Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο έλεος της covid η Ινδία, φόβοι για έξαρση σε γειτονικά κράτη – Θετικά νέα από Moderna

Στο έλεος της covid η Ινδία, φόβοι για έξαρση σε γειτονικά κράτη – Θετικά νέα από Moderna
Αντιδράσεις για την απόφαση των ΗΠΑ να στηρίξουν την άρση πατέντας για τα εμβόλια
Σχετικά Άρθρα
Υπό τις αντιδράσεις – θετικές και αρνητικές - της απόφασης του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden να στηρίξει την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προσωρινή άρση της πατέντας των εμβολίων κατά της covid, η Ινδία εξελίσσεται σε μια τεράστια υγειονομική βόμβα, η οποία απειλεί όλο τον πλανήτη.
Κι αυτό γιατί αρχίζουν να επιβεβαιώνονται οι προειδοποιήσεις των ειδικών, οι οποίοι έχουν επισημάνει τον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης έξαρσης κρουσμάτων στην Ινδία και τη διασπορά του ιού σε γειτονικά κράτη με χαμηλό αριθμό εμβολιασμών, κάτι που θα έδινε νέο έδαφος στον ιό να εξαπλωθεί και να μεταλλαχθεί, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο και το παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμών που είναι σε εξέλιξη.
Ήδη υπάρχουν αναφορές πως ο ιός εξαπλώνεται στην αγροτική Ινδία, όπου και διαμένει το 70% του 1,3 δισεκατομμυρίων των κατοίκων της, ενώ γίνεται λόγος για τεράστια διασπορά του ιού στο Νεπάλ, όπου και καταγράφονται ημερησίως 20 κρούσματα ανά 100.000 πολίτες, ότι δηλαδή συνέβαινε πριν δύο εβδομάδες στην Ινδία.
Είναι χαρακτηριστικό πως τα θετικά τεστ στο Νεπάλ ανέρχονται στο 44%, ποσοστό που προμηνύει πως έρχεται μια τεράστια υγειονομική κρίση στο κράτος των 31 εκατομμυρίων κατοίκων.
Εν μέσω της ανησυχίας να μετατραπεί η νοτιοανατολική Ασία σε μια νέα τεράστια εστία του ιού, αισιόδοξα νέα έρχονται από τη Moderna, η οποία ανακοίνωσε πως είναι θετικά τα αποτελέσματα για μια τρίτη δόση εμβολίου αλλά και για μια τροποποιημένη εκδοχή του για τη νοτιοανατολική παράλλαξη του ιού.

Η επιδημία με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 155.327.705 και οι νεκροί 3.245.054
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 32.558.718 κρούσματα και 579.286 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 21.077.410 και τρίτη σε νεκρούς με 230.168
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 414.399και τρίτη σε κρούσματα με 14.930.183
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.767.738
• Πέμπτη η Τουρκία με 4.955.594 και έκτη η Ρωσία με 4.799.872
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.441.644 και όγδοη η Ιταλία με 4.070.400
• Ένατη η Ισπανία με 3.551.262 και δέκατη η Γερμανία με 3.484.755
ffg.JPG
Moderna: Θετικά αποτελέσματα για τρίτη δόση και τροποποιημένο εμβόλιο

Για θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τις δοκιμές μια τροποποιημένης εκδοχής του εμβολίου της, η οποία αναπτύχθηκε ειδικά κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους όπως και για την επίδραση μιας τρίτης δόσης του αρχικού εμβολίου της κατά της COVID-19 έκανε λόγο η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna.
«Έχουμε ενθαρρυνθεί από αυτά τα νέα δεδομένα, τα οποία ενισχύουν την εμπιστοσύνη μας στην ιδέα ότι η στρατηγική μας για επαναληπτικές (δόσεις) θα πρέπει να παρέχει προστασία κατά των νέων αυτών παραλλαγμένων στελεχών» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Moderna
Όπως έγινε γνωστό, 40 άνθρωποι, οι οποίοι είχαν ήδη εμβολιαστεί, δηλαδή είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του αρχικού εμβολίου της Moderna μεταξύ έξι και οκτώ μηνών πριν από τις δοκιμές αυτές, μετείχαν σε αυτές.
Ορισμένοι έλαβαν μια τρίτη δόση μιας νέας φόρμουλας (ονομάζεται mRNA-1273.351) που αναπτύχθηκε κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού και άλλοι μια τρίτη δόση του αρχικού εμβολίου.
«Οι δύο αυτές επιλογές αύξησαν τους τίτλους (επίπεδα) των εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2 και δύο ανησυχητικών παραλλαγμένων στελεχών του, δηλαδή του νοτιοαφρικανικού και του βραζιλιάνικου.
Τα ποσοστά των αντισωμάτων μετρήθηκαν στους μετέχοντες δύο εβδομάδες μετά την τρίτη λήψη σκευάσματος.
Αυτά αυξήθηκαν σε παρόμοια ή υψηλότερα επίπεδα από αυτά που διαπιστώθηκαν μετά την πρώτη σειρά των δύο δόσεων.
Η φόρμουλα του εμβολίου που αναπτύχθηκε ειδικά κατά του παραλλαγμένου στελέχους που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική αποδείχθηκε πιο αποτελεσματική εναντίον του από το αρχικό εμβόλιο» επισημαίνει η Moderna.
6543363634.JPG
Στο έλεος της covid η Ινδία – Νέα παγκόσμια ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων

Παραδομένη στο έλεος της covid είναι η Ινδία καθώς το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε νέα παγκόσμια ημερήσια ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, η Ινδία ανακοίνωσε πως τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 412.262 νέα κρούσματα και 3.980 θανάτους.
Πρόκειται για αριθμούς που δεν έχουν προηγούμενο από την έναρξη της επιδημίας.
Συνολικά η Ινδία μετρά 230.168 νεκρούς επί συνόλου άνω των 21 εκατομμυρίων μολύνσεων.
Την ίδια στιγμή που η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη, με τα νοσοκομεία να έχουν καταρρεύσει καθώς εξακολουθούν να καταγράφονται τεράστιες ελλείψεις σε κλίνες και οξυγόνο, ειδικοί υποστηρίζουν πως οι αριθμοί που αναφέρονται ενδεχομένως να είναι έως και 10 φορές χαμηλότεροι από τους πραγματικούς αριθμούς θυμάτων και μολύνσεων.
Ιδιαίτερο πλήγμα δέχεται η πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί, αν και υπάρχουν έντονες ανησυχίες για την επέκταση της επιδημίας και στις αγροτικές περιοχές, όπου εκτιμάται ότι διαμένει περίπου το 70% του 1,3 δις των κατοίκων της Ινδίας.
Παράλληλα οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη, καθώς η κορύφωση του δεύτερου κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ινδία ενδέχεται να σημειωθεί αρκετές εβδομάδες αργότερα.

ΠΟΥ: Στην Ινδία το 46% των νέων κρουσμάτων και το 25% των θανάτων την περασμένη εβδομάδα

Το 46% των νέων κρουσμάτων και το 25% των θανάτων που καταγράφηκαν παγκοσμίως την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκαν στην Ινδία υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας πως το νέο κύμα της επιδημίας εξαπλώνεται και στις γειτονικές της Ινδίας χώρες.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 5,7 εκατομμύρια νέα κρούσματα κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο και περισσότεροι από 93.000 θάνατοι.
Η Ινδία ανέφερε σχεδόν 2,6 εκατομμύρια νέα κρούσματα - αύξηση 20% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα - και 23.231 θανάτους.
Σημειώνεται πως τα στοιχεία βασίζονται σε επίσημους απολογισμούς, αν και οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν πως οι πραγματικοί αριθμοί είναι κατά πολύ υψηλότεροι.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ενδείξεις ότι το νέο κύμα της πανδημίας εξαπλώνεται από την Ινδία στις γειτονικές της χώρες.
Το Νεπάλ κατέγραψε αύξηση 137% στα κρούσματα κορωνοϊού την περασμένη εβδομάδα ενώ και στη Σρι Λάνκα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
345353542525255445235.JPG
Αντιδράσεις για την απόφαση ΗΠΑ για άρση της πατέντας

Την απογοήτευση της για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden να στηρίξει την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19 διατυπώνει η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών (IFPMA).
«Είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τον στόχο τα εμβόλια κατά της Covid-19 να μοιράζονται γρήγορα και δίκαια σε όλο τον κόσμο.
Αλλά όπως συνεχίζουμε να λέμε, μια προσωρινή άρση είναι η κοινή αλλά λάθος απάντηση σε ένα σύνθετο πρόβλημα.
Η άρση των πατεντών στα εμβόλια για την Covid-19 δεν θα αυξήσει την παραγωγή, ούτε θα παράσχει πρακτικές λύσεις που χρειάζονται για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.
Αντιθέτως πιθανώς θα οδηγήσει σε αποσυντονισμό» αναφέρει η IFPMA, υποστηρίζοντας πως «οι πραγματικές προκλήσεις είναι οι εμπορικοί φραγμοί, η συμφόρηση στις αλυσίδες εφοδιασμού, οι ελλείψεις πρώτων υλών και η «προθυμία των πλούσιων χωρών να αρχίσουν να μοιράζονται δόσεις με φτωχές χώρες».

Η απόφαση Biden

Ο πρόεδρος Biden υποστήριξε σε χθεσινές του δηλώσεις ότι στηρίζει την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19, καθώς δεχόταν πιέσεις από τους Δημοκρατικούς βουλευτές και από περισσότερες από 100 χώρες.
Ο Biden που είχε ταχθεί υπέρ της άρσης των πατεντών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, δήλωσε ότι στηρίζει αυτήν την πρόταση.
Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου, Katherine Tai,, εξέδωσε μια ανακοίνωση λίγο μετά τη δήλωση του Biden, στην οποία τόνιζε ότι η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει αυτό το μέτρο, με το οποίο θα αρθούν προσωρινά ορισμένα πνευματικά δικαιώματα, ώστε να βοηθηθούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν την πανδημία.
«Πρόκειται για μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας της Covid-19 απαιτούν έκτακτα μέτρα.
Η κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά προκειμένου να τερματιστεί η πανδημία, στηρίζει την άρση αυτής της περιφρούρησης για τα εμβόλια της Covid-19» υποστήριξε η Katherine Tai, η οποία τόνισε πως οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις στους κόλπους του ΠΟΥ για να διασφαλίσουν ότι η άρση θα υλοποιηθεί, όμως προειδοποίησε ότι οι συζητήσεις αυτές μπορεί να πάρουν χρόνο.

Der Leyen (Κομισιόν): Η ΕΕ έτοιμη να συζητήσει άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της covid

Η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει το πώς θα γίνει η άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της covid υποστήριξε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επίσης έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης κατά αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο.
Για τον λόγο αυτόν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο η πρόταση των ΗΠΑ για την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων κατά της Covid-19 μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων αυτών» υποστήριξε η πρόεδρος της Κομισιόν.

ΠΟΥ: Μνημειώδης στιγμή


Για «μνημειώδη στιγμή στη μάχη κατά της Covid-19» έκανε λόγο ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus αναφερόμεος στην απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να στηρίξει την άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια.
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής του ΠΟΥ έγραψε ότι η δέσμευση του Αμερικανού προέδρου και της εκπροσώπου των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου να στηρίξουν την άρση των πατεντών είναι ένα «πανίσχυρο παράδειγμα» της αμερικανικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων υγειονομικών προκλήσεων.
«Η στήριξη του Λευκού Οίκου σε αυτήν την προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια αντικατοπτρίζει τη σοφία και την ηθική ηγεσία των ΗΠΑ» για την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια και τον τερματισμό της πανδημίας, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ
6546363636363634.JPG
ΗΠΑ: Στόχος έως τις 4 Ιουλίου να έχει εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων

Νέο στόχο να έχει εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων έως τις 4 Ιουλίου έθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, τη στιγμή που διαπιστώνεται πως οι Αμερικάνοι γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί απέναντι στους εμβολιασμούς.
Παράλληλα ο Biden έθεσε ως στόχο έως αυτή την ημερομηνία να έχουν εμβολιαστεί πλήρως τουλάχιστον 160 εκατομμύρια άνθρωποι.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, εκτιμάται πως το 44% των Αμερικάνων έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση εμβολίου, ενώ περίπου το 32% έχει ανοσοποιηθεί πλήρως.
Σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εμβολιαστική εκστρατεία ο Biden είπε ότι θα υπάρξει «συνεργασία με σημαντικές εταιρείες, όπως σούπερ μάρκετ για να διασφαλιστούν προσφορές σε πελάτες που πηγαίνουν σε αυτά τα καταστήματα για να εμβολιαστούν» ενώ υποστήριξε ότι εξετάζονται και εκπτώσεις σε εισιτήρια για αθλητικούς αγώνες για όσους πηγαίνουν να εμβολιαστούν, σε συνεργασία με μεγάλα αθλητικά πρωταθλήματα.

Κίνητρα για εμβολιασμούς αλλά και μέτρα στην Ευρώπη

Αντίστοιχα κίνητρα εξετάζουν και άλλα κράτη, όπως η Σερβία, η οποία ανακοίνωσε πως θα καταβάλλει ένα χρηματικό ποσό σε όσους πολίτες σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού έως τα τέλη Μαΐου.
Την ίδια στιγμή το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Γερμανία απέρριψε τις εφέσεις πολιτών κατά των κυβερνητικών αποφάσεων για την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διασποράς του ιού ενώ στη Γαλλία καταγράφεται μια μικρή αύξηση κρουσμάτων την πρώτη εβδομάδα μετά την χαλάρωση του lockdown.
Και ενώ η Ευρώπη επιταχύνει τους εμβολιασμούς σε μια προσπάθεια να ανοσοποιήσει το 70% του πληθυσμού της έως τα μέσα Ιουλίου έτσι ώστε το φετινό καλοκαίρι να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κανονικότητα, η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως βλέπει επιστροφή σε φυσιολογικούς ρυθμούς στα τέλη του καλοκαιριού, με τις περισσότερες απαγορεύσεις να έχουν αρθεί τον Αύγουστο και με στόχο για κανονικά Χριστούγεννα.

Ναι από Καναδά στους εμβολιασμούς παιδιών 12 – 15 ετών

Την χορήγηση του εμβολίου της Pfizer Inc κατά της COVID-19 σε παιδιά ηλικίας από 12 έως 15 ετών ενέκρινε ο Καναδάς.
Πρόκειται για τις πρώτες δόσεις εμβολίου που επιτρέπονται στη χώρα για αυτήν την ηλικιακή ομάδα του πληθυσμού.
Σημειώνεται πως η Αλγερία είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που έχει δώσει την έγκριση της για την χορήγηση του εμβολίου στα παιδιά 12 – 15 ετών, ενώ εντός των επόμενων ημερών ανάλογη απόφαση αναμένεται να λάβουν και οι ΗΠΑ.

Το παράδοξο με τις Σεϋχέλλες – Έξαρση κρουσμάτων, αν και έχει εμβολιαστεί το 85%

Προβληματισμό προκαλεί το παράδοξο που επικρατεί στις Σεϋχέλλες, όπου αν και το 85% του πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί, καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων.
Μάλιστα οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν να κλείσουν τα σχολεία, να επιβάλλουν περιορισμούς στις συναντήσεις των πολιτών και να ακυρώσουν αθλητικές δραστηριότητες για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 6.373 κρούσματα στις Σεϋχέλλες, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως η έξαρση μολύνσεων οφείλεται στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος του ιού αλλά και στο ότι οι πολίτες λαμβάνουν λιγότερες προφυλάξεις και μέτρα προστασίας σε σχέση με πριν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης