Σαν σήμερα, πριν από 19χρόνια, στις 5 Μαΐου του 2002, ο Παναθηναϊκός εκθρόνισε την Μπολόνια, γράφοντας ιστορία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.
Ήταν ανήμερα του Πάσχα, όταν ο Παναθηναϊκός στέφθηκε για τρίτη φορά Πρωταθλητής Ευρώπης, στον αλησμόνητο τελικό μέσα στο σπίτι της πανίσχυρης, τότε, Κίντερ Μπολόνια. Οι «πράσινοι» έγραψαν ιστορία, καθώς έγιναν η πρώτη ομάδα που νίκησε στον τελικό την οικοδέσποινα του Final 4 και κατέκτησε το τρόπαιο.
Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς... «σκότωσε» την Μπολόνια του Έτορε Μεσίνα, που ήταν και το φαβορί και περίμενε να πανηγυρίσει μέσα στην έδρα της. Οι Ιταλοί είχαν σπουδαίους παίκτες στο ρόστερ τους όπως ο Τζινόμπιλι, ο Μπετσίροβιτς, ο Άντερσεν, ο Ριγκοντό, ο Σμόντιτς κι ο Γιάριτς, αλλά στο τέλος ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που πετούσε στα ουράνια.
Καθοριστικός για τους «πράσινους» ήταν ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, ενώ κορυφαίοι ήταν επίσης οι Μποντιρόγκα και Κουτλουάι.
Αν και το πρώτο δεκάλεπτο ήταν μοιρασμένο, στο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να χάνει με οχτώ πόντους (40-48), όμως στο τέλος του αγώνα (89-83) το «Παλαμαλαγκούτι» έμεινε σιωπηλό και αναγκάστηκε να χειροκροτήσει τον Παναθηναϊκό που σήκωνε το τρίτο του ευρωπαϊκό τρόπαιο, με τον Μποντιρόγκα να αναδεικνύεται MVP του Final 4 και μέλος της καλύτερης πεντάδας της διοργάνωσης.
Ήταν μάλιστα ο τρίτος συνεχόμενος τελικός του «τριφυλλιού» στην κορυφαία διασυλλογική μπασκετική διοργάνωση, έπειτα από το 2000 και το 2001, αλλά το 2002 μόνο φαβορί δεν ήταν..
Αυτόν τον ρόλο τον είχε αναλάβει η οικοδέσποινα του Final 4, Κίντερ Μπολόνια, που είχε κατακτήσει την πρώτη έκδοση της σύγχρονης Euroleague την περίοδο 2000/01 και διεκδικούσε τον τίτλο του ενωμένου ξανά ευρωπαϊκού μπάσκετ, αφού το 2001 είχε γίνει και η Suproleague με νικήτρια την Μακάμπι. Σήμερα είναι αποδεκτό το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο υπήρξαν δύο πρωταθλήτριες ομάδες καλαθοσφαίρισης στην Ευρώπη.
Η Θεία λειτουργία πριν από τον τελικό
Η αποστολή του Παναθηναϊκού το Μεγάλο Σάββατο στην Μπολόνια καθόταν σε αναμμένα κάρβουνα. Η μεγάλη νίκη στον ημιτελικό επί της Μακάμπι (με την οποία πάρθηκε και η ρεβάνς για την ήττα στον τελικό της Suproleague ένα χρόνο νωρίτερα) είχε δημιουργήσει αίσθημα ανάτασης, αλλά οι Ορθόδοξοι της αποστολής ήθελαν να εκπληρώσουν και το θρησκευτικό τους καθήκον πριν ριχτούν στη μάχη του τελικού.
Στην καθολική Ιταλία όμως ήταν δύσκολο να βρεθεί ορθόδοξος ναός, ωστόσο οι παίκτες του Παναθηναϊκού επέμειναν και τελικά δικαιώθηκαν. Με την πολύτιμη βοήθεια του ελληνικού προξενείου στην Μπολόνια εντοπίστηκε ένας μικρός ορθόδοξος ναός και έτσι, με τις λαμπάδες παραμάσχαλα, πήγαν στη λειτουργία της Αναστάσεως λίγο πριν το ρολόι δείξει 12 το βράδυ.
Ο άσος στο μανίκι του Ομπράντοβιτς
Ο Ομπράντοβιτς για να καταφέρει να αλώσει το «Παλαμαλαγκούτι» έπρεπε να παίξει στρατηγικά, και ως άριστος γνώστης της ψυχολογίας των παικτών του, ο Ζοτς πόνταρε στον εγωισμό του Λάζαρου Παπαδόπουλου τον οποίο ελάχιστοι στο ευρωπαϊκό μπάσκετ ήξεραν εκείνη την εποχή: «Θέλω να μπεις μέσα και να τους δείξεις ότι έχεις αρχ...» είπε στον Έλληνα σέντερ πριν τον βάλει στο γήπεδο και ο Λάζος τον δικαίωσε απόλυτα.
Με πρωταγωνιστή τον Παπαδόπουλο, ο Παναθηναϊκός άλλαξε τα δεδομένα της αναμέτρησης. Το «τριφύλλι» όχι μόνο μείωσε τη διαφορά αλλά κατάφερε να περάσει και μπροστά, ενώ λίγα λεπτά πριν από το τέλος έγινε το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη νίκη (το σκορ ήταν 80-72).
Κουτλουάι vs Μπετσίροβιτς
Για την ανάδειξη του Παναθηναϊκού σε πρωταθλητή Ευρώπης, για τρίτη φορά στην ιστορία του, υπήρξε ένα πολύ κομβικό σημείο. Δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του αγώνα, οι Ιμπραϊμ Κουτλουάι και Σάνι Μπετσίροβιτς έβαλαν, ή και όχι, το χεράκι τους.. Συγκεκριμένα ο Σλοβένος, με το σκορ στο 80-82 υπέρ των γηπεδούχων, έχασε δύο ελεύθερες βολές και στην αμέσως επόμενη επίθεση ο Τούρκος σταρ τον τιμώρησε.
Ο Κουτλουάι προσποιήθηκε με εκείνο το αρχοντικό του στιλ, ελευθερώθηκε και με μια «τρίποντη βόμβα» έβαλε την ομάδα του μπροστά στο σκορ και χάρισε ουσιαστικά στον Παναθηναϊκό τον πιο απροσδόκητο τίτλο στην ιστορία του. Μάλιστα έγινε ο πρώτος Τούρκος που κατέκτησε το τρόπαιο της Euroleague.
Η ομάδα του Ομπράντοβιτς, αν και αουτσάιντερ, κατάφερε να κερδίσει το μεγαθήριο της Μπολόνια και να σοκάρει την ομάδα του Μεσίνα. Έχοντας ως ευεργέτες τον Παύλο και τον Θανάση Γιαννακόπουλο, δυο ανθρώπους που άφησαν το στίγμα τους, τόσο στο ελληνικό όσο και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, και συνεισέφεραν τα μέγιστα στην οικογένεια του «τριφυλλιού», ο Παναθηναϊκός έχτισε χαρακτήρα και μια βαριά φανέλα, η οποία με τα χρόνια συνεχώς και μεγάλωνε, φτάνοντας τα έξι αστέρια.
Στατιστικά
Τα δεκάλεπτα: 23-23, 40-48, 66-61, 89-83.
ΚΙΝΤΕΡ ΜΠΟΛΟΝΙΑ (Μεσίνα): Τζινόμπιλι 27 (3/5δ., 3/5τρ., 12/13β., 5ρ., 2ασ., 3κλ., 3λ.), Σμόντις 23 (6/7δ., 2/4τρ., 5/7β., 6ρ., 2κλ., 2λ.), Γιάριτς 11 (4/7δ., 0/5τρ., 3/8β., 5ρ., 5ασ., 3κλ., 2λ.), Γκρέιντζερ 10 (2/2δ., 2/4τρ.,0/2β.), Φρόζινι 8, Μπετσίροβιτς 4, Ριγκοντό 3, Γκρίφιθ 2, Άντερσεν 3
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ομπράντοβιτς): Κουτλουάι 22 (3/5δ., 4/7τρ., 4/6β., 5ρ.), Μποντιρόγκα 21 (7/12δ., 1/2τρ., 4/4β., 7ρ., 4ασ., 1κλ., 2λ.), Παπαδόπουλος 12 (4/7δ., 4/4β., 5ρ., 3λ.), Αλβέρτης 11 (3/4δ., 1/3τρ., 2/2β., 3ρ., 3κλ.), Μίντλετον 10 (2/4δ., 6/8β.), Ρότζερς 7, Μουλαομέροβιτς 6 , Καλαϊτζής, Σάντσες
Στιγμιότυπα του αγώνα
Ευτυχία Γιαπουτζή
Σχόλια αναγνωστών