Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Έξι stop στις απολύσεις φέρνει το νέο εργασιακό και ένα unfair στην επαναπρόσληψη μετά από προσφυγή

Έξι stop στις απολύσεις φέρνει το νέο εργασιακό και ένα unfair στην επαναπρόσληψη μετά από προσφυγή
Στο σβήσε – γράψε βρίσκονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, μία μέρα πριν την δημοσιοποίηση για διαβούλευση την Τετάρτη 12/5 του νέου εργασιακού νομοσχεδίου,
Σχετικά Άρθρα

Στο σβήσε – γράψε βρίσκονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, μία μέρα πριν την δημοσιοποίηση για διαβούλευση την Τετάρτη 12/5 του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, προκειμένου να «απαλύνουν» τα όποια αιχμηρά θέματα, μεταξύ των οποίων και η άρνηση επαναπρόσληψης μετά από προσφυγή, αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων σε τηλεργασία.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το γενικό περίγραμμα δεν αλλάζει, ενώ θα υπάρξουν επιμέρους βελτιώσεις σε σημεία.
Το νομοσχέδιο θα προβλέπει έξτρα αποζημίωση ως εναλλακτική λύση αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης για μισθωτούς η απόλυση, των οποίων κρίνεται άκυρη από τα δικαστήρια.
Η αποζημίωση που θα καταβάλλει η επιχείρηση προκειμένου να μην επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο κυμαίνεται από 5-24 επιπλέον μηνιάτικα της αποζημίωσης που έλαβε, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.
Ακόμη προβλέπεται ότι μετά την προειδοποίηση καταγγελίας σύμβασης εξαρτημένης εργασίας ο εργοδότης θα έχει την δυνατότητα να απαλλάξει τον εργαζόμενο από την υποχρέωση παροχής της εργασίας του, μερικώς ή πλήρως.

Προστασία επί της απόλυσης σε τηλερασία

Επίσης, θα υπάρχει μομέντουμ προστασίας των εργαζομένων σε τηλεργασία, καθώς θα θεωρούνται άκυρες οι απολύσεις όσων ασκούν το δικαίωμα αποσύνδεσης.
Αυτό σημαίνει ότι ένας τηλεργαζόμενος που θα έχει με το νέο εργασιακό σχέδιο νόμου το δικαίωμα αποσύνδεσης, δηλαδή να απέχει πλήρως από την παροχή της εργασίας του και ιδίως να μην επικοινωνεί ψηφιακώς και να μην απαντά σε τηλεφωνήματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία εκτός ωραρίου εργασίας και κατά τη διάρκεια των νόμιμων αδειών του δεν μπορεί να απολυθεί καθώς η απόλυση του θα είναι άκυρη.
Παράλληλα, προστασία από την απόλυση έχουν και οι εργαζόμενοι που δεν αποδέχονται την πρόταση του εργοδότη για μερική ή εκ περιτροπής εργασία και όσοι αρνούνται να δεχθούν επιπλέον εργασία στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και η άρνησή τους δεν είναι αντίθετη με την καλή πίστη.

Αναλυτικότερα η καταγγελία της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας από τον εργοδότη είναι άκυρη, εφόσον η απόλυση:

-Οφείλεται σε δυσμενή διάκριση σε βάρος του εργαζομένου ή εκδικητικότητα, λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, πολιτικών φρονημάτων, θρησκευτικών ή φιλοσοφικών πεποιθήσεων.
-Οφείλεται στην άσκηση των δικαιωμάτων σε περίπτωση βίας και παρενόχλησης
-Των εγκύων όταν δεν συντρέχει σπουδαίος λόγος.
Ως σπουδαίος λόγος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης στην εργασία της εγκύου που οφείλεται στην εγκυμοσύνη ή στις οικογενειακές υποχρεώσεις της εργαζόμενης.
Έτσι είναι απόλυτα άκυρη η καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας εργαζομένης από τον εργοδότη της, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, όσο και για χρονικό διάστημα δέκα οκτώ μηνών μετά τον τοκετό ή κατά την απουσία της για μεγαλύτερο χρόνο, λόγω ασθένειας που οφείλεται στην κύηση ή τον τοκετό.

-των συνδικαλιστικών στελεχών καθώς και των μελών των συμβουλίων εργαζομένων,
-των πολύτεκνων, αναπήρων και εν γένει προστατευόμενων προσώπων που έχουν τοποθετηθεί σύμφωνα με το ν. 2643/1998.
-των εργαζομένων που ασκούν το δικαίωμα αποσύνδεσης.
Παράλληλα απαγορεύεται και είναι άκυρη η καταγγελία της σύμβασης εργασίας εργαζομένου επειδή ζήτησε οποιαδήποτε γονική άδεια ή ευέλικτη ρύθμιση.
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι με τον νομοσχέδιο θεσπίζεται –μεταξύ άλλων- άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών (έναντι δυο ημερών που ισχύει σήμερα), μεγαλύτερη από την πρόβλεψη της Οδηγίας για 10 ημέρες.
Επιπλέον, προστατεύονται οι νέοι πατέρες από την απόλυση για έξι μήνες από τη γέννηση του παιδιού, παρέχοντάς τους ανάλογη προστασία με αυτή που απολαμβάνει η μητέρα, από τη σύλληψη έως και 18 μήνες μετά τη γέννα.
Μια άλλη σημαντική ρύθμιση του νομοσχεδίου είναι αυτή που προβλέπει γονική άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών -με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δυο μήνες- και για τον πατέρα και για τη μητέρα για κάθε παιδί, μέχρι να γίνει το παιδί οκτώ ετών.
Επίσης, θεσπίζεται άδεια φροντιστή (έως 5 ημέρες τον χρόνο μετ’ αποδοχών) για συγγενείς ή πρόσωπα που κατοικούν στο ίδιο νοικοκυριό με τον εργαζόμενο και έχουν ανάγκη σημαντικής φροντίδας, την επέκταση της άδειας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (που ίσχυε ήδη στον δημόσιο τομέα) και στον ιδιωτικό, κάνοντας λόγο για «ρύθμιση δικαιοσύνης», τη θέσπιση δικαιώματος απουσίας λόγω ανωτέρας βίας για επείγοντα οικογενειακά ζητήματα (2 φορές το χρόνο, μία ημέρα κάθε φορά) καθώς και στη διεύρυνση του όρου του «γονέα», ώστε να περιλαμβάνει τις περιπτώσεις της υιοθεσίας και της παρένθετης μητρότητας, επεκτείνοντας τις προστατευτικές ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης