Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ναι» Biden στην άρση της πατέντας των εμβολίων κατά της covid - Έτοιμη η ΕΕ, απογοήτευση φαρμακοβιομηχάνων

«Ναι» Biden στην άρση της πατέντας των εμβολίων κατά της covid - Έτοιμη η ΕΕ, απογοήτευση φαρμακοβιομηχάνων
Η προσωρινή άρση είναι η λάθος απάντηση σε ένα σύνθετο πρόβλημα αναφέρουν οι φαρμακοβιομήχανοι
Σχετικά Άρθρα

(upd3) Την απογοήτευση της για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden να στηρίξει την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19 διατυπώνει η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών (IFPMA), τη στιγμή που η ΕΕ δηλώνει έτοιμη να συζητήσει το πώς μπορεί να προχωρήσει αυτή η διαδικασία.
«Είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τον στόχο τα εμβόλια κατά της Covid-19 να μοιράζονται γρήγορα και δίκαια σε όλο τον κόσμο.
Αλλά όπως συνεχίζουμε να λέμε, μια προσωρινή άρση είναι η κοινή αλλά λάθος απάντηση σε ένα σύνθετο πρόβλημα.
Η άρση των πατεντών στα εμβόλια για την Covid-19 δεν θα αυξήσει την παραγωγή, ούτε θα παράσχει πρακτικές λύσεις που χρειάζονται για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.
Αντιθέτως πιθανώς θα οδηγήσει σε αποσυντονισμό» αναφέρει η IFPMA, υποστηρίζοντας πως «οι πραγματικές προκλήσεις είναι οι εμπορικοί φραγμοί, η συμφόρηση στις αλυσίδες εφοδιασμού, οι ελλείψεις πρώτων υλών και η «προθυμία των πλούσιων χωρών να αρχίσουν να μοιράζονται δόσεις με φτωχές χώρες».

Η απόφαση Biden

Ο πρόεδρος Biden υποστήριξε σε χθεσινές του δηλώσεις ότι στηρίζει την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19, καθώς δεχόταν πιέσεις από τους Δημοκρατικούς βουλευτές και από περισσότερες από 100 χώρες.
Ο Biden που είχε ταχθεί υπέρ της άρσης των πατεντών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, δήλωσε ότι στηρίζει αυτήν την πρόταση.
Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου, Katherine Tai,, εξέδωσε μια ανακοίνωση λίγο μετά τη δήλωση του Biden, στην οποία δήλωνε ότι η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει αυτό το μέτρο, με το οποίο θα αρθούν προσωρινά ορισμένα πνευματικά δικαιώματα, ώστε να βοηθηθούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν την πανδημία.
«Πρόκειται για μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας της Covid-19 απαιτούν έκτακτα μέτρα.
Η κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά προκειμένου να τερματιστεί η πανδημία, στηρίζει την άρση αυτής της περιφρούρησης για τα εμβόλια της Covid-19» υποστήριξε η Katherine Tai, η οποία τόνισε πως οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις στους κόλπους του ΠΟΥ για να διασφαλίσουν ότι η άρση θα υλοποιηθεί, όμως προειδοποίησε ότι οι συζητήσεις αυτές μπορεί να πάρουν χρόνο.
Οι αποφάσεις του ΠΟΥ πρέπει να εγκριθούν ομόφωνα από όλα τα μέλη του.
Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ και ορισμένες άλλες χώρες είχαν μπλοκάρει προηγουμένως τις διαπραγματεύσεις στον ΠΟΥ, όταν η Ινδία και η Νότια Αφρική κατέθεσαν πρόταση άρσης των πατεντών, με στόχο να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες να παρασκευάσουν εμβόλια για την Covid-19 χρησιμοποιώντας την πνευματική ιδιοκτησία φαρμακευτικών εταιρειών.

der Leyen (Κομισιόν): Η ΕΕ έτοιμη να συζητήσει άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της covid

Η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει το πώς θα γίνει η άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της covid υποστήριξε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επίσης έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης κατά αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο.
Για τον λόγο αυτόν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο η πρόταση των ΗΠΑ για την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων κατά της Covid-19 μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων αυτών» υποστήριξε η πρόεδρος της Κομισιόν.

ΠΟΥ: Μνημειώδης στιγμή

Για «μνημειώδη στιγμή στη μάχη κατά της Covid-19» έκανε λόγο ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus αναφερόμεος στην απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να στηρίξει την άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια.
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής του ΠΟΥ έγραψε ότι η δέσμευση του Αμερικανού προέδρου και της εκπροσώπου των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου να στηρίξουν την άρση των πατεντών είναι ένα «πανίσχυρο παράδειγμα» της αμερικανικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων υγειονομικών προκλήσεων.
«Η στήριξη του Λευκού Οίκου σε αυτήν την προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια αντικατοπτρίζει τη σοφία και την ηθική ηγεσία των ΗΠΑ» για την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια και τον τερματισμό της πανδημίας, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ.

Μήνες διαπραγματεύσεων

Πάντως και παρά το ναι των ΗΠΑ και την ετοιμότητα της ΕΕ εκτιμάται πως θα χρειαστούν μήνες διαπραγματεύσεων προτού υπάρξει ομοφωνία, αν και θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και το ότι οι φαρμακευτικές βιομηχανίες θα εξακολουθήσουν να αντιτίθενται σφόδρα.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Οκτώβριο, Νότια Αφρική και Ινδία κατέθεσαν πρόταση για την άρση των πατεντών, πρόταση που βρήκε στήριξη από περίπου 100 χώρες και μεγάλες μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Το αρχικό κείμενο προτείνει να υπάρξει προσωρινή άρση κάποιων υποχρεώσεων που πηγάζουν από τη Συμφωνία για τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας στον Τομέα του Εμπορίου (TRIP), προκειμένου οποιαδήποτε χώρα να μπορεί να παράξει εμβόλια χωρίς να ανησυχεί για τις πατέντες, αλλά και φάρμακα και άλλο ιατρικό εξοπλισμό.
Η εξαίρεση από τις υποχρεώσεις βάσει της TRIP θα ίσχυε «μέχρι να έχει επεκταθεί ευρέως σε παγκόσμιο επίπεδο ο εμβολιασμός και να έχει ανοσοποιηθεί ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός».
Ινδία και η Νότια Αφρική δεσμεύθηκαν να παρουσιάσουν σύντομα ένα τροποποιημένο κείμενο, το οποίο θα περιλαμβάνει «συμβιβασμούς», όπως ανέφερε ο ΠΟΥ, ενώ υπογραμμίζεται πως για το θέμα αυτό αναμένεται να γίνουν τρεις συνεδριάσεις έως τα τέλη Μαΐου και στη συνέχεια στις 8 και 9 Ιουνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης