Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Υποχωρεί η πανδημία, μειώνονται οι διασωληνωμένοι – Στους 10.978 οι νεκροί – Επανεκκίνηση νέων δραστηριοτήτων

Υποχωρεί η πανδημία, μειώνονται οι διασωληνωμένοι – Στους 10.978 οι νεκροί –   Επανεκκίνηση νέων δραστηριοτήτων
Τα σταθερά δείγματα βελτίωσης στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας δίνουν το έναυσμα για περαιτέρω οικονομική, πολιτιστική, εκπαιδευτική και αθλητική επανεκκίνηση
Σχετικά Άρθρα

(συνεχές upd) Εικόνα σταδιακής υποχώρησης παρουσιάζει η πανδημία στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μερική επιστροφή στην κανονικότητα, με την επανεκκίνηση δραστηριοτήτων.
Τα σταθερά δείγματα βελτίωσης στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας δίνουν το έναυσμα για περαιτέρω οικονομική, πολιτιστική, εκπαιδευτική και αθλητική επανεκκίνηση.
Τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για το Σάββατο 8/5/2021.
Ανακοινώθηκαν 2.461 νέα κρούσματα ενώ οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν στους 737.
Επιπλέον καταγράφηκαν 68 νέοι θάνατοι με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την έναρξη της πανδημίας να ανέρχεται στους 10.978.
Όσον αφορά στις νέες μολύνσεις, στην Αττική καταγράφονται 1.122 και ακολουθούν Θεσσαλονίκη με 285 και Αιτωλοακαρνανία 108.
Εν τω μεταξύ επαναλειτουργούν από 8/5 οι οργανωμένες παραλίες, ενώ μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ., σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
Επίσης, είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά από έξι μήνες, που θα είναι ανοιχτή η εστίαση.
Ο τρόπος με τον οποίο θα ανοίξουν από τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 τα σχολεία, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, αλλά και ο αθλητισμός γνωστοποιήθηκε μέσω της νέας ΚΥΑ η οποία δημοσιεύθηκε το Σάββατο 8 Μαΐου.
Η νέα υπουργική απόφαση αφορά τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και την Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00».
Σύμφωνα με το άρθρο 1 της ΚΥΑ, θεσπίζονται έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ανά πεδίο δραστηριότητας και επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσης (αυξημένου κινδύνου και πολύ αυξημένου κινδύνου).
Όπως έγινε και κατά το άνοιγμα των λυκείων, τα self test θα αποτελέσουν το βασικό όπλο για την επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων.
Τα selftest για μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό θα διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία και θα διενεργούνται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, δρώντας έτσι συμπληρωματικά στο υφιστάμενο υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει υποχρεωτική χρήση μάσκας και διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών.

Χατζηχριστοδούλου: Τι θα γίνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας

Τη σταδιακή άρση και των υπόλοιπων περιοριστικών μέτρων προανήγγειλε ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
«Θεωρώ ότι ήδη έχει αποφασιστεί ότι από 14 Μαΐου θα σταματήσουν και τα ραντεβού στο λιανεμπόριο, και ενδεχομένως και τα SMS.
Δεν μπορεί να υπάρξει τουρισμός με SMS για μετακινήσεις άρα αυτά θα σταματήσουν» δήλωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Όσον αφορά στην απαγόρευση κυκλοφορίας, σημείωσε πως «αυτό θα το συζητήσουμε» επιβεβαιώνοντας, πως θα μετακινηθεί πιο αργά αλλά χωρίς να καταργηθεί αυτόματα ή άμεσα.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου εκτίμησε, πως θεωρεί εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει έλεγχος για self - test και εμβολιασμό όσων πολιτών ταξιδέψουν με το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.
Ο επιδημιολόγος, συνέστησε προσοχή στο κάθε άνοιγμα δραστηριότητας, αναγνωρίζοντας πως αποτελεί ρίσκο
«Φυσικά δεν είναι μετρήσιμο ακόμα και θέλουμε ανοίγοντας να διατηρούνται τα υπόλοιπα μέτρα» επισήμανε.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου έκανε λόγο για πολλαπλά ανοίγματα μέτρων.
«Αποφασίσαμε κάποια ανοίγματα» είπε και υπογράμμισε πως πρέπει να συνεχίσουμε την χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
«Άρα τα υπόλοιπα μέτρα διατηρούνται και δεν πρέπει να υπάρξει μια γενική χαλάρωση επειδή ανοίξαμε κάποιες δραστηριότητες που έπρεπε να ανοίξουν», δήλωσε επιμένοντας πως δεν πρέπει να δοθεί το μήνυμα πως τελειώσαμε με τον Covid - 19 την ώρα που τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.
«Ευτυχώς υπάρχει μια σταθερή πτώση και στις διασωληνώσεις και στις νοσηλείες που είναι οι σκληροί δείκτες της πανδημίας» υπογράμμισε ο καθηγητής.

Βασιλακόπουλος: Προσοχή στη μία δόση και στα ανοίγματα

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη στην Ελλάδα, προειδοποιεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«
Είναι βασικό να κατανοήσουμε ότι δεν τελείωσε η επιδημία στην Ελλάδα ακόμα.
Είμαστε κοντά στο να τελειώσει, ελπίζουμε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα το πετύχουμε αυτό, αλλά δεν έχουμε τελειώσει για να πετάξουμε τις μάσκες και να αρχίσουμε να κάνουμε πανηγύρια και πάρτι αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλον, δεν είμαστε ακόμα εκεί», σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίσουμε με μεγάλη προσοχή τα ανοίγματα που γίνονται» επισήμανε, προσθέτοντας ότι κάποια από αυτά «θα μειώσουν τα κρούσματα, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους καθώς θα οδηγήσει σε μείωση των συναντήσεων σε σπίτια».
Αναφορικά με αυτούς που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση χωρίς να έχουν κάνει καλή ανοσολογική απάντηση είπε ότι «προφανώς έχουν μια μερική προστασία όμως υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος να νοσήσουν ενώ υπάρχει κι ένας δεύτερος κίνδυνος ότι αν κολλήσω κορωνοϊό ενώ έχω μερική ανοσία, τότε την ώρα που πολλαπλασιάζεται μέσα μου ο κορωνοϊός υφίσταται την πίεση τη παρουσίας των αντισωμάτων που δεν είναι πολλά, αλλά υπάρχουν οπότε είναι πολύ πιθανό μέσα μου να δημιουργηθούν μεταλλαγμένα στελέχη Covid.
Άρα δεν είναι ότι δεν είμαι πλήρως προστατευμένος είναι ότι δεν πρέπει να κολλήσω την ώρα που είμαι μερικώς εμβολιασμένος γιατί υπάρχει πιθανότητα να παράξω μέσα στον οργανισμό μου μεταλλαγμένα στελέχη κι αυτό δεν το θέλουμε».
Ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι «επειδή την ώρα που πολλαπλασιάζεται ο ιός μέσα του στον οργανισμό υπάρχουν αντισώματα, αλλά όχι τόσα ώστε να τον εξουδετερώσουν, οι όποιες τυχαίες αλλαγές γίνονται στον ιό είναι αυτές που τον κάνουν να ξεφεύγει από τα λίγα αντισώματα.
Άρα θα είναι ένα μεταλλαγμένο στέλεχος το οποίο θα ξεφεύγει από τα αντισώματά μας άρα θα είναι ανθεκτικό και στα εμβόλια.
Αυτός είναι ένας κίνδυνος υπαρκτός και πρέπει αυτοί που είναι εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση να συνεχίσουν να προσέχουν και για την υγεία τους καθώς δεν είναι 100% προστατευμένοι αλλά και για τον λόγο που σας λέω.
Τα μεταλλαγμένα στελέχη θεωρούμε ότι παρήχθησαν εν πολλοίς σε ανθρώπους ανοσοκατασταλμένους που επί μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν τον ιό μέσα τους κι ενώ είχαν αντισώματα δεν ήταν πολλά έτσι ώστε να μπορέσουν να τον νικήσουν».

Γεωργιάδης: Καταργείται από 15/5 το ραντεβού στα μαγαζιά – Πότε ανοίγουν τα γυμναστήρια και τα κτήματα για δεξιώσεις

Στα επόμενα στάδια επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων, όπως τα κτήματα για δεξιώσεις και τα γυμναστήρια, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι «όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, θα έχουμε μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας».
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, θα ανακοινωθεί σχετικό χρονοδιάγραμμα και οι όροι για τις δραστηριότητες που θα εκκινήσουν το επόμενο διάστημα, προκειμένου ο κόσμος να μπορεί να προγραμματίσει τη ζωή του, ενώ στις 15/5 θα καταργηθεί το ραντεβού στα καταστήματα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός «όσο ο προχωρούν οι εμβολιασμοί, θα έχουμε μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας. Σήμερα ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες. Χθες βγάλαμε το πρωτόκολλο, οι οικογένειες μπορούν να είναι κάτω από την ίδια ομπρέλα».
Πρόσθεσε ότι μέσα στην εβδομάδα «θα μπορούμε να βγάλουμε ένα χρονοδιάγραμμα για να ξέρει ο κόσμος, για τις δεξιώσεις γάμων στα κτήματα, τα catering και τις υπόλοιπες κοινωνικές εκδηλώσεις, τα γυμναστήρια και όλα».
«Το ίδιο θέλω να κάνω και για τις εκθέσεις. Θέλουμε να μπούμε σε μια κανονικότητα αλλά με προσοχή», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις των σχετικών πρωτοκόλλων τις επόμενες ημέρες.
Ξεκαθάρισε δε, σε ό,τι αφορά τους καλεσμένους σε δεξιώσεις στα κτήματα, ότι «θα έχουμε λιγότερους καλεσμένους στην αρχή και όσο περνάει ο καιρός θα αυξάνεται ο αριθμός».

Μέχρι 14/5 τα ραντεβού στα μαγαζιά

Μέχρι τις 14 Μαΐου θα ισχύει το ραντεβού στα μαγαζιά και θα καταργηθεί στις 15 του μήνα μαζί με το άνοιγμα του τουρισμού, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Όπως είπε ο υπουργός «το ραντεβού δυσκολεύει τον καταναλωτή και γι' αυτό ήταν πεσμένη η κίνηση. Δεν πήγε όπως θα ήθελα εγώ».
Άνοιγμα των γυμναστηρίων πρώτα για εμβολιασμένους στις 17/5
Κάνοντας αναφορά στο άνοιγμα των γυμναστηρίων, αφού σημείωσε ότι είναι θέμα χρόνου μιας και βγήκε χθες χρονοδιάγραμμα από την επιτροπή, ξεκαθάρισε ότι «θα ανοίξουν πρώτα για τους εμβολιασμένους και προοδευτικά για τους υπόλοιπους».
«Θα έχουμε νέο χρονοδιάγραμμα μέσα στη βδομάδα», πρόσθεσε και σημείωσε ότι θα μπορούν να γυμναστούν «όσοι έχουν κάνει ακόμα και την πρώτη δόση του εμβολίου».
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, γύρω στις 17 θα ανοίξουν δραστηριότητες σε ανοιχτούς χώρους, ενώ στις αρχές του Ιουνίου θα ανοίξουν τα γυμναστήρια για όλους.
Περί μουσικής στην εστίαση
Τέλος, όσον αφορά στη μουσική στην εστίαση, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ακολουθούμε τις εντολές των ειδικών, αλλά πρόσθεσε ότι από τις 15 Μαΐου, οπότε και ανοίγει η τουριστική σεζόν, θα ήταν καλό να δοθεί και αυτή η δυνατότητα.

Πέτσας: Τείχος ανοσίας μέχρι τέλος Μαΐου

Για τείχος ανοσίας στη χώρα με 5 εκατ. εμβολιασμένους έως το τέλος Μαΐου και 1 εκατ. ανθρώπους που έχουν νοσήσει, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι μετά από τόσους μήνες πάλης με τον αόρατο εχθρό, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει ήδη νοσήσει, άρα ο συνδυασμός 5 εκατ. εμβολιασμών μέχρι τέλος Μαΐου και 1 εκατ. ανθρώπων που έχουν νοσήσει μας πλησιάζει σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό ανοσοποίησης.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως «αναπτύσσουμε διαρκώς εμβολιαστικά κέντρα με βάση τον αριθμό των εμβολίων που είναι διαθέσιμα».
Σημείωσε δε, πως πολλά από τα εμβόλια που γίνονται προσφέρουν υψηλό ποσοστό προστασίας ακόμα και από την πρώτη δόση.

Περί υπερτοπικών μετακινήσεων

Ο κ. Πέτσας ερωτηθείς για την απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, τόνισε πως «θα πρέπει να περιμένουμε λίγο για τις λεπτομέρειες για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, όμως είμαστε πολύ κοντά και με την άρση των περιορισμών για την είσοδο ταξιδιωτών από άλλες χώρες μετά τις 14 του μηνός».
«Θα δούμε τους όρους που θα πρέπει να υπάρξουν», συμπλήρωσε.

Τι ισχύει από το Σάββατο 8 Μαΐου - Τα μέτρα στις οργανωμένες παραλίες

Το Σάββατο 8/5 άνοιξαν οι οργανωμένες παραλίες και για την μετακίνηση χρειάζεται η αποστολή SMS στο 13033 με κωδικό 6.
Επίσης, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη για τα καταστήματα άνω των 500 τμ.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ισχύουν στις οργανωμένες παραλίες:

  • οι ομπρέλες μεταξύ τους θα έχουν απόσταση τουλάχιστον 4 μέτρα, σε κάθε ομπρέλα έχουν τοποθετηθεί δύο ξαπλώστρες
  • οι ξαπλώστρες θα απολυμαίνονται πριν καθίσει ο επόμενος πελάτης και μπορούν να γίνουν περισσότερες μόνο εάν πρόκειται για οικογένειες
  • Για τους εργαζόμενους θα είναι υποχρεωτικά τα self test ενώ όπως και στα καταστήματα εστίασης απαγορεύεται η μουσική καθώς και οι όρθιοι στα beach μπαρ.


Τα επόμενα βήματα - Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Από τη Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια, ξεκινούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών, ενώ επαναλειτουργούν και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.
Ειδικότερα:

Δευτέρα 10 Μαΐου

  • Ανοίγουν Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, με βεβαίωση self test κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, καθώς και χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους και διαφορετικά διαλείμματα
  • Ξεκινά η δια ζώσης διδασκαλία στα φροντιστήρια για τις πανελλαδικές εξετάσεις και στα κέντρα ξένων γλωσσών για εξετάσεις διπλωμάτων
  • Ανοίγουν τα διοικητικά δικαστήρια και επανεκκινούν ορισμένες διαδικασίες σε ποινικά και πολιτικά δικαστήρια.


Παρασκευή 14 Μαΐου

  • Ανοίγουν τα μουσεία


Δευτέρα 17 Μαΐου

  • Ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί
  • Ανοίγουν τα ωδεία
  • Επανεκκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολέγια ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του προπαρασκευαστικού προγράμματος της πιστοποίησης απόφοιτων μεταλυκειακού έτους τάξης μαθητείας ΕΠΑΛ.


Παρασκευή 21 Μαΐου

Ανοίγουν τα θερινά σινεμά με 75% πληρότητα.
Παρασκευή 28 Μαΐου
Ανοίγουν τα δημόσια θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους με μόνο καθήμενους και με 50% πληρότητα.
Τέλος, αποφάσεις έχουν ληφθεί και για τον αθλητισμό και την εστίαση, τις οποίες θα ανακοινώσουν τα αρμόδια υπουργεία.
Σημειώνεται ότι προς το παρόν διατηρούνται τα ραντεβού στα καταστήματα και η αποστολή SMS για τις μετακινήσεις.

Αθλητισμός

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων άναψε το «πράσινο» για την επανέναρξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αποδεχόμενη το πλάνο που κατέθεσε το υφυπουργείο Αθλητισμού.
Σύμφωνα με την ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής:
• Από τις 10/5/2021 θα ξεκινήσουν οι προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (παίδων-εφήβων-νέων) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα.
• Από τις 10/5/2021 θα κάνουν χρήση κολυμβητηρίων και οι αθλούμενοι πολίτες, με τις ίδιες συνθήκες testing όπως και οι αθλητές, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ. Βασική προϋπόθεση η μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού χωρητικότητας των κολυμβητηρίων, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους κανόνες αποστάσεων. Οι αθλούμενοι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα κολυμβητήρια σε ώρες που δεν αθλούνται σε αυτά επαγγελματίες αθλητές.
• Από 15/5/2021 θα ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο χαμηλό και χαμηλο-μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.
• Από 17/5 7θα ξεκινήσουν οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως 10 ατόμων για 3 εβδομάδες.
• Από 1/6/2021 θα ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.
• Από 1/6/2021 θα ξεκινήσουν οι προπονήσεις για τα ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας σε γκρουπ των 6 (αντί για γκρουπ των 2 που είναι μέχρι τώρα).
• Από 7/6/2021 θα ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας.
Επίσης, έδωσαν το "πράσινο" φως για την έναρξη των ιπποδρομιών στον Ιππόδρομο Μαρκοπούλου, όπου οι αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές και μόνο με τους απολύτως απαραίτητους συντελεστές.
Ακόμη, για τα ιδιωτικά γυμναστήρια θα μελετήσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει κατατεθεί στην ΓΓΑ για παρατηρήσεις, για να διερευνηθούν οι συνθήκες επανέναρξης τους π.χ. στην αρχή πιλοτικά μόνο με εμβολιασμένους πολίτες.
Σημειώνεται όιτ σε όλα τα παραπάνω απαιτείται η χρήση self test στις προπονήσεις, που θα γίνονται μια φορά την εβδομάδα, παρουσία του γιατρού ή του υπεύθυνου COVID-19 της ομάδας ο οποίος βεβαιώνει τη διεξαγωγή τους.
Για τα αθλήματα υψηλού ρίσκου η χρήση self test να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα εφόσον προπονούνται σε κλειστό χώρο, ενώ για τους αγώνες είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος για τους συμμετέχοντες με rapid test 24 ωρών ή PCR τεστ 48 ωρών από διαπιστευμένα εργαστήρια. Οι αγώνες θα διεξάγονται χωρίς θεατές και με βάση τα επικαιροποιημένα υγειονομικά αγωνιστικά πρωτόκολλα που καταθέτουν οι ομοσπονδίες.
Επίσης:
• Στα πνευματικά αθλήματα (σκάκι, μπριτζ) είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
• Συστήνεται η χρήση ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων όπου είναι δυνατό.
• Η ΓΓΑ θα συμπεριλάβει στις νέες διευκρινιστικές οδηγίες ειδική μνεία για την εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τη χρήση του κλιματισμού/εξαερισμού στις κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις.
• Η ΓΓΑ εκδίδει διευκρινιστικές οδηγίες για την εφαρμογή των γενικών αρχών που περιγράφονται στις αντίστοιχες ΚΥΑ
• θα εξεταστεί η δυνατότητα οι τελικές φάσεις των διαφόρων πρωταθλημάτων να γίνονται σε μορφή «φούσκας».

Στους 10.978 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο 8/5/2021, 2.461 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 360.577 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 52 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.062 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 68, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.978 θάνατοι.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
1_27.JPG
2_21.JPG

4_10.JPG3_20.JPG
737 οι διασωληνωμένοι


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 737 (62.0% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67έτη. To 83.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.174 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέωνασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 371 (ημερήσια μεταβολή -5.36%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 384 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
5_7.JPG
6_2.JPG
diaspora_9.JPGdeigmata_9.JPG

kabyles_10.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης