Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΥ: Ώθηση στο πρόγραμμα COVAX από τη Moderna και τη Σουηδία

ΠΟΥ: Ώθηση στο πρόγραμμα COVAX από τη Moderna και τη Σουηδία

Στο πρόγραμμα του ΠΟΥ η Moderna θα παραδώσει συνολικά 500 εκατομμύρια δόσεις και 35 εκατομμύρια δόσεις φέτος - Δωρεά 1 εκατομμυρίου εμβολίων της AstraZeneca από τη Σουηδία

Σχετικά Άρθρα
Περί τις 34 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19 θα παράσχει φέτος η φαρμακοβιομηχανία Moderna ενώ τη ίδια ώρα η Σουηδία έκανε δωρεά 1 εκατομμυρίου εμβολίων της AstraZeneca στο παγκόσμιο πρόγραμμα COVAX, μια μικρή ώθηση στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠOY) για το εμβολιασμό των πολιτών των φτωχότερων κρατών του πλανήτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

Παραγωγή

Η συμφωνία αγοράς που συνάφθηκε με τη Moderna προβλέπει έως και 500 εκατομμύρια δόσεις, όμως η παράδοσή τους θα ξεκινήσει στο τέταρτο τρίμηνο, με 34 εκατομμύρια δόσεις να είναι διαθέσιμες αυτόν τον χρόνο, αναφέρει σήμερα η συμμαχία εμβολιασμών GAVI.
Ο κύριος όγκος των εμβολίων, 466 εκατομμύρια, θα είναι διαθέσιμος τον επόμενο χρόνο, προστίθεται.

Τιμές

Η Moderna σημείωσε, σε μια ανακοίνωση, ότι οι δόσεις θα προσφερθούν στη «χαμηλότερη κλιμακωτή τιμολόγηση», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Από την άλλη, η δωρεά της Σουηδίας είναι η δεύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη Γαλλία τον περασμένο μήνα που προχώρησε σε σχετική δωρεά, εν μέσω των ανησυχιών για την ολοένα και μεγαλύτερη ανισότητα στη διανομή των εμβολίων, αφότου οι πλούσιες χώρες συγκέντρωσαν αποθέματα εμβολίων για τους πολίτες τους.

AstraZeneca

Η Σουηδία είχε αναστείλει προσωρινά τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca τον Μάρτιο έπειτα από αναφορές για σπάνια, αλλά σοβαρά, περιστατικά δημιουργίας θρόμβων στο αίμα, μεταξύ ανθρώπων που είχαν κάνει το εμβόλιο.
Αργότερα, επανέλαβε τη χρήση του εμβολίου, όμως μονάχα για τους ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και άνω.
Η δωρεά της Σουηδίας στοχεύει να βοηθήσει στην άμεση κάλυψη στις καθυστερήσεις προμήθειας, διασφαλίζοντας ότι ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να χορηγήσουν δεύτερες δόσεις σε υψηλού κινδύνου ομάδες, σύμφωνα με την Gavi.

Σε 92 κράτη

Από τα τέλη Φεβρουαρίου, η συμμαχία κρατών Gavi έχει αποστείλει 49 εκατομμύρια δόσεις Covid-19 σε 121 χώρες, κυρίως του εμβολίου της AstraZeneca.
Το πρόγραμμα COVAX ελπίζει να έχει 2 δισεκατομμύρια δόσεις διαθέσιμες έως το τέλος του 2021, οι μισές εκ των οποίων θα πάνε σε 92 χώρες χαμηλότερου εισοδήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης