Οικονομία

Άντλησε 3 δισ. από τις αγορές το ελληνικό Δημόσιο, με 5ετές ομόλογο και επιτόκιο 0,19% - Προσφορές 20,5 δισ.

Άντλησε 3 δισ. από τις αγορές το ελληνικό Δημόσιο, με 5ετές ομόλογο και επιτόκιο 0,19% - Προσφορές 20,5 δισ.

Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε περίπου 3 δισ. με το επιτόκιο στο 0,19% ή mid swap + 47 μονάδες βάσης

Σχετικά Άρθρα
(upd5) Στην έκδοση 5ετούς ομολόγου προχώρησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), αντλώντας 3 δισ. ευρώ.
Το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα, 5 Μαΐου 2021, στις 10:30 το πρωί και έκλεισε στις 14:30.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε στο 5ετές ομόλογο με τελικό επιτόκιο 0,19% ή mid swap + 47 μονάδες βάσης και με τις αρχικές τιμές να προσδιορίζουν την απόδοση στο 0,28%.
Να σημειωθεί ότι το 5ετές λήξης 2026 έχει απόδοση 0,155%, οι παλαιότερες εκδόσεις εμφανίζουν αρνητικό επιτόκιο -0,08% και το ελληνικό 10ετές ομόλογο διαπραγματεύεται στο 0,96%
Οι προσφορές έφτασαν τα 20,5 δισ. ευρώ υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό 6,8 φορές.
Η έκδοση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είχε παρόμοιο ενδιαφέρον σε σχέση με παρελθούσες εκδόσεις, όπως το 30ετές, προφανώς λόγω της χαμηλής απόδοσης.

Οι σύμβουλοι της έκδοσης

Σύμβουλοι στην έκδοση 5ετούς ομολόγου, ήτοι λήξεως Φεβρουαρίου 2026, ανέλαβαν οι Barclays, BofA Securities, Citi, Commerzbank, Morgan Stanley και Societe Generale.
Η Ελλάδα, η οποία αναμένει δημοσιονομικό έλλειμμα 3,9% του ΑΕΠ για το 2021, έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα 8 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος από ένα 30ετές ομόλογο που εξέδωσε τον Μάρτιο του 2021, την πρώτη του λήξη σε σχεδόν μια δεκαετία, καθώς και από μια δεκαετία έκδοση και ιδιωτική τοποθέτηση τον Ιανουάριο.
bond3.JPG

Αναλυτικά η ανακοίνωση της 4ης Μαΐου 2021

Η Ελληνική Δημοκρατία, με αξιολόγηση Ba3/BB/BB/BBL (Moody's/S&P/Fitch/DBRS), έχει αναθέσει στις Barclays, BofA Securities, Citi, Commerzbank, Morgan Stanley και Societe Generale ως Joint Lead Managers για μια νέα έκδοση 5ετούς τίτλου σε ευρώ με λήξη Φεβρουαρίου 2026.
Η (κοινοπρακτική) συναλλαγή θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον, υπό τον όρο των συνθηκών της αγοράς.

bond_1.JPG

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα

«Η χώρα, σήμερα, βγήκε και πάλι, με μεγάλη επιτυχία, στις διεθνείς αγορές.
Άντλησε, μέσω της έκδοσης 5ετούς ομολόγου, 3 δισ. ευρώ, με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό ως προς το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, ανεξαρτήτως διάρκειας.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία αντίστοιχη έκδοση πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019, από την προηγούμενη Κυβέρνηση, με επιτόκιο 3,6%.
Επιπλέον, η σημερινή έκδοση είχε μεγάλη υπερκάλυψη και εξαιρετική ποιότητα.
Ενώ, επίσης, πραγματοποιήθηκε σήμερα και δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, με νέο ιστορικό ρεκόρ απόδοσης, -0,4%!
Όλα αυτά συνιστούν αναγνώριση των θυσιών της κοινωνίας και της αξιοπιστίας και αποδοτικότητας της κυβερνητικής πολιτικής.
Η μεθοδική δουλειά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, και συνολικά του Υπουργείου Οικονομικών και της Ελληνικής Κυβέρνησης, φέρνει θετικά αποτελέσματα.
Από τον Ιούλιο του 2019, όταν η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει αντλήσει – συνολικά – 25 δισ. ευρώ από τις αγορές, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.
Έτσι, παρά τις αυξημένες δυσκολίες και την πρωτόγνωρη αβεβαιότητα, καταφέρνουμε να διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σε ασφαλές ύψος.
Η σημερινή ψήφος εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά πρόσφατων θετικών οικονομικών εξελίξεων, όπως είναι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής, η τόνωση του δείκτη της μεταποίησης και η βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.
Εξελίξεις που πιστοποιούν την ορθότητα, την αποτελεσματικότητα και τη διορατικότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, η οποία εδράζεται στη στοχευμένη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών.
Πάνω σε αυτή τη βάση, με σχέδιο, αυτοπεποίθηση και συστηματική δουλειά, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, ώστε να θέσουμε – άμεσα – τη χώρα σε τροχιά υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης