Τελευταία Νέα
Διεθνή

HΠΑ: Υποβαθμίζουν τις ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις αξιωματούχοι της Fed

tags :
HΠΑ: Υποβαθμίζουν τις ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις αξιωματούχοι της Fed

Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο Charles Evans και το μέλος του Δ.Σ. Michelle Bowman επισήμαναν ότι υφίσταται μικρός κίνδυνος να διατηρηθεί ο πληθωρισμός επί μακρόν σε υψηλά επίπεδα

Είναι απίθανο να τεθεί εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παρά τις άνευ προηγουμένου δημοσιονομικές δαπάνες στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης της πανδημίας, ανέφεραν αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τετάρτη 5 Μαΐου 2021.
«Νομίζω ότι είναι απομακρυσμένος ο κίνδυνος να εξελιχθεί αυτό το σενάριο», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed του Σικάγου Charles Evans κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου στο Levy Economics Institute of Bard College.
Το μέλος του ΔΣ της Fed Michelle Bowman, πραγματοποίησε παρόμοια σχόλια, υπογραμμίζοντας ότι ο κίνδυνος επίμονων πληθωριστικών πιέσεων, πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας «φαίνεται ακόμα μικρός», παρά τις βελτιωμένες προοπτικές όσον αφορά την ανάπτυξη.

Δημοσιονομικά μέτρα

Ο επικεφαλής της Fed του Σικάγου, ο οποίος εδώ και καιρό εξέφραζε τις ανησυχίες του για το χαμηλό ύψος του πληθωρισμού, απάντησε στους επικριτές των δημοσιονομικών μέτρων της κυβέρνησης Biden, στους οποίους περιλαμβάνονται όχι μόνο Ρεπουμπλικάνοι αλλά και ορισμένοι ικονομολόγοι που συνδέονται με το Δημοκρατικό κόμμα.
Οι περισσότεροι από τους συναδέλφους του Evans στη Fed, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Jerome Powell τους τελευταίους μήνες αρνούνται σταθερά αυτού του είδους τις επικρίσεις.
Αντ 'αυτού, έχουν επισημάνει τη σημασία της δημοσιονομικής στήριξης όσον αφορά την ταχεία επιστροφή της αγοράς εργασίας σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

«Πιο θετικό»

«Με βάση αυτές τις εξελίξεις, οι προοπτικές για την ανάπτυξη και την ανεργία είναι πολύ πιο θετικές σήμερα από ό, τι πριν από λίγους μήνες σημείωσε ο Evans, αναφερόμενος στα νέα μέτρα που προτεινε η κυβέρνηση Biden.
Οι αξιωματούχοι της Fed, μετά τη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (Federal Open Market Committee) που καθορίζει την πολιτική της κεντρικής τράπεζας, διατήρησαν τα επιτόκια σχεδόν στο μηδέν και επιβεβαίωσαν την πολιτική της αγοράς ομολόγων με ρυθμό 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα έως ότου η οικονομία  σημειώσει «σημαντική περαιτέρω πρόοδο προς τους στόχους απασχόλησης και πληθωρισμού.
Ο Powell δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι θα χρειαζόταν «μικρό διάστημα» για να βρεθεί η οικονομία σε αυτή την κατάσταση.

Επιτόκια

Τον Μάρτιο, η FOMC δημοσίευσε προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες οι περισσότεροι αξιωματούχοι δεν περίμεναν την αύξηση του επιτοκίου αναφοράς της κεντρικής τράπεζας από το τρέχον σχεδόν μηδενικό επίπεδο πριν από το 2024.
Επισης, σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, ο πληθωρισμός θα παρέμενε στο 2% ή λίγο πάνω από το 2% για τα επόμενα τρία χρόνια, και το ποσοστό ανεργίας σταδιακά θα μειωθεί στο επίπεδο πριν από την πανδημία, στο 3,5%, έως το τέλος του 2023.

Στα μέσα Ιουνίου

Ο Bowman υπογράμμισε ότι μερικές από αυτές τις προβολές φαίνονται πλέον ξεπερασμένες, με την ανάκαμψη να προχωρά ταχύτερα από ό, τι προβλεπόταν τον Μάρτιο.
Η FOMC θα δημοσιοποιήσει νέες προβλέψεις στα μέσα Ιουνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης