Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σταθερή αποκλιμάκωση της πανδημίας, μειώνονται οι διασωληνωμένοι – Το σχέδιο για την επανεκκίνηση νέων δραστηριοτήτων

Σταθερή αποκλιμάκωση της πανδημίας, μειώνονται οι διασωληνωμένοι – Το σχέδιο για την επανεκκίνηση νέων δραστηριοτήτων

Τα σταθερά δείγματα βελτίωσης στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας δίνουν το έναυσμα για περαιτέρω οικονομική, πολιτιστική, εκπαιδευτική και αθλητική επανεκκίνηση

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Εικόνα σταδιακής υποχώρησης παρουσιάζει η πανδημία στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μερική επιστροφή στην κανονικότητα, με την επανεκκίνηση δραστηριοτήτων.
Έτσι, από τη Δευτέρα 10/5 επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων όλης της χώρας, με βεβαίωση αρνητικού τεστ, ενώ η χώρα με σχέδιο ετοιμάζεται να κάνει και τα επόμενα προσεκτικά βήματα, όπως το άνοιγμα δραστηριοτήτων του πολιτισμού, του αθλητισμού, αλλά και την επίσημη έναρξη στις 15/5 της τουριστικής περιόδου με υγειονομικά  πρωτόκολλα που θα εξειδικευτούν μέσα στην εβδομάδα από τον υπουργό Τουρισμού, Χ. Θεοχάρη.
Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα και οι όροι για τις δραστηριότητες που θα εκκινήσουν το επόμενο διάστημα, προκειμένου ο κόσμος να μπορεί να προγραμματίσει τη ζωή του, ενώ στις 15/5 θα καταργηθεί το ραντεβού στα καταστήματα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά τα μεσάνυχτα,  θα αρθούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις  και πιθανότατα από την ίδια ημερομηνία, δεδομένου ότι ανοίγει και ο τουρισμός, να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση.

Η εικόνα της πανδημίας

Τα σταθερά δείγματα βελτίωσης στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας δίνουν το έναυσμα για περαιτέρω οικονομική, πολιτιστική, εκπαιδευτική και αθλητική επανεκκίνηση.
Τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για το Σάββατο 8/5/2021.
Ανακοινώθηκαν 2.461 νέα κρούσματα ενώ οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν στους 737.
Επιπλέον καταγράφηκαν 68 νέοι θάνατοι με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την έναρξη της πανδημίας να ανέρχεται στους 10.978.
Όσον αφορά στις νέες μολύνσεις, στην Αττική καταγράφονται 1.122 και ακολουθούν Θεσσαλονίκη με 285 και Αιτωλοακαρνανία 108.

Επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων τη Δευτέρα 10/5

Από τη Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια, ξεκινούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών, ενώ επαναλειτουργούν και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.
Ο τρόπος με τον οποίο θα ανοίξουν από τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 τα σχολεία, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, αλλά και ο αθλητισμός γνωστοποιήθηκε μέσω της νέας ΚΥΑ η οποία δημοσιεύθηκε το Σάββατο 8 Μαΐου.
Η νέα υπουργική απόφαση αφορά τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και την Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00».
Σύμφωνα με το άρθρο 1 της ΚΥΑ, θεσπίζονται έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ανά πεδίο δραστηριότητας και επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσης (αυξημένου κινδύνου και πολύ αυξημένου κινδύνου).
Όπως έγινε και κατά το άνοιγμα των λυκείων, τα self test θα αποτελέσουν το βασικό όπλο για την επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων.
Τα selftest για μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό θα διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία και θα διενεργούνται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, δρώντας έτσι συμπληρωματικά στο υφιστάμενο υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει υποχρεωτική χρήση μάσκας και διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών.

Κεραμέως: Ενδεχομένως νωρίτερα τον Σεπτέμβριο η έναρξη των μαθημάτων

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο η έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς να ξεκινήσει νωρίτερα τον Σεπτέμβριο η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
«Υπάρχει ένα ενδεχόμενο να ξεκινήσουμε λίγο πιο νωρίς από ότι συνήθως, που είναι γύρω στις 10 Σεπτεμβρίου, αλλά μιλάμε για Σεπτέμβριο και σε καμία περίπτωση για τον Αύγουστο», ανέφερε η κ. Κεραμέως μιλώντας . στον ΑΝΤ1.
Η υπουργός τόνισε ότι «ο σχεδιασμός για τον Σεπτέμβριο είναι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να λειτουργούν κανονικά, με δια ζώσης εκπαίδευση».
Σημείωσε ότι «ετοιμάζεται οδικός χάρτης συνολικά για το πλαίσιο των μαθημάτων και των επαναλήψεων που πρέπει να γίνουν, ώστε να είναι ομαλή η μετάβαση από την μία τάξη στην άλλη».
Ακόμη, η κ. Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι «το self test θα γίνεται και στα παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς (από 17/5), καθώς το δείγμα παίρνεται από την μύτη και επομένως με την βοήθεια του γονέα είναι εύκολο να γίνει σε όλα τα παιδιά».

Άνοιξαν στις 8/5 οι οργανωμένες παραλίες

Το Σάββατο 8/5 άνοιξαν οι οργανωμένες παραλίες και για την μετακίνηση χρειάζεται η αποστολή SMS στο 13033 με κωδικό 6.
Επίσης, μειώθηκε το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη για τα καταστήματα άνω των 500 τμ.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ισχύουν στις οργανωμένες παραλίες:

  • οι ομπρέλες μεταξύ τους έχουν απόσταση τουλάχιστον 4 μέτρα, σε κάθε ομπρέλα έχουν τοποθετηθεί δύο ξαπλώστρες
  • οι ξαπλώστρες απολυμαίνονται πριν καθίσει ο επόμενος πελάτης και μπορούν να γίνουν περισσότερες μόνο εάν πρόκειται για οικογένειες
  • Για τους εργαζόμενους είναι υποχρεωτικά τα self test ενώ όπως και στα καταστήματα εστίασης απαγορεύεται η μουσική καθώς και οι όρθιοι στα beach μπαρ.


Τα επόμενα βήματα

Από τη Δευτέρα 10 Μαΐου  επαναλειτουργούν και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Παρασκευή 14 Μαΐου

  • Ανοίγουν τα μουσεία

Δευτέρα 17 Μαΐου

  • Ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί
  • Ανοίγουν τα ωδεία
  • Επανεκκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολέγια ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του προπαρασκευαστικού προγράμματος της πιστοποίησης απόφοιτων μεταλυκειακού έτους τάξης μαθητείας ΕΠΑΛ.

Παρασκευή 21 Μαΐου

-Ανοίγουν τα θερινά σινεμά με 75% πληρότητα.
-Ανοίγουν τα δημόσια θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους με μόνο καθήμενους και με 50% πληρότητα.
Τέλος, αποφάσεις έχουν ληφθεί και για τον αθλητισμό και την εστίαση, τις οποίες θα ανακοινώσουν τα αρμόδια υπουργεία.
Σημειώνεται ότι προς το παρόν διατηρούνται τα ραντεβού στα καταστήματα και η αποστολή SMS για τις μετακινήσεις.

Αθλητισμός

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων άναψε το «πράσινο» για την επανέναρξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αποδεχόμενη το πλάνο που κατέθεσε το υφυπουργείο Αθλητισμού.
Σύμφωνα με την ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής:
• Από τις 10/5/2021 θα ξεκινήσουν οι προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (παίδων-εφήβων-νέων) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα.
• Από τις 10/5/2021 θα κάνουν χρήση κολυμβητηρίων και οι αθλούμενοι πολίτες, με τις ίδιες συνθήκες testing όπως και οι αθλητές, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ. Βασική προϋπόθεση η μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού χωρητικότητας των κολυμβητηρίων, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους κανόνες αποστάσεων. Οι αθλούμενοι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα κολυμβητήρια σε ώρες που δεν αθλούνται σε αυτά επαγγελματίες αθλητές.
• Από 15/5/2021 θα ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο χαμηλό και χαμηλο-μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.
• Από 17/5 7θα ξεκινήσουν οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως 10 ατόμων για 3 εβδομάδες.
• Από 1/6/2021 θα ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.
• Από 1/6/2021 θα ξεκινήσουν οι προπονήσεις για τα ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας σε γκρουπ των 6 (αντί για γκρουπ των 2 που είναι μέχρι τώρα).
• Από 7/6/2021 θα ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας.
Επίσης, έδωσαν το "πράσινο" φως για την έναρξη των ιπποδρομιών στον Ιππόδρομο Μαρκοπούλου, όπου οι αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές και μόνο με τους απολύτως απαραίτητους συντελεστές.
Ακόμη, για τα ιδιωτικά γυμναστήρια θα μελετήσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει κατατεθεί στην ΓΓΑ για παρατηρήσεις, για να διερευνηθούν οι συνθήκες επανέναρξης τους π.χ. στην αρχή πιλοτικά μόνο με εμβολιασμένους πολίτες.
Σημειώνεται ότι σε όλα τα παραπάνω απαιτείται η χρήση self test στις προπονήσεις, που θα γίνονται μια φορά την εβδομάδα, παρουσία του γιατρού ή του υπεύθυνου COVID-19 της ομάδας ο οποίος βεβαιώνει τη διεξαγωγή τους.
Για τα αθλήματα υψηλού ρίσκου η χρήση self test να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα εφόσον προπονούνται σε κλειστό χώρο, ενώ για τους αγώνες είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος για τους συμμετέχοντες με rapid test 24 ωρών ή PCR τεστ 48 ωρών από διαπιστευμένα εργαστήρια. Οι αγώνες θα διεξάγονται χωρίς θεατές και με βάση τα επικαιροποιημένα υγειονομικά αγωνιστικά πρωτόκολλα που καταθέτουν οι ομοσπονδίες.
Επίσης:
• Στα πνευματικά αθλήματα (σκάκι, μπριτζ) είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
• Συστήνεται η χρήση ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων όπου είναι δυνατό.
• Η ΓΓΑ θα συμπεριλάβει στις νέες διευκρινιστικές οδηγίες ειδική μνεία για την εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τη χρήση του κλιματισμού/εξαερισμού στις κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις.
• Η ΓΓΑ εκδίδει διευκρινιστικές οδηγίες για την εφαρμογή των γενικών αρχών που περιγράφονται στις αντίστοιχες ΚΥΑ
• θα εξεταστεί η δυνατότητα οι τελικές φάσεις των διαφόρων πρωταθλημάτων να γίνονται σε μορφή «φούσκας».

Καταργείται από 15/5 το ραντεβού στα μαγαζιά – Πότε ανοίγουν τα γυμναστήρια και τα κτήματα για δεξιώσεις

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμενεται να ανακοινωθεί σχετικό χρονοδιάγραμμα και οι όροι για τις δραστηριότητες που θα εκκινήσουν το επόμενο διάστημα, ενώ στις 15/5 θα καταργηθεί το ραντεβού στα καταστήματα , θα αρθεί η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, θα αλλάξει το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (θα ξεκινά από τα μεσάνυχτα πλέον) και πιθανότατα να επιτραπεί την ίδια ημερομηνία η μουσική στην εστίαση, μαζί με το άνοιγμα του τουρισμού.
Πάντως, μέχρι τις 14 Μαΐου θα ισχύει το ραντεβού στα μαγαζιά και θα καταργηθεί στις 15 του μήνα.
Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των γυμναστηρίων, αυτό που σχεδιάζεται είναι να ανοίξουν στις 17/5 πρώτα για τους εμβολιασμένους, ακόμα και με την πρώτη δόση του εμβολίου και προοδευτικά για τους υπόλοιπους στις αρχές του Ιουνίου.
Στις αρχές Ιουνίου θα ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι στην εστίαση.
 
Γεωργιάδης: Ξεκινά από 15/5 η άρση των SMS μετακίνησης – Έρχεται άνοιγμα γυμναστηρίων, απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα

Τελειώνουν τα click away - click inside για τα μαγαζιά στις 14 Μαΐου, ενώ από τις 15 Μαΐου θα ξεκινήσει η άρση των SMS μετακίνησης για το λιανεμπόριο, θα αλλάξει το ωράριο στην εστίαση και θα αρθεί η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.
Τα παραπάνω ανέφερε την Κυριακή 9/5  ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο άνοιγμα των γυμναστηρίων και των catering για δεξιώσεις, σημειώνοντας πως «το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα το ανακοινώσουμε μέσα σε αυτή την εβδομάδα με όρους και κανόνες».
Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, από τις 15 Μαΐου θα ξεκινήσει η άρση των SMS μετακίνησης, τουλάχιστον για το λιανεμπόριο, ενώ από την ίδια ημερομηνία «λογικά το ωράριο στην εστίαση θα πάει 12 το βράδυ, και μετά μια - δύο εβδομάδες θα διευρυνθεί περαιτέρω».
Όπως είπε, από τα μέσα Μαΐου, με το άνοιγμα του τουρισμού, αναμένεται να ξεκινά από τα μεσάνυχτα αντί για τις 11 μ.μ. η απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ αίρεται και η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.
Σημείωσε δε, πως «θα έχουμε μεγάλο πακέτο για τον κλάδο του τουρισμού σε ό,τι αφορά τις ενισχύσεις».
Ακόμη, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «τα click away - click inside τελειώνουν στις 14 του μηνός».

Για τα γυμναστήρια

Για άνοιγμα των γυμναστηρίων μέσα στον Μάιο έκανε λόγο ο κ. Γεωργιάδης.
Ανέφερε ότι «τα γυμναστήρια ανοίγουν στις 17 του μηνός, πρώτα για τους εμβολιασθέντες, και αργότερα, στις αρχές Ιουνίου για τους υπόλοιπους».

Κτήματα και catering

Εντός του τρέχοντος μηνός θα ανοίξουν τα catering για δεξιώσεις, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Γεωργιάδη.
«Στις δεξιώσεις για γάμους σε κτήματα, θα είναι σε ροτόντες των 6 όπως και στην εστίαση, αλλά την πυκνότητα θα την αποφασίσουν μέσα στην εβδομάδα οι γιατροί», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα το ανακοινώσουμε μέσα σε αυτή την εβδομάδα με όρους και κανόνες».

Λαϊκές αγορές

Κάνοντας αναφορά στις λαϊκές αγορές, επεσήμανε πως «έχουμε τα 5 μέτρα απόσταση (μεταξύ πάγκων) και το 50 – 50 (δηλαδή την παρουσία των παραγωγών με πάγκους εκ περιτροπής μέσα στη βδομάδα για μισές ημέρες)», προσθέτοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στην επιτροπή.
«Δεν λέω ότι η πανδημία τελείωσε, η πανδημία είναι ακόμα εδώ και πρέπει να προσέχουμε», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε ότι «κάθε μέρα που περνάει έχουμε 100.000 συμπολίτες μας που αρχίζουν να αποκτούν ανοσία».

Αρχές Ιουνίου και ανάλογα με την πρόοδο των εμβολιασμών ανοίγουν οι εσωτερικοί χώροι στην εστίαση

Στις αρχές Ιουνίου και ανάλογα με την πρόοδο των εμβολιασμών θα ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι στην εστίαση, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ υπογράμμισε πως όσο προχωράνε οι εμβολιασμοί, τόσο θα έχουμε μεγαλύτερες ελευθερίες, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή την εβδομάδα θα γνωστοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα για τις δραστηριότητες που θα εκκινήσουν το επόμενο διάστημα.

Θα συνεχιστούν κάποια μέτρα

Ο υπουργός αφού σημείωσε ότι «η αφαίρεση όλων των μέτρων στήριξης δεν είναι συνετή», ξεκαθάρισε ότι «κάποια μέτρα θα συνεχιστούν και αφού η αγορά λειτουργεί».
Για τα γυμναστήρια επανέλαβε ότι «αν όλα πάνε καλά» στις 17 του μήνα θα ανοίξουν, αλλά και πως σχεδιάζεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τα γυμναστήρια.
«Θα υπάρχει ειδικό πρόγραμμα για γυμναστήρια και παιδότοπους ως επιδότηση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως το ολικό άνοιγμα των γυμναστηρίων θα γίνει στις αρχές Ιουνίου.

Παπαθανάσης: Πολλά θα αλλάξουν από τις 15/5

«Πολλά θα αλλάξουν στις 15 του μήνα», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, σημειώνοντας πως «όλα είναι στο τραπέζι. Αυτή την εβδομάδα θα γίνουν οι ανακοινώσεις».
Ο κ. Παπαθανάσης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Mega έκανε αναφορά τόσο στις αλλαγές που θα δούμε στην καθημερινότητά μας από τα μέσα του μήνα, μαζί με το άνοιγμα του τουρισμού, όσο και στην οικονομική βοήθεια που θα λάβουν οι επιχειρήσεις που συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία.

Περί αλλαγών

Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι έρχονται πολλές αλλαγές από τα μέσα του τρέχοντος μηνός και τόνισε χαρακτηριστικά «ό,τι ισχύει για τους πολίτες, θα ισχύει και για τους τουρίστες».
Όπως είπε, «πολλά θα αλλάξουν στις 15 του μήνα. Μπορεί το click inside, η μετακίνηση μεταξύ νομών, η επέκταση του ωραρίου. Για να μη χτίζουμε προσδοκίες θα πρέπει να αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις. Είναι μια ημερομηνία - κλειδί που θα ξεκλειδώσει πολλά πράγματα».

Για εστίαση

Ο ίδιος σχετική με το πότε θα επανέλθει η μουσική στα μαγαζιά της εστίασης, ανέφερε ότι «και στην πρώτη επανεκκίνηση η μουσική ήρθε σε δεύτερο χρόνο. Τώρα υπάρχει ο περιορισμός του ωραρίου. Με την επέκτασή του, θα έρθει και η μουσική. Έτσι ξεκινήσαμε και πέρυσι και σε ένα εύλογο διάστημα μπήκε και η μουσική».
Πρόσθεσε πως «το όριο με έξι άτομα ανά τραπέζι λειτουργεί πολύ καλά. Θεωρώ ότι προς το παρόν θα παραμείνει αυτό. Με τις οικογένειες υπάρχει η δυνατότητα να βρίσκονται όλοι μαζί. Αυτό θα συνεχίσει να ισχύει για κάποιο διάστημα».

Στήριξη των επιχειρήσεων

Αναφερόμενος στη οικονομική βοήθεια που θα λάβουν οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί και συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξήγησε πως «συνεχίζουμε με την Επιστρεπτέα 7, έρχεται μέσα στον Ιούνιο πρόγραμμα της κάλυψης των παγίων δαπανών, έρχεται και το πρόγραμμα για την εστίαση που ανοίγει άμεσα, και μέσα σε 4 εβδομάδες θα γίνουν οι εκταμιεύσεις. Ακόμα, έχουμε πρόγραμμα για τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους που θα τρέξει μέσα στο Μάιο».
Μάλιστα, σχολιάζοντας το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα γυμναστήρια, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι «αντιλαμβανόμαστε την αγωνία των επαγγελματιών. Για τα γυμναστήρια θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις, θα έχουν έναν ειδικό πρόγραμμα στήριξης που θα ανακοινωθεί, αναμένουμε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό θα ισχύσει και για τους παιδότοπους».
Όπως εξήγησε, «θα είναι μη επιστρεπτέο το ποσό που θα λάβουν. Αυτή την εβδομάδα θα γίνουν οι ανακοινώσεις», ενώ συμπλήρωσε πως υπάρχει «σκέψη της επιτροπής για άνοιγμα μόνο με εμβολιασμένους πελάτες, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε τις ανακοινώσεις».
Τέλος, για τα κτήματα δεξιώσεων ανέφερε πως «αυτή την εβδομάδα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για να ξεκινήσουν και τον προγραμματισμό τους οι επιχειρηματίες. Θα ανοίξουν μέσα στον Ιούνιο, αλλά δε γνωρίζω ακριβή ημερομηνία, ούτε ακριβή αριθμό ατόμων».

Στους 10.978 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο 8/5/2021, 2.461 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 360.577 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 52 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.062 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 68, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.978 θάνατοι.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
1_27.JPG
2_21.JPG

4_10.JPG3_20.JPG
737 οι διασωληνωμένοι


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 737 (62.0% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67έτη. To 83.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.174 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέωνασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 371 (ημερήσια μεταβολή -5.36%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 384 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
5_7.JPG
6_2.JPG
diaspora_9.JPGdeigmata_9.JPG

kabyles_10.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης