί συνόλου 14.725.975 μολύνσεων.
Ειδικοί χαρακτηρίζουν τον επίσημο απολογισμό υποτιμημένο.
Τον Απρίλιο η Βραζιλία κατέγραψε ρεκόρ θανάτων σε μηνιαία βάση (82.266), για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Η καμπύλη των κρουσμάτων και των θανάτων μειώθηκε κάπως από τα τέλη Μαρτίου και μοιάζει να οδεύει σε σταθεροποίηση, πλην όμως σε πολύ υψηλό επίπεδο: ο μέσος όρος των θανάτων ημερησίως βρισκόταν μέχρι χθες στους 2.480 τις επτά προηγούμενες ημέρες, πέφτοντας από τους 3.000 και πλέον ημερησίως.
Κατά κεφαλήν, η Βραζιλία καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων ανά κατοίκους στη Λατινική Αμερική (192/100.000).

Μεξικό: Ακόμη 261 θάνατοι και πάνω από 3.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Ακόμη 61 ασθενείς με την COVID-19 κατέληξαν τις προηγούμενες 24 ώρες στο Μεξικό, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 3.025 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Πλέον, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο κράτος αυτό 126 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει ως εδώ τους 217.168 νεκρούς επί συνόλου 2.347.780 μολύνσεων.

Ρωσία: Ακόμη 8.697 νέα κρούσματα και 342 θάνατοι σε 24 ώρες

Ακόμη 8.697 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 2.699 στη Μόσχα, κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο η Ρωσία.
Πλέον, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στη χώρα ανήλθε σε 4.823.255.
Επιπλέον, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κυβερνητική ομάδα αντιμετώπισης της κρίσης με την πανδημία, 342 άνθρωποι κατέληξαν από την COVID-19 κατά τη διάρκεια του προηγούμενου 24ωρου και έτσι, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τότε που ξέσπασε η πανδημία στη χώρα ανήλθε σε 110.862.
Σημειώνεται ότι η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, σε δική της ξεχωριστή καταμέτρηση, έχει ανακοινώσει πάνω από 225.000 θανάτους στο διάστημα από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021.

Φιλιππίνες: Έφτασε το πρώτο φορτίο ρωσικών εμβολίων Sputnik V

Το πρώτο φορτίο με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά της COVID-19 παρέλαβαν οι Φιλιππίνες, όπως ανακοίνωσε το προεδρικό γραφείο.
Οι 15.000 δόσεις του εμβολίου θα χρησιμοποιηθούν σε τέσσερις πόλεις, στην περιοχή της πρωτεύουσας Μανίλα, όπου και βρίσκεται η μεγαλύτερη εστία εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων.
Σημειώνεται ότι το εν λόγω φορτίο αναμένονταν να φτάσει στις 25 Απριλίου, όμως καθυστέρησε η αποστολή του για διαχειριστικούς λόγους.

Περί δόσεων

Στο μεταξύ, οι Φιλιππίνες διαπραγματεύονται την αγορά 20 εκατομμυρίων δόσεων του ίδιου εμβολίου, στο πλαίσιο του στόχου που έχει τεθεί για τον εμβολιασμού πάνω από 70 εκατομμυρίων ενηλίκων.
Ήδη, έχουν παραληφθεί 4.04 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19, με ποσοστό 86% να προέρχεται από την κινεζική Sinovac Biotech και το υπόλοιπο ποσοστό να καλύπτεται από το εμβόλιο της AstraZeneca, μέσω της παγκόσμιας πρωτοβουλίας COVAX.
Πάνω από 1,8 εκατομμύρια δόσεις είχαν διατεθεί μέχρι την 27η Απριλίου, όπως δείχνουν τα στοιχεία της κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι στο Φιλιππίνες έχουν καταγραφεί περίπου στα 1,05 εκατομμύρια κρούσματα και 17.354 θάνατοι.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης