Τελευταία Νέα
Διεθνή

Vestager (Κομισιόν): «Παρεμβατικοί» κανόνες για τη δράση των κινεζικών επιχειρήσεων εντός της ΕΕ

Vestager (Κομισιόν): «Παρεμβατικοί» κανόνες για τη δράση των κινεζικών επιχειρήσεων εντός της ΕΕ

Η Κίνα είναι «για εμάς και ένας συστημικός αντίπαλος», δήλωσε η Επίτροπος Margrethe Vestager συμπληρώνοντας ότι η ΕΕ επιδιώκει επίσης να σταθμίσει πόσο εξαρτάται από ορισμένους παγκόσμιους προμηθευτές

Σχετικά Άρθρα

«Παρεμβατικούς» κανόνες χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αποτρέπει τις επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό - όπως αυτές από την Κίνα – από το να υποσκελίζουν του ευρωπαίους σνταγωνιστές τους, προειδοποίησε η επίτροπος Ανταγωνισμού της Κομισίον Margrethe Vestager, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τρίτη 4 Μαίου 2021.
Αναφερόμενη σε προτάσεις που αποσκοπούν στον περιορισμό του δυνητικά αθέμιτου ανταγωνισμού, η Margrethe Vestager υπογράμμισε ότι τα μέτρα χρειάζεται να έχουν «επαρκές αποτρεπτικό αποτέλεσμα» ώστε να εξυπηρετήσουν τον σκοπό τους.

Επιδοτήσεις

«Έχουμε δει παραδείγματα εξαγορών, ισχυρές υποψίες σε διαδικασίες υποβολής τεραστιων προσφορών όπου επιχειρήσεις που πρέπει να σταθούν στα πόδια τους και να αναλάβουν τα συμβόλαια, υποσκελίζονται από επιχειρήσεις που λαμβάνουν επιδοτήσεις από ξένες κυβερνήσεις», δήλωσε η Vestager στο διαδικτυακό Wall Street Journal.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει Τετάρτη 6 Μαϊου 2021 μέτρα για την ακύρωση συμφωνιών που βασίζονται σε αθέμιτες επιδοτήσεις ή ακόμη και θα επιβάλλονται πρόστιμα.

Υποστήριξη

Παρόλο που η Κίνα δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε σχέδιο των προτάσεων που έλαβε γνώση το Bloomberg News, η κίνηση αυτή απάντα στις μομφές από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ότι οι εταιρείες της ασιατικής χώρας λαμβάνουν υποστήριξη την οποία αυτές δεν μπορούν να ανταγωνιστούν.
Η Vestager είπε ότι οι κανόνες θα επέτρεπαν στην ΕΕ να επιβάλει «ισχυρότερα ένδικα μέσα, για παράδειγμα να επιβάλει πρόσβαση (σ.σ. σε τρίτους)» εάν μια χρηματοδοτούμενη από το κράτος επιχείρηση διαθέτει υποδομες όπως λιμάνια ή αεροδρόμια.

Συστημικός αντίπαλος

Η Κίνα είναι «για εμάς και ένας συστημικός αντίπαλος», δήλωσε ο Vestager και η ΕΕ επιδιώκει επίσης να σταθμίσει πόσο εξαρτάται από ορισμένους παγκόσμιους προμηθευτές.
Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα καταλήξουμε σε μια κατάσταση όπου έχουμε μια εξάρτηση με κάποιον με τον οποίο είμαστε σε συστημική αντιπαλότητα», σημείωσε η Vestager.

Συμφωνίες

Σύμφωνα με το σχέδιο κανόνων της ΕΕ, το οποίο θα οριστικοποιηθεί μόνο την Τετάρτη (5/5), οι εταιρείες που έχουν τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ (600 εκατομμύρια δολάρια) έσοδα στην Ευρώπη και έλαβαν περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ στήριξης από ξένο κράτος τα τελευταία τρία χρόνια θα πρέπει να λάβουν την έγκριση της Κομισίον για να συνάπτουν συμφωνίες.

Πρόστιμα

Η ΕΕ θέλει επίσης θα είναι σε θέση να επιβάλλει πρόστιμο σε εταιρείες έως και το 10% των ετήσιων εσόδων τους, εάν διαπιστώσει ότι μια εταιρεία επωφελήθηκε άδικα από επιδότηση τρίτης χώρας - συμπεριλαμβανομένης μιας απεριόριστης κρατικής εγγύησης ή πιστωτικού ορίου που ξεπερνά αυτό των Ευρωπαίων ανταγωνιστών.
Η ΕΕ προειδοποιεί στο προσχέδιο των κανονισμών ότι θα μπορούσε να ακυρώσει κρατικές συμβάσεις με εταιρείες που αποκτούν αθέμιτο πλεονέκτημα από τέτοιες επιδοτήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης