Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά την Goldman Sachs, το 1MDB της Μαλαισίας μηνύει και τις JP Morgan, Deutsche Bank για ζημιά 23 δισ.

Μετά την Goldman Sachs, το 1MDB της Μαλαισίας μηνύει και τις JP Morgan, Deutsche Bank για ζημιά 23 δισ.
Το σκάνδαλο 1MDB θεωρείται η μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς στην ιστορία της Μαλαισίας
Σχετικά Άρθρα
Για ζημία άνω των 23 δισ. δολαρίων κάνει λόγο το 1MDB, το ταμείο της Μαλαισίας, λόγω του σκανδάλου διαφθοράς πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που οδήγησε στην κατάρρευση του κρατικού ταμείου.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχές της Μαλαισίας μήνυσε και τις JP Morgan και Deutsche Bank, μετά τη διαμάχη του με την Goldman Sachs.

Η αρχή με την Goldman Sachs

Υπενθυμίζεται εδώ ότι τον Οκτώβριο του 2020 το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέληξε σε συμφωνία με την Goldman Sachs για να πληρώσει η τελευταία 2 δισ. δολάρια για τον ρόλο της τράπεζας στο σκάνδαλο 1MDB της Μαλαισίας.
Επίσης, η Goldman Sachs είχε έρθει από τον Ιούλιο του ίδιου έτους σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Μαλαισίας, η οποία προβλέπει την καταβολή 3,9 δισ. δολαρίων λόγω του σκανδάλου διαφθοράς πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που οδήγησε στην κατάρρευση του κρατικού ταμείου 1MDB.

Στο επίκεντρο και οι JP Morgan, Deutsche Bank

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, το Υπουργείο Οικονομικών της Μαλαισίας, επιβεβαίωσε ότι το 1MDB έχει καταθέσει έξι αγωγές που αναφέρουν μια σειρά αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένης της απάτης και της συνωμοσίας για εξαπάτηση του ταμείου από εννέα ανώνυμες οντότητες, συμπεριλαμβανομένων δύο ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και 25 ατόμων.
Οι πηγές του Bloomberg επιβεβαίωσαν ότι οι δύο ξένες χρηματοοικονομικές εταιρείες ήταν η JP Morgan και η Deutsche Bank.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Μαλαισία και το ταμείο προσπαθούν να ανακτήσουν περιουσιακά στοιχεία 23 δισ. δολαρίων.

Το ιστορικό

Το σκάνδαλο 1MDB θεωρείται η μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς στην ιστορία της Μαλαισίας.
Τα πρώτα σήματα κινδύνου για το 1MDB ήρθαν το 2015, όταν κήρυξε στάση πληρωμής επί οφειλές 11 δισ. δολαρίων σε τράπεζες και ομολογιούχους.
Τον Ιούλιο του 2016 το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε αγωγή για την υπόθεση, καταγγέλοντας ότι είχαν χαθεί περισσότερα από 3,5 δισ. δολάρια.
Μία σειρά διεφθερμάνων αξιωματούχων χρησιμοποιούσαν το επενδυτικό ταμείο ως προσωπικό λογαριασμό, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης