Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πριν την συνεδρίαση του ΧΑ στις 10 Μαίου παραδίδει η KPMG το πιστοποιητικό ελέγχου για την Attica bank - Τι αναφέρει;

Πριν την συνεδρίαση του ΧΑ στις 10 Μαίου παραδίδει η KPMG το πιστοποιητικό ελέγχου για την Attica bank - Τι αναφέρει;

Ασφυκτικές πιέσεις από ΤτΕ

Σχετικά Άρθρα
Πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου στις 10 Μαίου 2021 αναμένεται να έχει παραδοθεί και δημοσιευτεί σύμφωνα με πληροφορίες το πιστοποιητικό ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων της Τράπεζας Αττικής από την ελεγκτική εταιρία KPMG.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το προηγούμενο διήμερο οι πιέσεις από την ΤτΕ σε κορυφαίο επίπεδο ήταν ασφυκτικές (κάποιοι λένε και άκομψες) ώστε να παραδοθεί το πιστοποιητικό ελέγχου.
Mάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η ΤτΕ επικαλέστηκε συστημικό κίνδυνο, καθώς η η δημοσίευση ισολογισμού σημαίνει αδυναμία να δοθεί rating στην τράπεζα και να προχωρήσουν οι διαδικασίες οικονομικής υποστήριξης από το δημόσιο και ένταξη στο Ηρακλής.
Από την πλευρά της η KPMG επικαλούνταν εσωτερικές διαδικασίες αλλά είναι σαφές πως υπήρξε αναστάτωση και ενημέρωση του δικτύου του διεθνούς ελεγκτικού ομίλου όπως άλλωστε αποκάλυψε το bankingnews.

Το ongoing concern και η αναμόρφωση προηγούμενων χρήσεων

Αυτό που αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό είναι το περιεχόμενο της έκθεσης ελέγχου αν και οι πληροφορίες συγκλίνουν πως δεν θα υπάρχει παρατήρηση για ongoing concern δηλαδή αμφιβολία για συνέχιση δραστηριότητας της τράπεζας λόγω των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου.
Από την άλλη πλευρά είναι ιδιαίτερα πιθανό η KPMG να αναφέρεται σε ανάγκη αναμόρφωσης των οικονομικών καταστάσεων των προηγούμενων χρήσεων χωρίς να θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα βρει «τρόπο» να το προσπεράσει κατά τις επιταγές της ΤτΕ προκειμένου να αποφευχθούν ποινικές ευθύνες για τη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής και πιθανώς για στελέχη της ΤτΕ που έχουν την ευθύνη εποπτείας της.
Ανεξάρτητα αυτού με ενδιαφέρον αναμένονται και οι κινήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης καθώς εγείρονται ερωτήματα παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού αλλά και παραβάσεων στο σκέλος του ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων, το ρόλο της Επιτροπής Ελέγχου της Τράπεζας και ειδικά του Προέδρου της αλλά και τα πιστοποιητικά ελέγχου που έχουν εκδοθεί σε προηγούμενες περιόδους αλλά και αυτό που θα εκδοθεί από την KPMG για τη χρήση 2020.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης